Kerámia csapbetétek javítása

2017-10-19 12:24:52 | Módosítva: 2017-10-19 12:31:47

A kerámia betétes csapok elég hosszú életűek, ám a vízkő ezeket sem kíméli. Idővel egyre nehezebben lehet a csaptelep szabályozó karjával megmozdítani, elzárás után pedig csöpögnek, mint a hagyományos orsós menetű csapok. Ennek oka, hogy a gyakori használat miatt az alkatrészeik elvízkövesednek, a kenőanyag pedig „kifogy” belőlük, vagy elkopnak, vízkövesek a kerámiabetétek. Ilyenkor az első gondolat a betétcsere, ám az ügyes kezű házi „mesterek” azért még ezt megelőzően kísérletet tehetnek a javításukra.


Biztos, ami biztos

A javítás előtt azért érdemes egy, a csapba illő új kerámiabetétet beszerezni szerelvényboltban. A csepegő betét legyen a minta. Ehhez azonban ki kell szerelni a betétet, ami előtt a vízvezeték szakaszoló csapját el kell zárni. A következő lépés, a csaptelep karjának leszerelése. A rögzítő csavart egy műanyag betét takarja, ennek kipattintása után a kart rögzítő imbuszcsavar meglazítható, és a kar leemelhető. Az alatta levő, a csapbetétet rögzítő anyát állítható csavarkulccsal, vagy franciakulccsal már le lehet csavarni. Ezt követően a hibás csapbetét kiemelhető, és ez alapján beszerezhető az új darab. Vigyázat! A betétek gyártmányonként és típusonként változó méretűek és kialakításúak. Ha a javítás nem jár eredménnyel – pl. a kerámia betétek túlzott kopása miatt – akkor így megspórolhatunk egy újabb „beszerző” utat.A kiemelt régi betétről először is óvatosan pattintsuk le az alkatrészt megvezető és rögzítő külső burkolatot. Nagyon kell ügyelni a különféle méretű alkatrészek helyező csapjainak a pontos helyére, sorrendjére, mert különben az összerakáskor lesz gondunk. A csap külső burkolatát és mozgatócsapját általában két körmös csap rögzíti, amelyeket egyik oldalon benyomva lepattintható a külső burkolat. Az alatta levő alkatrészek helyzetét és sorrendjét alaposan megjegyezve egyenként ecetben, vagy citromsavban néhány óráig áztatva körömkefével eltávolítható a rájuk rakódott vízkőréteg. Ez a kerámia betétekre is érvényes. Leöblítés és szárazra törlés után minden alkatrészt kenjünk meg vékonyan szilikon zsírral, majd a sorrendre nagyon ügyelve újból, ám fordított sorrendben szereljük vissza a csap alkatrészeit, beleértve a tömítőgyűrűket is. Ha a kerámia betét csak vízköves volt, akkor a letisztítása és bezsírozása után már jól fog zárni, a többi alkatrész pedig könnyen mozgathatóvá válik. Ha a letisztított, bezsírozott kerámiabetét visszaszerelés után mégsem javul meg, akkor nincs más hátra, mint az új csapbetét beszerelése. A javítás azonban mindenképen megér egy próbát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8127/Keramia_csapbetetek_javitasa