Falco profil a Construmán

Látványos standdal rukkolt ki a tavaszi Construmára a Falco Profil Kft. A kiállításon a cég kereskedelmi és marketing vezetőjével, Kovács Tamással volt alkalmunk beszélgetni, és ez által bővíteni eddigi ismereteinket.

Megtudtuk többek között, hogy a Kft. a Falco Forgácslapgyártó Rt. tulajdona, tevékenységében pedig a két cég gyakorlatilag kiegészíti egymást. A saját gyártású faforgácslap, valamint az importból származó MDF laptermékek felületkezelését és nagybani feldolgozását a szombathelyi székhelyű részvénytársaság végzi. Gyanítjuk azonban, hogy lapunk olvasói számára inkább érdekesek a Falco Profil termékei. A Kft ugyanis az előbbi alapanyagokból olyan félkész elemeket állít elő, amelyből egy átlagos szerszámkészletű barkácsoló csodákat valósíthat meg.
Először is arra van szükség, hogy ellátogassunk a Falco Profil termékeinek valamelyik forgalmazójához (Ajkától Zalaegerszegig van belőlük jó néhány az országban), és ott kérjünk részletes termékkatalógust, melyből meglehetősen pontosan tájékozódhatunk; megtudhatunk formákat, méreteket és természetesen árakat is.
Ezek segítségével otthon nekiállhatunk a tervezésnek. Hangsúlyozzuk, a bútorkészítés szinte minden alapanyaga – ajtóelemek, oldalfalak, élborítások, szegőlécek, profilidomok stb. – tökéletes színharmóniában kiválasztható és megvehető. Minden egyes elem a teljes színkészletből rendelkezésre áll, így a helyiség bútorait, de még a falburkolatokat és az ajtódíszeket is ugyanarra a színvilágra építhetjük fel. Ez olyan bőséges, hogy a meglévő természetes faanyagú bútorokhoz is igazodhatunk.
4 A tervezés után jöhet az elemek megvásárlása, majd a tervek megvalósítása otthon. Ezekről terveink szerint a későbbiekben többször írunk majd, de előre bocsátjuk, hogy kevésbé bonyolult műveletekről; kötések elkészítéséről, ragasztásról, csavarozásról, pántok, fogantyúk felszereléséről van szó elsősorban. A végeredmény pedig garantáltan profi lesz, mert félkész alapanyagaink szépek, gondosan megmunkáltak, szinte csak elrontani lehet őket.
Most pedig nézzünk néhány példát ezekből a félkész alapanyagokból. A legnagyobb termékcsaládot az ún. háromdimenziós idompréselt anyagok jelentik. Ezek úgy készülnek, hogy a hátsó lapján laminált MDF alapanyagba bemarják a díszítő hornyokat, elkészítik az élkialakításokat, majd speciális membránpréseléssel olyan fóliával vonják be az anyag további felületeit, amely tökéletesen leköveti a bemarások profilját, ráadásul vízzáró. Ezzel a technológiával készülnek a tömör ajtóidomok (1), az osztott üveges (2) és teljes üveges ajtók (3), a bútoralkatrészek, fiókelőlapok (4) stb. Választhatunk egy sor marásminta és élkialakítás között (5), valamint 26 különböző szín és minta között. Az üvegezés a mi dolgunk, de üveg helyett használhatunk átlátszatlan struktúrlapokat is (6), amelyeket a Falco Profil Kft. is forgalmaz. Ez utóbbiakat ajánljuk akkor is, ha egy meglévő üveges ajtót fényzáróvá kívánunk alakítani.
Olvasóink figyelmébe ajánljuk a háromdimenziós előszoba-garnitúra elemeit is. Ebben szekrényajtók, komódajtók, fiókelőlapok és tükörhátfalak vannak (7). Egy kis saját munkával nagyon színvonalasan és harmonikusan rendezhetjük be velük az előszobát.
7 Az ajtók cseréjével, új munkalapokkal az egész konyhát újjávarázsolhatjuk. Ide ajánljuk pl. a szerelt szerkezetű ajtófrontokat. A zsalus szerkezetű toló és nyíló ajtók készre szerelve is megvehetők, de speciális elrendezésekhez a zsalukeret és a zsalu elemei (8) külön-külön is megvásárolhatók. Ezeket magunknak kell méretre szabni és összeragasztani, elkészíteni a teljes szekrényajtót. Az ajtóelemekre a pántokat is magunk szereljük fel, így nem csak a nyílás irányát határozhatjuk meg tetszés szerint, hanem a szerkezeteknek más funkciót is adhatunk (falborítás, díszítés stb.).
Lapunkban gyakran közlünk kisbútor terveket (ezután is fogunk). Az igazán színvonalas kivitelezéshez feltétlenül érdemes ismerni a készen kapható ajtófrontokon kívül a párkányelemeket, párkányléceket, saroktartókat, lábazati szegőket, fiókkávákat, ajtókeret és zsalu elemeket, a fogantyúléceket. A színválaszték itt is bőséges, és egy egész szobabútorzat tehető egységessé a harmonikusan megválasztott alapelemekkel, a gondos tervezéssel és a precíz kivitelezéssel (9). Ezt a harmóniát tovább 9 fokozhatjuk a bútorokhoz illő falburkolati rendszerekkel, valamint díszlécekkel (akár régi ajtók, ablakok, tokok újraálmodására), vagy lábazati szegőkkel.
Tagadhatatlanul megfogott bennünket a Falco Profil alapanyagok szépsége, bőséges forma és színválasztéka. Beindította fantáziánkat a kisbútor készítésben és a lakberendezésben, belsőépítészetben egyaránt, ezért a későbbiekben biztosan többször foglalkozunk majd velük. Az alapelemek mellé konkrét terveket és összeállítási technológiát is adunk majd.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.