Milyen víz legyen a fűtésrendszerben

2017-05-29 07:58:13 | Módosítva: 2017-05-29 08:02:13

Ha valaki alaposan utána akar nézni, hogy kazánjában és fűtésrendszerében milyen vizet keringessen, akkor jó néhány ellentmondással fog találkozni. Miközben szakcégek kínálják ún. inhibitor termékeiket a fűtővíz kezelésére, a legtöbb kazángyártó vagy nem hajlandó egyértelműen nyilatkozni, hogy saját kazánjához engedélyezi-e ilyen szerek használatát, vagy minden adalékot és kezelőanyagot tilt, és csak a tiszta csapvizet ajánlja.


A szakemberek egyöntetűen vallják

Általánosságban a kazánnak a pH-semleges víz a jó. Az enyhén lúgosat az öntöttvas és acél, az enyhén savasat az alumínium-szilícium testű kazánok szeretik. A keménység, pontosabban a magas változó keménység minden fűtőberendezésnek rossz: ez vízkőkiválást eredményez az amúgy is szűk vízjáratok belső falán, rontja a hőátadást. Mivel ezt nem egyenletesen teszi, a kazán teste a lerakódások függvényében másképpen melegszik fel, ami feszültségeket okoz, és előbb-utóbb ebből baj lesz.

A keménységet kezelni, azaz csökkenteni kell, de ez megváltoztatja a víz pH-értékét. Ha lúgos lesz, az elkezdi oldani az alumíniumtestű kazánok felületén kialakuló alumínium-oxid réteget, azaz tulajdonképpen magát a kazánt, megszüntetve a természetes módon kialakuló felületvédelmet. Ha savas, akkor pedig a rozsdamentes acél hőcserélőkre lesz veszélyes.

Amikor a kazángyártók mindenféle vízkezelést tiltanak kazánjaik vízellátásánál, akkor valószínűleg a legtöbb nyugati ország viszonylag lágy vezetékes vízellátásából indulnak ki. Csakhogy muszáj figyelembe venni azt, hogy amíg Németországban vagy Hollandiában a víz mondjuk 5 német keménységi fok (5 0nK), addig nálunk ez az érték 20-22 is lehet. Így persze már érthetőbb, hogy a fűtésszerelők a gyakorlatban kezelik a fűtővizet – legjobb tudásuk szerint.


Az ellentmondás csak ott van, hogy ezért senki nem vállal felelősséget. Ha a kazán kilyukad, akkor a gyártó arra hivatkozhat, hogy ő csapvizet írt elő. Az adalékanyagokkal való vízkezelést, beleértve a fagyálló adalékokat is, vagy közvetlenül tiltják a gyártók, vagy azt mondják, hogy csak az engedélyezett adalékokat lehet használni, ilyen listát viszont nem adnak ki. Az inhibitorgyártók mindig azt mondják, hogy nem árthat a termékük, de annyira azért nem bátrak, hogy át is vállalják a lyukadási károk iránti garanciát vagy jótállást.

Egyes szakemberek szerint a legjobb megoldás a fűtővíz teljes sótalanítása, azaz teljesen sótalanított vízzel kell feltölteni a rendszereket. Ez 7 körülire viszi a pH-t, és eltávolítja (majdnem) az összes oldott sót, a változó keménységet okozókkal együtt. A víz villamos vezetőképességét lehet mérni, és ebből meg lehet határozni a teljes sótalanítás mértékét. Illetve a vezetőképességet adják meg követelményként. Sótalanító berendezéseket néhány tízezer forintért lehet kapni, ennyit valószínűleg megér a fűtésszerelőknek és szervizeseknek.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7982/Milyen_viz_legyen_a_futesrendszerben