Hová forduljunk?

2020-01-01 18:56:18 | Módosítva: 2020-01-01 19:02:02

Amikor valami baj történik, nem könnyű eldönteni, hogy éppen hová forduljunk orvosi segítségért. Pedig nem csak nemzetgazdasági szinten fontos kérdés ez, hanem sok esetben gyorsabban is juthatunk a megfelelő segítséghez. A Magyar Orvosi Kamara készített egy rövid kiadványt, ami segít eligazodni, hogy a tünetek alapján mikor, mit is kell tennünk.

Amikor valami baj történik

A kiadvány felsorolja azokat a legsűrűbben előforduló egészségügyi élethelyzetek, amivel az emberek gyógyszerészhez vagy orvoshoz szoktak fordulni. Ezek közé az egészségügyi élethelyzetek közé kell beillesztenünk az otthon előforduló baleseteket is, és a tünetek alapján eldönteni, hogy mikor mit kell tennünk, milyen szintű segítségre van szükségünk. Ahogyan a fejfájásra, ízületi fájdalmakra, hasmenésre, emésztési panaszra, enyhe lázra, megfázásra a GYÓGYSZERTÁR-at javasolja a kiadvány, így a kisebb balesetekre is elegendő, ha fertőtlenítő-, kötöző- és egyéb szerek beszerzésére a patikába megyünk el (hétvégén és éjszaka az ügyeletes patikába). Ha bizonytalanok vagyunk a sérülés mértékét illetően, akkor maga a sérült menjen el a patikába. Az ott dolgozó gyógyszerész pontosan tudni fogja, látva a sérülést, hogy mire van szüksége, és indokolt esetben ő maga fogja javasolni, hogy keresse fel az ügyeletet, ahol orvos tudja ellátni a sérülést. Remélhetőleg azt is tudja minden patika, hogy az adott időpillanatban, hol van a szükséges ügyelet.A kiadvány második fokozata a HÁZIORVOS-hoz fordulás, sérülés, húzódás, tartós ízületi fájdalom, pár napos – vény nélküli szerre nem javuló – légúti panaszok, emésztési panaszok, illetve krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) nem drasztikus tünetei esetén használható. Igaz, csak olyan tünetekkel tudunk a háziorvoshoz fordulni, ami „ráér”, akár 24 órát is, hiszen az egyik nap délelőttjétől a következő nap délutánjáig, eltelik a 24 óra. Otthoni sérülés, baleset esetén ez akkor megoldás, ha a vérzést el tudjuk állítani, a sebet be tudjuk rendesen kötözni, és nincsen éles fájdalom, lábra tudunk állni, képesek vagyunk kezünkkel fogni stb., minden olyan, ami nem riasztó. Bármilyen riasztó tünet van, ne várjuk meg a következő rendelési időt (pl. 24 óra múlva), hanem forduljunk a HÁZIORVOSI ÜGYELETHEZ. Itt a helyünk nagyon magas (39 fok), nem múló láz, bizonytalan mellkasi panasz, hirtelen kialakuló fájdalom vagy görcs esetén, melyek nem enyhülnek, és nem múlnak el vény nélkül kapható szerekkel, illetve a krónikus betegségek drasztikusabb tünetei esetén is. A nagyobb, de azért még szakrendelői vagy kórházi beavatkozást nem igénylő otthoni balesetek esetén is a háziorvosi ügyeletet keressük fel.
A nagyon riasztó tünetek esetén pedig muszáj a SÜRGŐSSÉGI ügyeletet felkeresni, illetve MENTŐT kell hívni (112). Ilyenek például a nyomó, égő mellkasi és hasi panaszok, fulladás, nehéz légzés, hirtelen kialakuló végtaggyengeség, beszédzavar, zavartság, eszméletvesztés, és természetesen a súlyosabb balesetek. Ne késlekedjünk orvoshoz fordulni, ilyen esetekben, illetve balesetek esetén, ha pl. nem tudjuk elállítani a vérzést, vagy olyan mértékű seb keletkezik, amit nem elég egyszerűen bekötözni; nem tud lábra állni a sérült; idegen test kerül a szervezetbe valahová és nem tudjuk eltávolítani stb.; és legjobb, ha szemsérülés esetén is felkeressük az ügyeletet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vadelütések megelőzésére

Tudnunk kell, hogy lakott területen kívüli utakon vadon élő állatokkal elvileg bárhol és bármikor találkozhatunk. Különösen számolni kell vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon,...


Szúirtás hatékonyan

Apró, de annál bosszantóbb élőlény, ami bútorainkat, képkereteinket és egyéb fatárgyainkat is károsíthatja. A szú jellegzetes percegését sokan ismerik, az ellenük való védekezést annál kevesebben....