Szerző:
kovviktor » kedd ápr. 02, 2019 5:05 pm
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni! Van egy kert, amit csepegtető szalaggal, egy 1 m3-es IBC tartályon keresztül szeretnék öntözni, illetve van egy kerti csap, ahonnan pedig tetszőleges időben szeretnék vizet engedni. A kút egy ásott kút, amiből egy 3 fázisú, 240V-os Pedrollo JSW 1B szivattyúval huzatnám a vizet. Ebből az egészből egyedül az ásott kút, illetve az IBC tartály van meg, minden más még változhat.
A kert öntözéséhez az 1 db IBC tartálynyi víz kevés, ezért arra gondoltam, hogy egy időzítő kapcsolóval naponta pl. 2 órán keresztül tölteném a tartályt, ezért a tartályban lévő vízszint érzékelésére is szükség lenne, amihez vagy egy MAC3 QUICKSTOP hidraulikus töltőszelepet használnék (nem tudom, ezek mennyire megbízhatók, nem e koszolódnak el stb.), vagy egy úszókapcsolót, ami ha a tartály kiürült beindítaná, ha megtelt, lekapcsolná a szivattyút.
A kerti csapban viszont jó lenne, ha mindig lenne víz.
Gondolom, hogy a szivattyú kilépő oldalán, de még a kerti csap - tartály elágazás előtt szükség lenne egy elektronikus nyomásszabályzóra is, ami a kerti csap elzárása, vagy a hidraulikus töltőszelep zárása esetén lekapcsolja a szivattyút. A Pedrollónál három fázisú szivattyúhoz nem is találtam ilyet (vagy három fázisú szivattyúhoz nincs is?).
Hogy lehetne a legegyszerűbben megoldani azt, hogy a tartály töltése csak az előre megadott időszakokban történjen, de a kerti csapban mindig legyen víz?
A szivattyú védelmére kellene a kútba is egy lábszelep - amit gondoltam nagy naívan - hogy egy spins csatlakozó dugajon keresztül csatlakoztatnék a szivattyúhoz, de háromfázisú szivattyúhoz nem tudom, hogy lehet-e ilyet kapni!?
De ha még nem is háromfázisú szivattyút vennék, hanem egyfázisút, akkor is a tartály időszakonkénti töltését illetve a csap folyamatos vízellátását hogy tudnám megoldani?