Mintás csempe másképpen

2018-03-09 12:50:28 | Módosítva: 2018-03-09 12:52:10

Az alábbi képes összeállításunkban nem arra kerestünk példákat, hogy milyen csempeminták vannak, hanem arra, hogy miként lehet játszani különböző csempékkel, és azokból harmonikus kompozíciót kialakítani.

Kényes kérdés ez, mert a végeredmény lehet valóban érdekes és ízléses egyedi megoldás, de lehet zűrzavar is, amikor készen látjuk a falon alkotásunkat. És persze megítélés, ízlés dolga is, hogy kinek, mi tetszik, ezért az ilyen megoldásokat inkább a merészebbeknek ajánljuk.

Néhány alapszabály betartásával azért csökkenthetjük a melléfogás veszélyét. Az első és legfontosabb, hogy a kevert csempékből készítendő falat előzőleg számítógépen vagy a valóságban, mintacsempékkel meg kell tervezni. Az első megoldás számítógépes ismereteket igényel, a második pedig valamiféle előzetes elképzelést, amely szerint aztán beszerezzük vagy a csempeboltból kölcsön kérjük a szóba jöhető csempéket, és azokból minél nagyobb felületen kikísérletezzük a kompozíciót.

A különböző csempékből valamilyen koncepció és néhány alapszabály betartásával építkezzünk. Változtathatjuk a mintákat, de azonos színtónust használjunk, vagy fordítva, a minták legyenek azonosak, és a színeket variáljuk. A méretek csak bizonyos kereteken belül változhatnak; egymás többszörösei legyenek, hogy kijöjjenek a komplett egységek. Még érdekesebb lehet a végeredmény, ha a különböző árnyalatú csempék együtt valamilyen formát adnak ki. Dolgozhat a fantázia, és ellenőrizzen az óvatosság!

Képes ötletadó


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8256/Mintas_csempe_maskeppen