Forradalmasíthatja a hűtéstechnikát

Passzív hűtés

2022-10-07 14:29:55 | Módosítva: 2022-10-07 14:32:24

A Massachusetts Institute of Technology tudósai olyan passzív hűtési technológiát hoztak létre, amely forradalmasíthatja az alacsony hőmérséklet megőrzését. A kutatók 7,2 Celsius fokkal tudták csökkenteni a környezeti hőmérsékletet.


A kutatók szerint a passzív hűtési technológia úgy működik, hogy a két gélrétegen keresztül visszatükrözi a fényt és az infravörös sugárzást. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer elvonja a hőt, amely egyébként az eszköz alatti tárolódobozba jut. A kutatók szerint párás körülmények között az eszköz akár 40 százalékkal tovább tárolhatja az élelmiszereket.

A passzív hűtési rendszer három rétegből épül fel:


  • A felső réteg aerogél, vagyis egy olyan anyag, amelynek üregiben zárt levegő található, ez átengedi a vízgőzt és az infravörös sugárzást.
  • A második réteg hidrogél, vagyis aminek az üregeiben víz van.
  • A harmadik pedig egy tükör.

Ez az új passzív hűtési technológia egyesíti a régebbi módszereket, például amikor az emberek gödröket ástak, majd a föld alatt tárolták az élelmiszereket, hogy a napfény ne melegítse fel őket.

A tömeggyártás gátja egyelőre az, hogy az különféle gél-állagú anyagok előállítása nagyon drága.

forrás: cell.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímavásárlás előtt

Közeleg a forró nyár, épp ezért nem árt előre gondolkozni klímavásárlás ügyben. Milyen szempontok szerint válasszunk? Mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Konkrét típusok bemutatása helyett...


Felülethűtés

Hőszivattyúval nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet a falakat vagy a mennyezetet, így nyáron kellemes hőmérsékletet tarthatunk, a hagyományos klíma hátrányai nélkül.