Milyen víz legyen a fűtésrendszerben

2017-05-29 07:58:13 | Módosítva: 2017-05-29 08:02:13

Ha valaki alaposan utána akar nézni, hogy kazánjában és fűtésrendszerében milyen vizet keringessen, akkor jó néhány ellentmondással fog találkozni. Miközben szakcégek kínálják ún. inhibitor termékeiket a fűtővíz kezelésére, a legtöbb kazángyártó vagy nem hajlandó egyértelműen nyilatkozni, hogy saját kazánjához engedélyezi-e ilyen szerek használatát, vagy minden adalékot és kezelőanyagot tilt, és csak a tiszta csapvizet ajánlja.


A szakemberek egyöntetűen vallják

Általánosságban a kazánnak a pH-semleges víz a jó. Az enyhén lúgosat az öntöttvas és acél, az enyhén savasat az alumínium-szilícium testű kazánok szeretik. A keménység, pontosabban a magas változó keménység minden fűtőberendezésnek rossz: ez vízkőkiválást eredményez az amúgy is szűk vízjáratok belső falán, rontja a hőátadást. Mivel ezt nem egyenletesen teszi, a kazán teste a lerakódások függvényében másképpen melegszik fel, ami feszültségeket okoz, és előbb-utóbb ebből baj lesz.

A keménységet kezelni, azaz csökkenteni kell, de ez megváltoztatja a víz pH-értékét. Ha lúgos lesz, az elkezdi oldani az alumíniumtestű kazánok felületén kialakuló alumínium-oxid réteget, azaz tulajdonképpen magát a kazánt, megszüntetve a természetes módon kialakuló felületvédelmet. Ha savas, akkor pedig a rozsdamentes acél hőcserélőkre lesz veszélyes.

Amikor a kazángyártók mindenféle vízkezelést tiltanak kazánjaik vízellátásánál, akkor valószínűleg a legtöbb nyugati ország viszonylag lágy vezetékes vízellátásából indulnak ki. Csakhogy muszáj figyelembe venni azt, hogy amíg Németországban vagy Hollandiában a víz mondjuk 5 német keménységi fok (5 0nK), addig nálunk ez az érték 20-22 is lehet. Így persze már érthetőbb, hogy a fűtésszerelők a gyakorlatban kezelik a fűtővizet – legjobb tudásuk szerint.


Az ellentmondás csak ott van, hogy ezért senki nem vállal felelősséget. Ha a kazán kilyukad, akkor a gyártó arra hivatkozhat, hogy ő csapvizet írt elő. Az adalékanyagokkal való vízkezelést, beleértve a fagyálló adalékokat is, vagy közvetlenül tiltják a gyártók, vagy azt mondják, hogy csak az engedélyezett adalékokat lehet használni, ilyen listát viszont nem adnak ki. Az inhibitorgyártók mindig azt mondják, hogy nem árthat a termékük, de annyira azért nem bátrak, hogy át is vállalják a lyukadási károk iránti garanciát vagy jótállást.

Egyes szakemberek szerint a legjobb megoldás a fűtővíz teljes sótalanítása, azaz teljesen sótalanított vízzel kell feltölteni a rendszereket. Ez 7 körülire viszi a pH-t, és eltávolítja (majdnem) az összes oldott sót, a változó keménységet okozókkal együtt. A víz villamos vezetőképességét lehet mérni, és ebből meg lehet határozni a teljes sótalanítás mértékét. Illetve a vezetőképességet adják meg követelményként. Sótalanító berendezéseket néhány tízezer forintért lehet kapni, ennyit valószínűleg megér a fűtésszerelőknek és szervizeseknek.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kazánt receptre?

A britek az energiaszegénység felszámolásának egy meglehetősen egyedi útját választották: 3 millió fontot különítettek el arra, hogy háziorvosok receptre kazánt, szigetelést vagy új ablakokat...


Társasházi lakások fűtéskorszerűsítése egyedi lokális gázkészülékekkel

Új lehetőség nyílt meg agyűjtőkéményes, gázkonvektoros lakások korszerű fűtési és meleg víz ellátására a Technorgáz Kft. által gyártott MIKA készülékcsaláddal.