Csempefúrás, repedés nélkül

Az ünnepi ajándékozás után váratlan nehézségek is adódhatnak. A kapott igényes és praktikus konyhai, vagy fürdőszobai használati eszközök némelyikét ugyanis a falra kell erősíteni. Na, de a falon síkos és keménymázas csempelapok vannak, és erre elég nehéz bármit is tartósan, egyben szilárdan felfogatni.

Nagyobb és terhet is hordozó tárolóeszközökhöz csavarkötés szükséges, de még a divatos üvegpolcok, üveg szappantartók, fogmosó poharak konzoljait is ily módon kell felerősíteni. A hagyományos fémfúró e célra szóba sem jöhet, a kemény kerámialap anyaga már az első lyuk után tönkreteszi az élét, ráadásul fúrás közben a sima mázon nehéz a bejelölt helyen tartani a fúrót. A megoldás azonban egyszerű, a lyukfúráshoz keményfémlapkás fúrót kell használni, olyan méretűt, ami a csavarhoz használt műanyag tipli méretéhez igazodik. A lyuk helyét még a fúrás megkezdése előtt, pontozóval kell a sima mázat átütve bejelölni.
E célra hegyesre köszörült jelelő szerszámot használjunk, mert a tompa hegyű pontozó hálósan megrepesztheti a mázas felületet. Egészen apró ütögetéssel pattintsuk le a csempe mázát, nehogy az anyag elpattanjon. A következő lépésben műanyag ragszalaggal fedjük le a lyuk bepontozott helyét, és megélezett keményfém-lapkás fúróval előbb lassan, majd közepes fordulattal, kis előtolással fúrjuk ki a lyukat. Ha a kemény kerámia forgácsolásához kevés lenne a kezdeti előtolás, fokozatosan növeljük az előtoló erőt. Ám amint a fúró éle a kemény anyagban hatékonyan kezd dolgozni, ne fokozzuk a gép nyomását.
Óvatosan fúrjuk ki a tipli hosszánál mélyebb lyukat. A ragasztószalagot távolítsuk el, majd nyomjuk helyére a tiplit, amelybe már gond nélkül behajthatjuk a rögzítőcsavart. Ne válasszunk a szükségesnél nagyobb tipliket (kisebb fürdőszobai és konyhai szerelvényekhez pl. betonfalnál akár a 4-es dübel, téglafalnál 5-ös, 6-os dübel is elegendő), és a lyuk kifúrásához mindig a névleges tipliméretű fúrószárat használjuk. Óvatos munkával és jó szerszámmal biztosan nem reped meg fúráskor a csempelap.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csempe, csempézés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tapéta üvegre, csempére

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg...


Építés, javítás a házkörül

A modern építőanyagok már nemcsak egyetlen feladat ellátására alkalmasak, hanem általában többféle feldolgozási és alkalmazási lehetőségük van. Gondoljunk például a csemperagasztókra, amelyek az...