Csempefúrás, repedés nélkül

Az ünnepi ajándékozás után váratlan nehézségek is adódhatnak. A kapott igényes és praktikus konyhai, vagy fürdőszobai használati eszközök némelyikét ugyanis a falra kell erősíteni. Na, de a falon síkos és keménymázas csempelapok vannak, és erre elég nehéz bármit is tartósan, egyben szilárdan felfogatni.

Nagyobb és terhet is hordozó tárolóeszközökhöz csavarkötés szükséges, de még a divatos üvegpolcok, üveg szappantartók, fogmosó poharak konzoljait is ily módon kell felerősíteni. A hagyományos fémfúró e célra szóba sem jöhet, a kemény kerámialap anyaga már az első lyuk után tönkreteszi az élét, ráadásul fúrás közben a sima mázon nehéz a bejelölt helyen tartani a fúrót. A megoldás azonban egyszerű, a lyukfúráshoz keményfémlapkás fúrót kell használni, olyan méretűt, ami a csavarhoz használt műanyag tipli méretéhez igazodik. A lyuk helyét még a fúrás megkezdése előtt, pontozóval kell a sima mázat átütve bejelölni.
E célra hegyesre köszörült jelelő szerszámot használjunk, mert a tompa hegyű pontozó hálósan megrepesztheti a mázas felületet. Egészen apró ütögetéssel pattintsuk le a csempe mázát, nehogy az anyag elpattanjon. A következő lépésben műanyag ragszalaggal fedjük le a lyuk bepontozott helyét, és megélezett keményfém-lapkás fúróval előbb lassan, majd közepes fordulattal, kis előtolással fúrjuk ki a lyukat. Ha a kemény kerámia forgácsolásához kevés lenne a kezdeti előtolás, fokozatosan növeljük az előtoló erőt. Ám amint a fúró éle a kemény anyagban hatékonyan kezd dolgozni, ne fokozzuk a gép nyomását.
Óvatosan fúrjuk ki a tipli hosszánál mélyebb lyukat. A ragasztószalagot távolítsuk el, majd nyomjuk helyére a tiplit, amelybe már gond nélkül behajthatjuk a rögzítőcsavart. Ne válasszunk a szükségesnél nagyobb tipliket (kisebb fürdőszobai és konyhai szerelvényekhez pl. betonfalnál akár a 4-es dübel, téglafalnál 5-ös, 6-os dübel is elegendő), és a lyuk kifúrásához mindig a névleges tipliméretű fúrószárat használjuk. Óvatos munkával és jó szerszámmal biztosan nem reped meg fúráskor a csempelap.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csempe, csempézés

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-961/CsempefUras__repedes_nelkul