Kondenzációs kazánok kéménye

2016-09-18 15:40:12 | Módosítva: 2016-09-18 15:42:51

Kazáncserénél nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kondenzációs kazán speciális igényeket támaszt a füstgáz elvezetéssel szemben. Nevezetesen a kémény nedvességálló, korrózióálló és 140 Pa-ig túlnyomásálló kell hogy legyen. E követelményeknek az erre a célra minősített épített kémény és a gyártók által forgalmazott füstgáz elvezető rendszerek mindenben megfelelnek.


Jelentős költséggel kell számolnunk

A kondenzációs kazánoknál az égéstermék elvezetésre, hasonlóan a turbóshoz kétféleféle megoldás is létezik:

– az egyik a szétválasztott rendszer, amelynél a levegő bevezetése egy második csövön keresztül történik, illetve

– a cső a csőben rendszer, amelynél a levegő bevezetése a cső külső részén történik.

Az égéstermék-elvezető anyaga szerint lehet műanyag (PPS), speciális alumínium, rozsdamentes acél, kerámia, illetve műgyanta.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a zárt égésterű kazán füstgáz elvezetési hossza (magassága) korlátozott! A kazán teljesítményétől függ, és az irányváltásokkal is számolni kell, ami csökkenti irányváltásonként kb. 1,5 méterrel.

Számoljunk azzal, hogy a kondenzációs kazánok kéménye a kazán árát is meghaladhatja, ha hosszabb elvezetéssel kell számolnunk. Különösen igaz ez, ha szigetelt kéményrendszert kell kiépítenünk. Ha 20 m körüli kéményünk van, az építés költsége a 400 ezer forintot is meghaladhatja.

Gyakori probléma azonban, hogy az építkezésnek egy olyan fázisában döntenek a kondenzációs kazán mellett, amikor az épített (és a kazán számára nem megfelelő és nem is olcsó) kémény már áll. Nem kellemes ilyenkor közölni az építtetővel, hogy ez a kémény bizony nem alkalmas a kondenzációs kazán égéstermékének elvezetésére.


Erre az esetre is léteznek utólag megvalósítható megoldások. Az ilyen füstgáz elvezető rendszernél a kazán számára szükséges égési levegőt a kéménykürtő szállítja, míg az égésterméket egy belső, 80 mm átmérőjű füstgázelvezető cső juttatja a szabadba.

A kondenzációs kazánokból folyamatosan jön a kondenzvíz, így ennek elvezetéséről gondoskodni kell. Ezt be lehet kötni a csatornába egy szifonnal minden gond nélkül. A turbós kazánok kéményére is kerül kondenzvíz-leválasztó még a kazán elé, de itt közel sem keletkezik annyi kondenzvíz, lévén, hogy az égéstermék víztartalma a magas hőmérsékletű égéstermékkel együtt távozik. A csatornába érdemes azonban ezt is bekötni, hogy automatizálva legyen a rendszer, és ne kelljen nekünk időnként ürítenünk egy tárolóedényt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi, jó kémény

Egy régi kémény olyan technológiával épült, ami kizárja, hogy eredeti állapotában mai, korszerű gázfűtő berendezéshez használni lehessen. Az viszont egyáltalán nem kizárt, hogy egy fatüzelésű...


Kémény és szellőzés egyben

Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein a kályha, kandalló vagy később a gázkészülék égéséhez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. A fokozott...