A megfelelő nedvességtartalom eléréséhez szárítanunk kell a fát, illetve a kellő nedvességtartalom elérését követően nem szabad, hogy minden héten egy jókora esővel eláztassuk a farakásunkat.
Fontos betartandó szabályok
– A fát minden esetben felfűrészelt és hasított állapotban tároljuk. A kisebb darabok könnyebben és gyorsabban száradnak, ezért nagyon fontos, hogy kellő mértékben felaprítsuk.
– A levegő segítségünkre lehet a tűzifa tárolásában, ezért mindenképpen szellős és száraz helyen tartsuk a felaprított fát.
– A legalsó réteg alatt hagyjunk kb. 15-20 cm magas légáteresztő réteget, amit különböző alátétekkel, esetleg ráccsal biztosíthatunk. Ez megakadályozza, hogy a fa átvegye a föld nedvességét, és így az alsó rétegek is könnyen szellőzhetnek, száradhatnak anélkül, hogy elkorhadnának.
– Érdemes a farakás mögött is kb. 5-10 cm-es levegőrést hagyni. Ez is segíti a jobb és gyorsabb száradást.
– A fát mindenképpen védjük meg az időjárás viszontagságaitól. Tárolhatjuk zárt helyen, azonban így kevésbé lesz biztosított a megfelelő levegőmozgás, tehát lassabban fog kiszáradni. Érdemesebb a szabadban, kiugró vagy féltető alatt elhelyezni a farakást. Így nem fogja érni az eső, ellenben a szél könnyen átjárja.
– A megfelelő szárítási idő minimum 1 év (de inkább 2 év).
1. rész itt: Fűts okosan
2. rész itt: Fűtés és légszennyezés
3. részt itt: A környezetbarát tüzelés 10 parancsolata
4. rész itt: A tüzelőanyag helyes tárolása
5. rész itt: A tűzrakás helyes módja
6. rész itt: Szigorodó szabályok
7. rész itt: Mivel és hogyan fűtünk
A fűts okosan összeállítás forrása: