A Massachusetts
Institute of Technology tudósai olyan passzív hűtési technológiát hoztak létre,
amely forradalmasíthatja az alacsony hőmérséklet megőrzését. A kutatók 7,2
Celsius fokkal tudták csökkenteni a környezeti hőmérsékletet.
A kutatók szerint
a passzív hűtési technológia úgy működik, hogy a két gélrétegen keresztül
visszatükrözi a fényt és az infravörös sugárzást. Ez lehetővé teszi, hogy a
rendszer elvonja a hőt, amely egyébként az eszköz alatti tárolódobozba jut. A
kutatók szerint párás körülmények között az eszköz akár 40 százalékkal tovább
tárolhatja az élelmiszereket.
A passzív hűtési
rendszer három rétegből épül fel:
A felső réteg
aerogél, vagyis egy olyan anyag, amelynek üregiben zárt levegő található, ez
átengedi a vízgőzt és az infravörös sugárzást.
A második
réteg hidrogél, vagyis aminek az üregeiben víz van.
A harmadik
pedig egy tükör.
Ez az új passzív
hűtési technológia egyesíti a régebbi módszereket, például amikor az emberek
gödröket ástak, majd a föld alatt tárolták az élelmiszereket, hogy a napfény ne
melegítse fel őket.
A tömeggyártás
gátja egyelőre az, hogy az különféle gél-állagú anyagok előállítása nagyon
drága.
Az utóbbi évek forró nyarai sokakat ösztönöztek klímavásárlásra, a helyzet pedig aligha fog javulni. A gazdag választékban nehéz eligazodni, de jó kiindulópont lehet, ha legalább az alaptípusokat...
Az Egyesült Államokból származó párahűtés az utóbbi 2-3 évben jelent meg itthon, és gomba módra szaporodik mind a lakossági, mind a kereskedelmi felhasználásban.