Tájoljunk, árnyékoljunk okosan

2020-06-17 10:50:31 | Módosítva: 2020-06-17 10:59:52

Az energiamegtakarítás egyik módja az árnyékolás. Megfelelő és átgondolt árnyékolással növelhetjük komfortérzetünket, mert az kiváló védelmet nyújt az épületek túlmelegedése ellen, és így mérsékelhetjük a nyári légkondicionálás iránti igényt is. Új épületek tervezésekor kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő tájolásra.


A tájolás tervezésekor

Nem csak az épület telken belüli elhelyezkedését, hanem helyiségeinek és nyílászáróinak helyét, irányát is meg kell határozni. Figyelembe kell venni a helyiségek funkcióit, a használat szempontjait is (pl. az épület északi, hűvösebb oldalára célszerű a kamrát tervezni, a déli, sok napsütéses részére pedig a nappalit). Szakszerű, jól átgondolt tájolással csökkenthetjük a nyári hűtési és téli fűtési költségeinket is. A megfelelő építőanyagok és technológiák kiválasztásával is csökkenthetjük az utólagos árnyékolásra fordítandó költségeket, illetve kisebb teljesítményű, ezáltal olcsóbb gépészet kialakításával szintén spórolhatunk.


Az elkészült épületek esetében a legegyszerűbb, legolcsóbb és leginkább kézenfekvő megoldás, ha a növényzetet hívjuk segítségül, és azzal árnyékolunk. Választhatunk persze mesterséges eszközöket is, de klímavédelmi szempontból mindenképpen a növényzet a jó választás, hiszen amellett, hogy véd minket a sugárzástól, még szén-dioxidot is elnyel. Növényzettel szinte mindent árnyékolhatunk, de vegyünk figyelembe néhány alapszabályt.


Az épület közvetlen közelébe mindenképpen lombhullató fákat ültessünk, hiszen ezek a nyári melegben kellemes árnyékot nyújtanak, és megakadályozzák az épület felmelegedését, télen ugyanakkor a kopasz lombkoronájuk révén átengedik a meleg napsugarakat, így kihasználhatjuk a nap energiáját.

A növényzet telepítése hosszú távra szóló beruházás. Mindig gondoljuk végig, hogy mik a terveink a jövőben: ne ültessünk magas fát délies tájolású tető elé, hátha napelemet telepítünk majd, és lehetőség szerint hagyjunk helyet egy esetleges csapadékvízgyűjtő ciszternának is. És még valami, amire nem mindig gondolunk: a növények megnőnek, ne ültessük őket egymáshoz túl közel.

A mesterséges árnyékolók között fix és mozgatható árnyékolókat különíthetünk el. A fix árnyékolók például előtetők, illetve egyéb rögzített épületszerkezeti elemek. A mozgatható árnyékolók nagyon sokfélék lehetnek, pl. roló, reluxa, redőny, spaletta, zsalugáter stb. Előnyük, hogy az igényeknek megfelelően lehet az árnyékolás mértékét állítani.
Az épületeknél is jó megoldás lehet a falak növényzettel való felfuttatása. Egy 8-9 m2-es zölddel borított falfelület akkora hűtési potenciált jelent, mint egy csúcsra járatott split klíma


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öt dolog, amire érdemes figyelni, ha már építkezünk

A házépítés életünk egyik legmeghatározóbb eseménye: mindannyian ábrándozunk arról, hogy egyszer majd beköltözünk álmaink házába. Azidáig vezető út azonban gyakran hosszú és fáradságos, melyen...


Redőny kontra zsaluzia

Két hasonló célt szolgáló árnyékoló eszköz, amelyek nagyon hasonlóak és mégis mások. Azonos célt szolgálnak - nevezetesen a lakóhelyiségek külső árnyékolását -, ám szerkezeti megoldásaik...