Hová forduljunk?

2020-01-01 18:56:18 | Módosítva: 2020-01-01 19:02:02

Amikor valami baj történik, nem könnyű eldönteni, hogy éppen hová forduljunk orvosi segítségért. Pedig nem csak nemzetgazdasági szinten fontos kérdés ez, hanem sok esetben gyorsabban is juthatunk a megfelelő segítséghez. A Magyar Orvosi Kamara készített egy rövid kiadványt, ami segít eligazodni, hogy a tünetek alapján mikor, mit is kell tennünk.

Amikor valami baj történik

A kiadvány felsorolja azokat a legsűrűbben előforduló egészségügyi élethelyzetek, amivel az emberek gyógyszerészhez vagy orvoshoz szoktak fordulni. Ezek közé az egészségügyi élethelyzetek közé kell beillesztenünk az otthon előforduló baleseteket is, és a tünetek alapján eldönteni, hogy mikor mit kell tennünk, milyen szintű segítségre van szükségünk. Ahogyan a fejfájásra, ízületi fájdalmakra, hasmenésre, emésztési panaszra, enyhe lázra, megfázásra a GYÓGYSZERTÁR-at javasolja a kiadvány, így a kisebb balesetekre is elegendő, ha fertőtlenítő-, kötöző- és egyéb szerek beszerzésére a patikába megyünk el (hétvégén és éjszaka az ügyeletes patikába). Ha bizonytalanok vagyunk a sérülés mértékét illetően, akkor maga a sérült menjen el a patikába. Az ott dolgozó gyógyszerész pontosan tudni fogja, látva a sérülést, hogy mire van szüksége, és indokolt esetben ő maga fogja javasolni, hogy keresse fel az ügyeletet, ahol orvos tudja ellátni a sérülést. Remélhetőleg azt is tudja minden patika, hogy az adott időpillanatban, hol van a szükséges ügyelet.A kiadvány második fokozata a HÁZIORVOS-hoz fordulás, sérülés, húzódás, tartós ízületi fájdalom, pár napos – vény nélküli szerre nem javuló – légúti panaszok, emésztési panaszok, illetve krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) nem drasztikus tünetei esetén használható. Igaz, csak olyan tünetekkel tudunk a háziorvoshoz fordulni, ami „ráér”, akár 24 órát is, hiszen az egyik nap délelőttjétől a következő nap délutánjáig, eltelik a 24 óra. Otthoni sérülés, baleset esetén ez akkor megoldás, ha a vérzést el tudjuk állítani, a sebet be tudjuk rendesen kötözni, és nincsen éles fájdalom, lábra tudunk állni, képesek vagyunk kezünkkel fogni stb., minden olyan, ami nem riasztó. Bármilyen riasztó tünet van, ne várjuk meg a következő rendelési időt (pl. 24 óra múlva), hanem forduljunk a HÁZIORVOSI ÜGYELETHEZ. Itt a helyünk nagyon magas (39 fok), nem múló láz, bizonytalan mellkasi panasz, hirtelen kialakuló fájdalom vagy görcs esetén, melyek nem enyhülnek, és nem múlnak el vény nélkül kapható szerekkel, illetve a krónikus betegségek drasztikusabb tünetei esetén is. A nagyobb, de azért még szakrendelői vagy kórházi beavatkozást nem igénylő otthoni balesetek esetén is a háziorvosi ügyeletet keressük fel.
A nagyon riasztó tünetek esetén pedig muszáj a SÜRGŐSSÉGI ügyeletet felkeresni, illetve MENTŐT kell hívni (112). Ilyenek például a nyomó, égő mellkasi és hasi panaszok, fulladás, nehéz légzés, hirtelen kialakuló végtaggyengeség, beszédzavar, zavartság, eszméletvesztés, és természetesen a súlyosabb balesetek. Ne késlekedjünk orvoshoz fordulni, ilyen esetekben, illetve balesetek esetén, ha pl. nem tudjuk elállítani a vérzést, vagy olyan mértékű seb keletkezik, amit nem elég egyszerűen bekötözni; nem tud lábra állni a sérült; idegen test kerül a szervezetbe valahová és nem tudjuk eltávolítani stb.; és legjobb, ha szemsérülés esetén is felkeressük az ügyeletet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8850/Hova_forduljunk_