Szerző:
zsebibali » csüt. aug. 17, 2017 10:45 am
Szia Lalibátyó,
A következőhöz kérném a tanácsod:
Van egy 8 éves TIP 1200/25-ös házi vízművem.(
http://www.tip.hu/hww_produkte.php#produkt3)
Kezdetben csak a kertben vízvételre használtam, naponta pár kanna elöntözésére, majd 2 csapról 2 billenővel egyidejűleg való öntözéshez. Aztán két éve öntözőrendszert telepítettünk és azzal is tökéletesen működött.
Sajnos - mivel kezdetben ásott kútról - is használtam párszor szárazon is futott és úgy állt le.
Ennek ellenére mostanáig teljesen jól működött. Két órákat is ment egyhuzamban az öntözőrendszeren ezzel.a nyáron több napon át.(ilyenkor 3 bar körüli nyomáson dolgozik folyamatosan)
Egyedüli probléma, hogy az utóbbi időben már nagyon hangos volt, de nem szorult a lapát, a tengely így is könnyen pörgött.
Viszont egyszer csak elkezdett 10-15 percek után leállni. Ez úgy történt hogy szépen könnyen beindul, majd egy idő után elkezdett erőlködni és megállt majd csak búgott. Ha ilyenkor lekapcsoltam és vártam egy kis időt akkor újar bekapcsolt majd 10 perc körül megint ezt produkálta.
Találtam egy szerelőt aki szétszedte és kicserélte a csapágyakat+a tömszelencét + a kondenzátort. (a kondenzátor pár éve egyszer már cserélve volt mikor kissé megolvadt - gondolom a szárazon futás miatt)
A szétszedéskor láttam, hogy a műanyag járókerék picit deformált, de nem szorult, a szerelő szerint nem kell kicserélni. A motor belselyében pici szag (talán égett) volt, itt a tengelyt teflon zsírral bekente.
Összeszerelve az új tömszelencénél pici szivárgás volt, így visszarakattam a régit amivel teljesen jó, nem enged.
A működése most már nagyon csendes, viszont továbbra is produkálja a fenti problémát, vagyis 10 perc után beáll.
Mi lehet a gond a motor mehetett tönkre és már nincs meg a megfelelő teljesítménye? De akkor miért megy szépen tíz percig akár egymás után egy kis időt várva?
A kondenzátor még kérdéses nekem. Ugye egyszer cseréltékék (kb 3 éve) és nem kaptam meg az eredetit. Akkor 14mF-eset tettek bele és így most is erre cserélte a mostani szerelő, Viszont a neten találtam egy kommentet ahol valaki ennél a szivattyúnál azt írta, hogy 16mF-es volt az övében eredetileg. (
https://www.gyakorikerdesek.hu/elektron ... -kiment-ic)
A TIP szervízt felhívva ők 15mF-est mondtak fejből.
Szóval lehet a problémám a kondenzátor miatt? Bár akkor nem értem, hogy a korábbi 14-essel miért működött olyan sokáig szépen.