Almaecet gyógyszerként

2023-06-16 18:37:53 | Módosítva: 2023-06-16 18:48:44

Előző lapszámunkban az almaecet készítésének rejtelmeiről írtunk, most pedig a különböző gyógyteákról esik szó. Házigazdánk továbbra is Kökényessy György dísznövénytermesztő, kertépítő mester. Kertjében az ecetkészítés mellett jelentős mennyiségű aszalt alma is színesíti a kínálatot, valamint a gyógyteák is kedveltek a vásárlók körében, és a kertész mindenkinek megtanítja, hogy egyedileg állítsák össze a maguknak keveréket. 


Kökényessy György

Az univerzum összefüggései mindig érdekelték, így a holdnaptár szerint végzi a kertészeti műveleteket. A fűszer- és gyógynövények hatásai a Hold állása alapján termesztve és gyűjtve különleges energiával párosulnak. Nem nehéz ezt a laikusoknak sem elhinni, hiszen a Hold tömegvonzása ismert jelenség, gondoljunk csak az apályra és a dagályra. Ha ez az égitest Földünkön ilyen óriási víztömegeket mozgat meg tömegvonzásával, ugyanilyen hatással lehet az élőlényekre, növényekre, állatokra, emberekre, melyek testének jelentős része víz.

Gyógynövényes ecetek

A fűszereken, gyógynövényeken érlelt almaecetek speciális gyógyhatással bírnak. A kézműves eceteket salátaöntetnek is használják a vásárlók, de mézzel kiegészítve, vízzel hígítva üdítőitalként is fogyaszthatók, emellett mártások kiváló ízesítői. A kapron érlelt almaecet, az „Erős gyomor” fantázianevet kapta. A szervezetünkben több ezer féle vírussal, baktériummal, gombával élünk együtt. Az almaecet egyik nagyon fontos tulajdonsága, hogy a bélrendszerben lévő káros jelenlévőket gátolja, a hasznosakat pedig támogatja. A kapor hatóanyagaival erősíti a gyomor és a bélrendszer munkáját, így javítja az emésztést, enyhíti a felfúvódást.

A citromfüvön érlelt almaecet jó alvást eredményez. Az almaecet jótékony hatását fokozza az ideg-, és szívnyugtató, görcsoldó citromfű. Az almaecet az emésztésre jótékony hatással bír – főleg tárkonyon érlelve. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatását a bőrön keresztül is tökéletesen kifejti az ecet, a rózsaolaj puhító, bőrtápláló hatása pedig hozzásegít a bársonyos bőr kialakulásához, ezért rózsán érlelt almaecetet is készít Kökényessy György.

Az orbáncfű, népi nevén a „Jézus vére” fűszernövény, stressz oldó hatása révén segít a jó hangulat elérésében, és hatóanyagai ecettel is bevihetők a szervezetbe. A fokhagymán érlelt almaecet pedig az „Erek kéményseprője”. Az egyik legfontosabb antibakteriális fűszerünk a fokhagyma, mely az ereket, és a szívet is karbantartja. Az almaecettel kombinálva ízületi problémákra fájdalomcsillapító tulajdonsággal bír. Külsőleg használható ízületi problémákra, ám érzékeny bőrűeknek hígítani kell. Belsőleg antibakteriális- és keringési- valamint vérnyomás-gondokra használható.

Kökényessy György pincéiben egyik helyen 1600 másik helyen pedig 3000 liter ecetet tud egyszerre érlelni, tehát a készítés, erjesztés, érlelés és palackozás párhuzamosan történik. Inkább a hölgyek érdeklődnek a kézműves ecetek iránt gyógyászati szempontból. A személyes kapcsolatok nagyon fontosok, mert az ecetet nem csak eladni kell, hanem megtanítani, hogy ki milyen problémára, hogyan használja, mondta a szakember.

A vevők többsége – akik gyógyhatás miatt vásárolják –, emésztési problémákra keresik a terméket. Az emberek 90 százalékának vannak emésztési problémái főként a „műételek” miatt. Mivel az immunrendszer mindenre hatással van, így akár bőrproblémákra is jó az ecet. Sokan külsőleges használhatósága miatt is keresik az ecetet, ami alkalmazható rovarcsípésekre, sérülések fertőtlenítésére.

A sátoraljaújhelyi kistermelő folyamatosan fejleszt és kísérletezik. Fejlesztései során mostanában szörpöket, tinktúrákat készít, például zsálya szörpöt, ami egy szakrális hatással is bíró tisztító és antibakteriális növény.

Fotók: www.kokenyessyalmaecet.com


A lehulló alma jó ecet alapanyag


Körömvirágok a gyógynövényes ágyásban


Körömvirágok szárítása


Szagos müge feldolgozása


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyógynövényes fürdőzsák házilag

Egy hosszú, fárasztó nap után mi sem nyugtatóbb, mint egy kellemes, meleg fürdő. Ha gyógynövényeket is teszünk a fürdővízbe, testünket és lelkünket még inkább kényeztethetjük. Praktikus okokból...


Fűszerspirál

A házikertek hasznos része lehet a fűszernövényes ágyás, hiszen az itt termő növények díszítenek is, de a konyhában is jó hasznukat vesszük. Mindezt még látványosabban készíthetjük el...