Tájoljunk, árnyékoljunk okosan

2020-06-17 10:50:31 | Módosítva: 2020-06-17 10:59:52

Az energiamegtakarítás egyik módja az árnyékolás. Megfelelő és átgondolt árnyékolással növelhetjük komfortérzetünket, mert az kiváló védelmet nyújt az épületek túlmelegedése ellen, és így mérsékelhetjük a nyári légkondicionálás iránti igényt is. Új épületek tervezésekor kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő tájolásra.


A tájolás tervezésekor

Nem csak az épület telken belüli elhelyezkedését, hanem helyiségeinek és nyílászáróinak helyét, irányát is meg kell határozni. Figyelembe kell venni a helyiségek funkcióit, a használat szempontjait is (pl. az épület északi, hűvösebb oldalára célszerű a kamrát tervezni, a déli, sok napsütéses részére pedig a nappalit). Szakszerű, jól átgondolt tájolással csökkenthetjük a nyári hűtési és téli fűtési költségeinket is. A megfelelő építőanyagok és technológiák kiválasztásával is csökkenthetjük az utólagos árnyékolásra fordítandó költségeket, illetve kisebb teljesítményű, ezáltal olcsóbb gépészet kialakításával szintén spórolhatunk.


Az elkészült épületek esetében a legegyszerűbb, legolcsóbb és leginkább kézenfekvő megoldás, ha a növényzetet hívjuk segítségül, és azzal árnyékolunk. Választhatunk persze mesterséges eszközöket is, de klímavédelmi szempontból mindenképpen a növényzet a jó választás, hiszen amellett, hogy véd minket a sugárzástól, még szén-dioxidot is elnyel. Növényzettel szinte mindent árnyékolhatunk, de vegyünk figyelembe néhány alapszabályt.


Az épület közvetlen közelébe mindenképpen lombhullató fákat ültessünk, hiszen ezek a nyári melegben kellemes árnyékot nyújtanak, és megakadályozzák az épület felmelegedését, télen ugyanakkor a kopasz lombkoronájuk révén átengedik a meleg napsugarakat, így kihasználhatjuk a nap energiáját.

A növényzet telepítése hosszú távra szóló beruházás. Mindig gondoljuk végig, hogy mik a terveink a jövőben: ne ültessünk magas fát délies tájolású tető elé, hátha napelemet telepítünk majd, és lehetőség szerint hagyjunk helyet egy esetleges csapadékvízgyűjtő ciszternának is. És még valami, amire nem mindig gondolunk: a növények megnőnek, ne ültessük őket egymáshoz túl közel.

A mesterséges árnyékolók között fix és mozgatható árnyékolókat különíthetünk el. A fix árnyékolók például előtetők, illetve egyéb rögzített épületszerkezeti elemek. A mozgatható árnyékolók nagyon sokfélék lehetnek, pl. roló, reluxa, redőny, spaletta, zsalugáter stb. Előnyük, hogy az igényeknek megfelelően lehet az árnyékolás mértékét állítani.
Az épületeknél is jó megoldás lehet a falak növényzettel való felfuttatása. Egy 8-9 m2-es zölddel borított falfelület akkora hűtési potenciált jelent, mint egy csúcsra járatott split klíma


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9023/Tajoljunk__arnyekoljunk_okosan