Csiszolás és lakkozás

2016-05-16 08:40:25 | Módosítva: 2016-05-16 08:45:04

Amennyire szép a gondozott és ápolt parketta burkolat, annyira lehangoló a matt, felkopott és sérülésekkel „tarkított” felületű fapadló. Ezt természetesen a rendszeres gondozás hiánya is okozhatja, ám a kíméletlen használat sem használ a kinézetüknek. A gyászos állapoton csak a teljes felület felújításával lehet változtatni. Nem olcsó mulatság, de megéri, hiszen a padló adja a lakóhelyiség hangulatának az alapját.


Parketták újszerű állapotban

A felújítás lényege, hogy a fapadló felületét a nyers fáig tökéletesen simára csiszolják, beeresztik, hézagtömítik, majd köztes csiszolással teljesen simára koptatják. Ezután több rétegben, különféle parkettalakkok felkenésével biztosítható a felület kopásállósága. Aki merész, az nekifoghat saját kezűleg is, ám ezt jobb szakemberre bízni.

A gépkölcsönzőkben lehet parketta csiszológépet kölcsönözni - vaskos kauciós díj leszurkolása mellett – ám csak hengeres gépek adják a „választékot”. Márpedig a horizontális, egy vagy háromtárcsás csiszológépekkel lehet egyenletesen simára csiszolni a kopott padlófelületet. A hengeres gépekkel ezt sokkal nehezebb elérni még a szakembereknek is.


Sokan csak csiszoltatnak, a lakkozást maguk akarják elvégezni, mert így olcsóbbnak tűnik a felújítás. Ám ez kétséges vállalkozás, mert ilyenkor nemcsak a lakk egyenletes felkenése okozhat gondot, hanem a megfelelő rétegrend – alapozás és a fedőlakk összeférhetősége –, vagy a rétegek közötti köztes csiszolás elmaradása is. Ez pedig a minőség és a bevonat tartósságának a rovására mehet. Jobb tehát az egész műveletsort szakavatott szakemberekre bízni, akiken a minőséget számon lehet kérni, és garanciát is vállalnak a munkájukra.

Ám az sem lényegtelen, hogy az adott vállalkozó milyen gépekkel és anyagokkal dolgozik. Ezek ugyanis alapvetően befolyásolják a végeredményt. Többen az előbb említett hengeres géppel dolgoznak, amivel csak kellő gyakorlattal lehet egyenletesen sima felületet elérni. Sokkal jobb eredmény garantálható az egy, vagy háromtárcsás horizontális csiszológépekkel, a köztes csiszolási művelet e nélkül pedig szinte elképzelhetetlen. Sajnos ilyen gépekkel nem minden parkettacsiszolással foglakozó vállalkozó rendelkezik, bár ez kellő szaktudás mellett a végső eredményen nem is nagyon vehető észre, de csak igényesen elvégzett munka esetén.


Az alapcsiszolásnál általában 60, 80-as a használt csiszolóanyag szemcsemérete, majd ezt 90, végül 120-as szemcsézetű finomcsiszolás követi. A közbenső csiszolást nem mindig végzik el, pedig fontos lenne. Az igényes munka bizony többe kerül, viszont a sima és egyenletes padlófelület megéri a pluszkiadást. Az árakat nemcsak a felhasznált lakkok, de a csiszolás munkaigényessége is jelentősen befolyásolja.

A vizes lakkozáshoz az alapozón kívül legalább két fedőréteg szükséges, mert ez a bevonat kopásállóságát is befolyásolja. A vastagon felterített lakkréteg nehezen keményedik ki és sérülékenyebb is. Lényeges tehát, hogy betartják-e az adott rétegszámot, és a rések besimítását miként végzik el, sőt azt az anyagot használják-e, aminek a kihullása nem következik be néhány éven belül. Vannak vállalkozások, akik ezért a munkáért külön költséget számolnak fel, míg mások a hagyományos lakk és csiszolóporos besimítást beszámítják a csiszolás árába.


A vizes lakkok ma már előnyösebb tulajdonságúak, mint a hagyományos oldószeresek, és számtalan gyártó terméke beszerezhető, ám a vállalkozók nem mindegyikkel vállalják a parketta lakkozását, mert nem erre vannak „beállva”. A csiszolási árak általában 1400-2000 Ft/m2 körüliek, különféle rétegszámú és anyagú lakkozással 2400-4700 Ft/m2 körüli összegbe kerülhet. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fényes padlófelület csak akkor igazán szép, ha teljesen sík és sima a lakk felülete is. Ez persze idővel, a kopás miatt fokozatosan csökken, de a fénye kellő ápolással nagyon sokáig megőrizhető. Előnyösebb hatású a selymes fényű padlófelület, különösen, ha a csiszolt parketta felülete vagy a lakkozás felülete nem elég sima, mivel ezek a hibák kevésbé észlelhetők éles fényben. Ezt ugyan nem mindenki kedveli, de ízlés dolga, ám az tagadhatatlan, hogy a fényes felületeken a szennyeződések, és a felületi sérülések is jobban látszanak.


Egy nagyobb lakás parketta felújítása egyéb kellemetlenségekkel is jár. Nevezetesen, hogy a helyiségeket teljesen ki kell pakolni. Ezt pedig több szoba esetén elég nehéz egyszerre megoldani, hiszen a csiszolás és a lakkozás akár több napot is igénybe vesz. Közben aludni is kell valahol, és ha nem megoldható a felújítás idejére a lakás elhagyása, akkor csak szobáról szobára haladva lehet a munkával haladni.


A különféle lakkoknak elég hosszú a kötésideje, és addig nem lehet a helyiségbe visszahelyezni a bútorokat. Ezért ezt alaposan átgondolva kell megtervezni, mert szinte biztos, hogy a parketta felújítást nem lehet folyamatosan elvégezni, csak szobáról szobára haladva. Ezt viszont nem biztos, hogy a kivitelező be tudja iktatni a munkarendjébe. Így marad a szobánként elvégzett padlófelújítás, de szerencsés esetben a lakás teljes felújításakor ez legyen a befejező munka. Ne feledjük, a felújított parkettára csak 1-2 nap elteltével, a lakk teljes kikeményedése után lehet a bútorokat és az egyéb berendezési tárgyakat elhelyezni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csiszoló anyagok

Bármit készítünk, a munkadarabok felületének simasága többnyire alapvetően fontos. Az alapanyagok megmunkálásakor a szerszámok nyomokat hagynak maguk után, és a használt alapanyagok felülete is...


Felújítási alapszabályok

Felújítás. Azt, aki még előtte áll, kellemes izgalom járja át aszó hallatán. Akinél pedig éppen zajlik, vagy már túl van rajta, abban rengeteg vegyes érzés fut át a másodperc töredéke alatt....