Kerámia csapbetétek javítása

2017-10-19 12:24:52 | Módosítva: 2017-10-19 12:31:47

A kerámia betétes csapok elég hosszú életűek, ám a vízkő ezeket sem kíméli. Idővel egyre nehezebben lehet a csaptelep szabályozó karjával megmozdítani, elzárás után pedig csöpögnek, mint a hagyományos orsós menetű csapok. Ennek oka, hogy a gyakori használat miatt az alkatrészeik elvízkövesednek, a kenőanyag pedig „kifogy” belőlük, vagy elkopnak, vízkövesek a kerámiabetétek. Ilyenkor az első gondolat a betétcsere, ám az ügyes kezű házi „mesterek” azért még ezt megelőzően kísérletet tehetnek a javításukra.


Biztos, ami biztos

A javítás előtt azért érdemes egy, a csapba illő új kerámiabetétet beszerezni szerelvényboltban. A csepegő betét legyen a minta. Ehhez azonban ki kell szerelni a betétet, ami előtt a vízvezeték szakaszoló csapját el kell zárni. A következő lépés, a csaptelep karjának leszerelése. A rögzítő csavart egy műanyag betét takarja, ennek kipattintása után a kart rögzítő imbuszcsavar meglazítható, és a kar leemelhető. Az alatta levő, a csapbetétet rögzítő anyát állítható csavarkulccsal, vagy franciakulccsal már le lehet csavarni. Ezt követően a hibás csapbetét kiemelhető, és ez alapján beszerezhető az új darab. Vigyázat! A betétek gyártmányonként és típusonként változó méretűek és kialakításúak. Ha a javítás nem jár eredménnyel – pl. a kerámia betétek túlzott kopása miatt – akkor így megspórolhatunk egy újabb „beszerző” utat.A kiemelt régi betétről először is óvatosan pattintsuk le az alkatrészt megvezető és rögzítő külső burkolatot. Nagyon kell ügyelni a különféle méretű alkatrészek helyező csapjainak a pontos helyére, sorrendjére, mert különben az összerakáskor lesz gondunk. A csap külső burkolatát és mozgatócsapját általában két körmös csap rögzíti, amelyeket egyik oldalon benyomva lepattintható a külső burkolat. Az alatta levő alkatrészek helyzetét és sorrendjét alaposan megjegyezve egyenként ecetben, vagy citromsavban néhány óráig áztatva körömkefével eltávolítható a rájuk rakódott vízkőréteg. Ez a kerámia betétekre is érvényes. Leöblítés és szárazra törlés után minden alkatrészt kenjünk meg vékonyan szilikon zsírral, majd a sorrendre nagyon ügyelve újból, ám fordított sorrendben szereljük vissza a csap alkatrészeit, beleértve a tömítőgyűrűket is. Ha a kerámia betét csak vízköves volt, akkor a letisztítása és bezsírozása után már jól fog zárni, a többi alkatrész pedig könnyen mozgathatóvá válik. Ha a letisztított, bezsírozott kerámiabetét visszaszerelés után mégsem javul meg, akkor nincs más hátra, mint az új csapbetét beszerelése. A javítás azonban mindenképen megér egy próbát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Apok60 avatarja

Apok60         A kerámia csapbetétek javítása.

Köszönöm szépen ezt a pontos leírást ennek alapján, hozzálátok a javításhoz, majd beszámolok róla, Én is kíváncsi vagyok! Az olcsó dolgok mindig érdekelnek, még ha első olvasatra nem is mindig érti meg az ember. Szívesen olvasok erről! Üdvözlöm szerkesztőségüket!

Fürdőszoba design

Az idei év igazán sokszínűnek tekinthető a fürdőszoba trendeket illetően, hiszen a teljes letisztultságtól kezdve a minimalista stíluson át a színes fürdőszobáig változatos termékpalettáról...


Csaptelep gyorsjavítás

Ha úgy találjuk, hogy a mosdókagyló vagy a kádtöltő egykaros csaptelepe túlságosan szorosan jár, akkor még nem kell feltétlenül szerelőért vagy cseréért kiáltani. A legtöbb esetben magunk is...