Mobilgarázsok: gyors és időtálló megoldások

2021-06-28 15:02:27 | Módosítva: 2021-06-28 15:10:23

Manapság, amikor az autóknál is a „lakásínség„ a jellemző, sokan alternatív megoldást keresnek az autójuk számára. A szabadban, utcán tartani a milliós értékű járműveket csak szükségmegoldás, ami a gyorsan felállítható mobilgarázsokban való tárolással elkerülhető. 


Ennek természetesen előfeltételei vannak, pl. hogy csak magánterületen létesíthetők. A választék látszólag igen bőséges, valójában azonban három féle alaptípus adja a kínálat zömét, és csak az anyaguk, a tetők, az ajtók kialakítása és az egyéb szolgáltatások különböztetik meg a különféle változatokat. Építési engedélyre egyáltalán nincs szükség mobil garázs felállításához, de a biztonság kedvéért érdemes előzetesen megérdeklődni ezt az illetékes önkormányzatnál.

Ponyvagarázsok

A legegyszerűbb „autó menhely” a ponyvagarázs. Méretei változatosak, így könnyű a jármű méreteihez való típust kiválasztani. Nem igényel szilárd beton alapot, így magán területen bárhol felállítható, nem engedélyköteles. A ponyvagarázsok váza erős acélkonstrukció, többnyire porszórt idomokból áll. A stabil vázszerkezetük sátortetős, vagy domború kivitelű, ám a környezeti vízelvezetést mindegyiknél egyedileg kell megoldani. Ellenkező esetben a csapadék beszivárgása erős párásodást idézhet elő a belső terükben. A ponyvaburkolat erős, textilbetétes és szélálló PVC, ami még UV álló is. A tetőponyva egy darabból áll és csak a nagyobb méretűeknél kapcsolhatók hozzá az oldalt borító ponyvák. A szerkezetet mindenkor szilárdan a talajhoz kell erősíteni. Az ajtónyílások két oldalra nyithatók, de vannak elölről és hátulról nyitható változatok is.

Régebben ugyan kedvelt volt a nyitható szerkezetű ponyvagarázs is, ám nehézkes kezelése és nem előnyös csapadékvíz elvezetése miatt csökkent a népszerűsége, bár még most is beszerezhetők az igényesebben kialakított változataik. Mindegyikre az a jellemző, hogy bárhol könnyen felállíthatók és bármikor gyorsan le is bonthatók. A talajhoz történő lerögzítésük hevederekkel vagy víznehezékkel oldható meg. Lényegében semmilyen speciális kezelést vagy karbantartási módot nem kívánnak a ponyva garázsok. Ha párásodnának, egy alapos szellőztetéssel a probléma megoldható, a tisztántartásukhoz pedig bármilyen autósamponos mosás is elégséges, mivel könnyen tisztíthatóak.

Könnyűszerkezetes lemezgarázsok

Ezekre is érvényes a gyors telepítés, ezért gyors garázsként is ismertek. A szilárd, hidegen sajtolt zárt, festett vagy horganyzott bevonatú acélprofilokból kialakított vázukra szegecseléssel rögzítettek a burkolati trapéz lemezek. Ezek lehetnek tetszőleges színűek, RAL színskála szerinti festett bevonatúak. A lemezvastagságuk 0,5 mm. A horganyzottak a bevonatuk miatt erős napsütésben vakítanak, ezért a színesek kedveltebbek, bár az áruk magasabb, de nagyobb védelmet is biztosí­tanak a beparkolt autónak. Különösen jól néznek ki a fautánzatúra festett lemezgarázsok.
A kész elemeket csavarokkal erősítik egymáshoz a telepítés során. Ezek tartós és szilárd szerkezetet alkotnak az ugyancsak trapézlemezes tetőszerkezettel együtt. Ez utóbbi általában hátrafelé lejt, ám esetenként kérhető oldalra lejtő, vagy akár nyeregtetős kivitelben is. Az ajtóik kétszárnyúak, és oldalra nyithatók, de az igényesebb típusoknál nem ritka a billenőajtós kivitel sem.

Az ilyen garázsok bármikor szétszedhetők és rövid idő alatt áthelyezhetők. Betonalap ugyan nem szükséges a telepítésükhöz, ám ez előnyösebb a használatukhoz. Méreteik igen változatosak, így akár két, vagy több beállásos kivitelben is megrendelhetők. Utólag szórt PUR habos szigeteléssel, is elláthatók. Esztétikusabbak a faházhatású, különféle színű fafajokhoz hasonlóan festett panelekből kialakított lemezgarázsok. Ezek burkolata akár vízszintes bordázású is lehet. A vakolt jellegű változatok pedig a külső megjelenésükkel megtévesztően hasonlítanak a vakolt, épített garázsokhoz. Ezek a változatok a meglevő épülethez illesztést könnyítik meg.

Szigetelt, szendvics paneles garázsok

Mint az az elnevezésükből is kiderül, az ilyen mobil garázsok sokkal komfortosabbak az egyszerű lemezgarázsoknál. Ezt a paneljeik szerkezete garantálja, mivel ezek hőszigeteltek. A vastagságuk is ennek megfelelően lényegesen „testesebb” 40, de akár 120 mm is lehet. A lemezek között PUR hab, illetve ennek továbbfejlesztett változata, PIR hab biztosítja a kellő hőszigetelő hatást. A panelek lemezborításának a profilja is változó; sávos, mikro-bordázott vagy akár sima is lehet.A garázsok váza ezeknél is acélból készül, amire csavarozással rögzítik fel a különféle vastagságú, festett felületű falpaneleket. Ezek csatlakoztatása mindenkor légmentes tömítettséggel történik. A tető is szendvicspanel, többnyire sátortetőként kialakítva, és cserepes lemezzel fedve. Az ajtók az igények szerint lehetnek billenő vagy szekcionált kivitelűek. A szendvicspaneles garázsokhoz alapként beton gyűrűs, illetve vasalt beton szükséges. A betongyűrű legalább 30 cm széles és legalább 40-50 cm mély legyen. Elkészítése nem minden vállalkozásnál rendelhető meg, és ezeknél is többnyire külön költségként számolják fel.

A mobilgarázsok előnyei vitathatatlanok, bármilyen méretben létesíthetők, és a kapuik nyitása is automatizálható. A létesítésük költsége kevesebb az építetteknél, és bármikor áthelyezhetők. Azt viszont mindig érdemes figyelembe venni, hogy a méretüknek a meghatározásakor már eleve számolni kell az esetleges autócseréknél előforduló méretváltozásokra. Ezért érdemes már eleve nagyobb alapterületű garázst választani, hogy mindenkor kényelmesen lehessen használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9353/Mobilgarazsok__gyors_es_idotallo_megoldasok