Előzzük meg a bajt

Vízvezetékek fagymentesítése

Módosítva: 2009-05-20 22:04:33

A Fővárosi Vízművek évről évre felhívja fogyasztói figyelmét a vízvezetékek és vízmérők fagy elleni védelmének fontosságára. A 14 millió forintnyi helyreállítási költségen túl ugyanis egy-egy tél során Budapest egynapi fogyasztását megközelítő mennyiségű víz folyhat el feleslegesen a fogyasztók gondatlansága miatt.

Ahogyan az utóbbi években természetessé vált számunkra, hogy autónkat felkészítjük a télre, a hideg, nyirkos idő beálltával vízmérőink és vízvezetékeink megfelelő védelméről sem szabad megfeledkeznünk. A hideg hatására eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A mérők és vezetékek fagy elleni védelme a fogyasztók kötelessége. Ennek elmulasztása esetén a működésképtelenné vált mérő cseréjének költségei a fogyasztót terhelik - csakúgy, mint az elfolyt víz díja.
Leginkább a tartós fagy jelent veszélyt, hiszen a néhány óráig tartó hajnali -1-2 fok nem képes a vezetékrendszerben lévő víz lefagyasztására. Erre azonban nem számíthatunk, ezért a veszélyt előre el kell hárítanunk. Annál is inkább, mert a szétfagyott szerelvények cseréje, és a csőrepedésen keresztül feleslegesen elfolyt víz is költséges.
A télire magára hagyott nyaralóknál két szempontra kell figyelemmel lennünk. Az első, hogy a víztelenítés maradéktalan és teljes legyen. Nyissuk meg a legalacsonyabban lévő kerti csapot, majd az aknában zárjuk el a főelzárót, és a házban nyissuk meg a csapokat, hogy a víz a teljes rendszerből lefolyhasson, a főelzáron lévő ürítő-szelepen keresztül a talajba szivároghasson. Ne felejtkezzünk meg a bojlerekben maradt vízről (ezt a bojler ürítőcsonkján keresztül le kell engednünk) és a WC tartályokról sem. Ez utóbbiakat nem csak le kell húzni, hanem a maradék vizet is ki kell itatni belőlük. Valamennyi szifonba (bűzelzáróba) ajánlatos fagyálló folyadékot - praktikusan gépkocsi szélvédőmosót - önteni. A víztelenítés után a kinyitott csapokat zárjuk vissza.
Ezután már csak az akna, illetve az aknában lévő főelzáró és vízóra fagyvédelméről kell gondoskodnunk. Figyeljünk rá, hogy az aknafedél nemaradjon nyitva, és érdemes egy külön szigetelő réteget is - pl. egy hungarocell táblát, vagy legalább vastag kartont - fektetni a szerelvények fölé. A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
Lakott épületünkben leginkább a nem fűtött helyiségekben futó vízvezetékeket és szerelvényeket veszélyezteti a fagy. Ha van rá mód, érdemes a hideg helyiségek temperálásáról gondoskodni, hogy legalább +1-2 °C legyen bennük. Ha ez nem oldható meg, a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban futnak, akkor a legkritikusabb időszakokban ajánlatos kicsit csepegőre hagyni egy-két csapot, mert a gyengén áramló víz is sokkal nehezebben fagy meg, mint a csőben álló víz. Sokat segít a csővezetékek burkolása, hőszigetelése is a kritikus szakaszokon.
Amennyiben mégis befagy a vezeték, akkor fontos, hogy lassan, a fal fokozatos melegítésével olvasszuk fel a benne lévő vizet. A vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket semmiképp se próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, a hirtelen felolvadó víz ugyanis szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. A nagyobb baj elkerülése érdekében legbiztosabb, ha szakember segítségét kérjük.

További információkért látogasson el a http://www.vizmuvek.hu/ honlapra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vízművek, fagy

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo         bojler

A bojlereknek van fagyvédelmi fokozatuk a termosztát gombján, ez 5 C fokon tartja a vizet. Idáig minden rendben van. Viszont, ha a házban a hőmérséklet tartósan mínusz fok alá süllyed, akkor a falban lévő vízvezetékekben is elfagyhat a víz (hiába vannak nyitva a csapok), ami szintén nem egy egészséges dolog, főleg a pénztárcának tavasszal. Tehát maga a bojler megmarad, mert van hőszigetelése és fűtése, de szerencsétlen esetben minden más elfagyhat.
Amit javasolni tudok: 1., lakás fűtése 5 C fokon, 2., minden vizet leereszteni, csövekből, bojlerból, wc-ből, összefolyókból, bűzelzárókból. Esetleg ezekbe konyhasót öntve a víz fagyáspontját le lehet csökkenteni, hogy ne fagyjon meg.
A vízóránál illene lenni egy leeresztő szelepnek, amivel a csövekben lévő vizet le lehet ereszteni.

siposs andrás avatarja

siposs andrás         bojler

szakembertől szeretnék tanácsot kérni , mégpedig: egy magára hagyott ház esetében nem lehetne-e elfogadható megoldás az, hogy az elektromos bojler fagyáselleni védelmében nem engedném le abból a vízet hanem minimális fokozaton bekapcsolva hagynám. A kerti aknában a vízet elzárnám, a belső csapokat (mosdó, mosógató,fürdő) ellenben nyítva hagynám.

Téli felkészülés a kertben

A késő őszi és téli időszakban nem sok tennivalónk akad a kertben, ám az a néhány dolog, amit megtehetünk, jelentősen javítja majd a következő évi munkáink hatékonyságát.


Télállósági zónabesorolás

Itt a tél, a hideg időjárást sok növény könnyedén elviseli, másoknak a pusztulását okozhatja a lehűlés. Amikor egy növény kerül hozzánk, egyik legfontosabb kérdés, hogy télálló-e. És ha igen...