Szponzorált cikk

Tippek a telefonok akku üzemidejének javítására

2021-07-08 11:58:11 | Módosítva: 2021-07-11 11:19:36

Mondhatni napi szintű téma az okostelefonok akku üzemidejének az optimalizálása. Ennek érdekében összegyűjtöttünk 7 tippet, amit a felhasználók is kipróbálhatnak, hogy biztosan kibírjon két napot egy telefon.1. Energiakímélő üzemmód:

Az energiakímélő üzemmódok visszaveszik például a telefon fényerejét, változtatnak a képernyő felbontásán és optimalizálnak a processzor teljesítményén is. Ezek után már szemmel láthatóan kevesebbet fogyaszt egy-egy készülék.

2. Mobil data vagy Wifi:

A legtöbb esetben a WiFi mindig bekapcsolva van. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 4G/5G is mindig aktív, akkor az jóformán duplán használja a telefon energiáját. Ha tehetjük, akkor mindig győződjünk meg róla, hogy egyszerre csak az egyik opció legyen aktív.

3. „Dark mode”:

Nagyon fontos, hogy ez a módszer csak az OLED, vagy az AMOLED kijelzős telefonokon működik, de akkor akár egy órányi üzemidőt is megspórolhatunk. Emellett a sötét háttér a szemet is nyugtatja.

4. Bluetooth, NFC, GPS, Hotspot:

Ezek a funkciók szinte már nélkülözhetetlenek egyesek számára. Használjuk őket fizetésre, tájékozódásra vagy zenehallgatásra is. Ez a négy funkció azonban passzívan is akár 30%-nyi energiát felemészt, miközben 1-2 koppintásból bármelyik be és kikapcsolható.

5. Hang effektek, rezgő üzemmód

A telefonok nagyon sok energiát felemésztenek arra, hogy az értesítések rezgéssel, valamint különböző értesítési hangokkal tudassák a felhasználót egy-egy történésről. Ide tartozik még, ha bekapcsoljuk az érintés utáni hangokat is (gépelés, képernyő feloldás-lezárás). Könnyen beállítható egy egységes értesítési hang, valamint a rezgés és további hang effektek is könnyen korlátozhatóak minden alkalmazásban.

6. Widgetek

Minél több widgetet használunk, a telefon annál több időt tölt az interneten, hogy másodpercre pontosan frissítse ezeket a widgeteket. Ha pedig nem használjuk őket, akkor a telefon úgymond megspórolja azt az energiát.

7. Alkalmazások

Ma már sok esetben nincs is szükség egy app-ra a minőségi tartalomfogyasztáshoz. Erre lehet jó példa a bet365 app, ami ugyanúgy néz ki és funkciónál, mint a mobil felület. További példák még a különböző hírközlő app-ok is. A BBC vagy a Financial Times mobil felülete néhány esetben könnyebben is böngészhető a mobil böngészőből, mint az alkalmazásból. Ezen felül a meglévő alkalmazások listájába is érdemes benézni, mert 1-1 app hihetetlen mennyiségű időt fut a háttérben, teljesen feleslegesen.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: akku, akkumulátor, mobil

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9365/Tippek_a_telefonok_akku_uzemidejenek_javitasara