Előzzük meg a bajt

Vízvezetékek fagymentesítése

Módosítva: 2009-05-20 22:04:33

A Fővárosi Vízművek évről évre felhívja fogyasztói figyelmét a vízvezetékek és vízmérők fagy elleni védelmének fontosságára. A 14 millió forintnyi helyreállítási költségen túl ugyanis egy-egy tél során Budapest egynapi fogyasztását megközelítő mennyiségű víz folyhat el feleslegesen a fogyasztók gondatlansága miatt.

Ahogyan az utóbbi években természetessé vált számunkra, hogy autónkat felkészítjük a télre, a hideg, nyirkos idő beálltával vízmérőink és vízvezetékeink megfelelő védelméről sem szabad megfeledkeznünk. A hideg hatására eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A mérők és vezetékek fagy elleni védelme a fogyasztók kötelessége. Ennek elmulasztása esetén a működésképtelenné vált mérő cseréjének költségei a fogyasztót terhelik - csakúgy, mint az elfolyt víz díja.
Leginkább a tartós fagy jelent veszélyt, hiszen a néhány óráig tartó hajnali -1-2 fok nem képes a vezetékrendszerben lévő víz lefagyasztására. Erre azonban nem számíthatunk, ezért a veszélyt előre el kell hárítanunk. Annál is inkább, mert a szétfagyott szerelvények cseréje, és a csőrepedésen keresztül feleslegesen elfolyt víz is költséges.
A télire magára hagyott nyaralóknál két szempontra kell figyelemmel lennünk. Az első, hogy a víztelenítés maradéktalan és teljes legyen. Nyissuk meg a legalacsonyabban lévő kerti csapot, majd az aknában zárjuk el a főelzárót, és a házban nyissuk meg a csapokat, hogy a víz a teljes rendszerből lefolyhasson, a főelzáron lévő ürítő-szelepen keresztül a talajba szivároghasson. Ne felejtkezzünk meg a bojlerekben maradt vízről (ezt a bojler ürítőcsonkján keresztül le kell engednünk) és a WC tartályokról sem. Ez utóbbiakat nem csak le kell húzni, hanem a maradék vizet is ki kell itatni belőlük. Valamennyi szifonba (bűzelzáróba) ajánlatos fagyálló folyadékot - praktikusan gépkocsi szélvédőmosót - önteni. A víztelenítés után a kinyitott csapokat zárjuk vissza.
Ezután már csak az akna, illetve az aknában lévő főelzáró és vízóra fagyvédelméről kell gondoskodnunk. Figyeljünk rá, hogy az aknafedél nemaradjon nyitva, és érdemes egy külön szigetelő réteget is - pl. egy hungarocell táblát, vagy legalább vastag kartont - fektetni a szerelvények fölé. A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
Lakott épületünkben leginkább a nem fűtött helyiségekben futó vízvezetékeket és szerelvényeket veszélyezteti a fagy. Ha van rá mód, érdemes a hideg helyiségek temperálásáról gondoskodni, hogy legalább +1-2 °C legyen bennük. Ha ez nem oldható meg, a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban futnak, akkor a legkritikusabb időszakokban ajánlatos kicsit csepegőre hagyni egy-két csapot, mert a gyengén áramló víz is sokkal nehezebben fagy meg, mint a csőben álló víz. Sokat segít a csővezetékek burkolása, hőszigetelése is a kritikus szakaszokon.
Amennyiben mégis befagy a vezeték, akkor fontos, hogy lassan, a fal fokozatos melegítésével olvasszuk fel a benne lévő vizet. A vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket semmiképp se próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, a hirtelen felolvadó víz ugyanis szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. A nagyobb baj elkerülése érdekében legbiztosabb, ha szakember segítségét kérjük.

További információkért látogasson el a http://www.vizmuvek.hu/ honlapra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vízművek, fagy

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-86/Vizvezetekek_fagymentesitese