A Massachusetts
Institute of Technology tudósai olyan passzív hűtési technológiát hoztak létre,
amely forradalmasíthatja az alacsony hőmérséklet megőrzését. A kutatók 7,2
Celsius fokkal tudták csökkenteni a környezeti hőmérsékletet.
A kutatók szerint
a passzív hűtési technológia úgy működik, hogy a két gélrétegen keresztül
visszatükrözi a fényt és az infravörös sugárzást. Ez lehetővé teszi, hogy a
rendszer elvonja a hőt, amely egyébként az eszköz alatti tárolódobozba jut. A
kutatók szerint párás körülmények között az eszköz akár 40 százalékkal tovább
tárolhatja az élelmiszereket.
A passzív hűtési
rendszer három rétegből épül fel:
A felső réteg
aerogél, vagyis egy olyan anyag, amelynek üregiben zárt levegő található, ez
átengedi a vízgőzt és az infravörös sugárzást.
A második
réteg hidrogél, vagyis aminek az üregeiben víz van.
A harmadik
pedig egy tükör.
Ez az új passzív
hűtési technológia egyesíti a régebbi módszereket, például amikor az emberek
gödröket ástak, majd a föld alatt tárolták az élelmiszereket, hogy a napfény ne
melegítse fel őket.
A tömeggyártás
gátja egyelőre az, hogy az különféle gél-állagú anyagok előállítása nagyon
drága.
Egyre többen
döntenek úgy, hogy otthonukat olcsón és környezetbarát módon hőszivattyúval
fűtik. Sokan azonban nem tudják, hogy a készülékeket a légkondicionálóhoz
hasonlóan is használhatjuk,...
Az adiabatikus hűtők között találunk olyat is, amelyek beltéri használatra lettek kifejlesztve. Látszólag hasonlóak ezek egy mobil klímához, de hatásosságuk össze sem mérhető egy valódi...