A kutatók szerint a passzív hűtési technológia úgy működik, hogy a két gélrétegen keresztül visszatükrözi a fényt és az infravörös sugárzást. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer elvonja a hőt, amely egyébként az eszköz alatti tárolódobozba jut. A kutatók szerint párás körülmények között az eszköz akár 40 százalékkal tovább tárolhatja az élelmiszereket.
A passzív hűtési rendszer három rétegből épül fel:
- A felső réteg aerogél, vagyis egy olyan anyag, amelynek üregiben zárt levegő található, ez átengedi a vízgőzt és az infravörös sugárzást.
- A második réteg hidrogél, vagyis aminek az üregeiben víz van.
- A harmadik pedig egy tükör.
Ez az új passzív hűtési technológia egyesíti a régebbi módszereket, például amikor az emberek gödröket ástak, majd a föld alatt tárolták az élelmiszereket, hogy a napfény ne melegítse fel őket.
A tömeggyártás gátja egyelőre az, hogy az különféle gél-állagú anyagok előállítása nagyon drága.
forrás: cell.com