Jövőre nem lehet már olyan házat építeni, amely csak fogyaszt, és nem termel.

Energiatermelő ház

2022-08-29 14:36:18 | Módosítva: 2023-04-11 19:51:42

Az Építési és Beruházási Minisztériumban önálló építészeti államtitkárság jött létre, melynek feladata lesz a jövő építészetének iránymutatása. Az új államtitkárság fogja majd felügyelni, hogy ne spanyol haciendák és miami luxusvillák épüljenek városaink agglomerációjában, vagy kis léptékű, jellegtelen, monoton, rövid életciklusú iroda negyedek, hanem a település szövetébe illeszkedő, azzal együttműködő olyan épületek, melyek kiállják az idő próbáját.


Napjaink egyik legfontosabb problémája a klímaváltozás, melynek megfékezése érdekében az európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re a teljes épületállomány nettó zéró kibocsátású legyen. Napjaink energiaválsága az EU által kitűzött kibocsátás-csökkentési célt még indokoltabbá tette. A cél teljesítése Magyarországon akár a történelmi, akár a nagyarányú lakótelepi épületállományt nézve összetett a feladat, de nem lehetetlen. A kidolgozás alatt álló beruházási kerettörvény és az építési kerettörvény alapvetése lesz az épületenergetika, a megújuló energiahasználat, és eszerint jövőre már nem lehet majd olyan házat építeni, amely csak fogyaszt, és nem termel. Minden új építésű házban kötelező lesz valamilyen klímasemleges energiaforrás – zömével valószínűleg napelem, esetleg szélerőmű, de más lehetőség is szóba jöhet – beépítése, ami legalábbis csökkenti az épület nettó energiafogyasztását.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9714/Energiatermelo_haz