Forradalmasíthatja a hűtéstechnikát

Passzív hűtés

2022-10-07 14:29:55 | Módosítva: 2022-10-07 14:32:24

A Massachusetts Institute of Technology tudósai olyan passzív hűtési technológiát hoztak létre, amely forradalmasíthatja az alacsony hőmérséklet megőrzését. A kutatók 7,2 Celsius fokkal tudták csökkenteni a környezeti hőmérsékletet.


A kutatók szerint a passzív hűtési technológia úgy működik, hogy a két gélrétegen keresztül visszatükrözi a fényt és az infravörös sugárzást. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer elvonja a hőt, amely egyébként az eszköz alatti tárolódobozba jut. A kutatók szerint párás körülmények között az eszköz akár 40 százalékkal tovább tárolhatja az élelmiszereket.

A passzív hűtési rendszer három rétegből épül fel:


  • A felső réteg aerogél, vagyis egy olyan anyag, amelynek üregiben zárt levegő található, ez átengedi a vízgőzt és az infravörös sugárzást.
  • A második réteg hidrogél, vagyis aminek az üregeiben víz van.
  • A harmadik pedig egy tükör.

Ez az új passzív hűtési technológia egyesíti a régebbi módszereket, például amikor az emberek gödröket ástak, majd a föld alatt tárolták az élelmiszereket, hogy a napfény ne melegítse fel őket.

A tömeggyártás gátja egyelőre az, hogy az különféle gél-állagú anyagok előállítása nagyon drága.

forrás: cell.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A korszerű a költséghatékony!

Lanyhuló lendület jellemezte a2023-as év építőipari helyzetét. A beruházók visszafogottabban vágtak bele mind épület-felújításokba, mind új építésekbe. Mindenki próbált kivárni, amígteret...


Klímaválasztási tanácsadó

Az utóbbi évek forró nyarai sokakat ösztönöztek klímavásárlásra, a helyzet pedig aligha fog javulni. A gazdag választékban nehéz eligazodni, de jó kiindulópont lehet, ha legalább az alaptípusokat...