Kondenzációs kazánok kéménye

2016-09-18 15:40:12 | Módosítva: 2016-09-18 15:42:51

Kazáncserénél nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kondenzációs kazán speciális igényeket támaszt a füstgáz elvezetéssel szemben. Nevezetesen a kémény nedvességálló, korrózióálló és 140 Pa-ig túlnyomásálló kell hogy legyen. E követelményeknek az erre a célra minősített épített kémény és a gyártók által forgalmazott füstgáz elvezető rendszerek mindenben megfelelnek.


Jelentős költséggel kell számolnunk

A kondenzációs kazánoknál az égéstermék elvezetésre, hasonlóan a turbóshoz kétféleféle megoldás is létezik:

– az egyik a szétválasztott rendszer, amelynél a levegő bevezetése egy második csövön keresztül történik, illetve

– a cső a csőben rendszer, amelynél a levegő bevezetése a cső külső részén történik.

Az égéstermék-elvezető anyaga szerint lehet műanyag (PPS), speciális alumínium, rozsdamentes acél, kerámia, illetve műgyanta.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a zárt égésterű kazán füstgáz elvezetési hossza (magassága) korlátozott! A kazán teljesítményétől függ, és az irányváltásokkal is számolni kell, ami csökkenti irányváltásonként kb. 1,5 méterrel.

Számoljunk azzal, hogy a kondenzációs kazánok kéménye a kazán árát is meghaladhatja, ha hosszabb elvezetéssel kell számolnunk. Különösen igaz ez, ha szigetelt kéményrendszert kell kiépítenünk. Ha 20 m körüli kéményünk van, az építés költsége a 400 ezer forintot is meghaladhatja.

Gyakori probléma azonban, hogy az építkezésnek egy olyan fázisában döntenek a kondenzációs kazán mellett, amikor az épített (és a kazán számára nem megfelelő és nem is olcsó) kémény már áll. Nem kellemes ilyenkor közölni az építtetővel, hogy ez a kémény bizony nem alkalmas a kondenzációs kazán égéstermékének elvezetésére.


Erre az esetre is léteznek utólag megvalósítható megoldások. Az ilyen füstgáz elvezető rendszernél a kazán számára szükséges égési levegőt a kéménykürtő szállítja, míg az égésterméket egy belső, 80 mm átmérőjű füstgázelvezető cső juttatja a szabadba.

A kondenzációs kazánokból folyamatosan jön a kondenzvíz, így ennek elvezetéséről gondoskodni kell. Ezt be lehet kötni a csatornába egy szifonnal minden gond nélkül. A turbós kazánok kéményére is kerül kondenzvíz-leválasztó még a kazán elé, de itt közel sem keletkezik annyi kondenzvíz, lévén, hogy az égéstermék víztartalma a magas hőmérsékletű égéstermékkel együtt távozik. A csatornába érdemes azonban ezt is bekötni, hogy automatizálva legyen a rendszer, és ne kelljen nekünk időnként ürítenünk egy tárolóedényt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7715/Kondenzacios_kazanok_kemenye