Fűfelület felújítása

A fűfelület felülvetéssel történő felújítása lényegesen kevesebb munkával és anyagi áldozattal jár, a még csak kisebb részben kikopott pázsit- ill. gyepfelületeknél, mintha valamilyen más módon kerülne sor az újrafüvesítésre. Feltétele azonban, hogy a bármilyen okból foltosan hiányossá vált, vagy éppen nagyon megritkult pázsit-, ill. gyepfelület még tartalmazzon annyi fűmennyiséget, amennyi elegendő ahhoz, hogy fűmagvetéssel „rásegítve” képes legyen megújulni, és ismét összefüggő fűállománnyá válni.

Az első lépés a még meglévő fű között tenyésző gyomok, mohák maradéktalan eltávolítása, lehetőleg gyökerestül. Megoldás lehet az erre alkalmas gyomirtó szer előírás szerinti alkalmazása is. A gyomirtást követően a felszínt erős vasgereblyével mintegy fél centiméter mélyen fel kell lazítani. Már eközben is felszámolhatjuk az előforduló kisebb felszíni egyenetlenségeket, vagyis a szembetűnő besüppedéseket – akár rostált komposztföld elterítésével – töltsük ki, és pl. deszkalappal kissé lapogassuk is le. Csak ezután kerüljön sor a fűmagvetésre, amely lehetőség szerint jó minőségű fűmaggal, illetve fűmagkeverékkel történjék. Ennek mennyisége egy négyzetméterre számítva kb. 30 gramm legyen, ami a szokásos, magvetéses füvesítés mag-adagjának mintegy fele, kétharmada. Különösen fontos ilyenkor arra törekednünk, hogy a kikopástól már teljesen megüresedett részekre egyenletesen szórjuk a fűmagot.
A fűmag elszórása után a bemunkálása gereblyével, apró kapáló mozdulatokkal történjen, mintegy beverdesve a földbe. Ennél egyenletesebb és eredményesebb fűmageloszlást biztosít a nagyobb felületi hiányok esetében, ha a magelszórást követően beterítjük a magokat gyommentes, rostált komposztfölddel, mintegy fél centiméter vastagon. Végezetül ne feledkezzünk meg a hengerezésről sem! Ezt követően finoman porlasztott vízsugárral mértékletesen öntözzük meg a frissen elszórt fűmagokat, nehogy az erős vízsugár ki-vagy összemossa azokat.
A másfél-két héten belül várható kelést követően már időszerű a nyírás is annak érdekében, hogy a meghagyott fűtövek el ne nyomják az új vetésből kikelt friss füvet. A kedvező tarlómagasság ekkor kb. 4 cm körüli. Célszerű a keletkező nyesedéket legereblyézni, az újabb lapogatás, hengerezés és óvatos öntözés előtt. A továbbiakban pedig már csak a szokásos fűkezelési, -fenntartási feladatokat kell elvégeznünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Igazi fitneszkúra a gyepnek...

Aki rendszeresen nyírja és öntözi a füvét, sokat tett már gyepéért, de még az sem tett meg mindent a szép zöld, egészséges gyepfelületért, aki trágyázással rendszeresen pótolja a nyíráskor...


Trükkök a szép gyepért

A gyep kertünk szabad terén lévő szőnyeg, ami látványos és hasznos is, hiszen jó mikroklímát biztosít a kertben élő többi növény számára. Összeszedtünk néhány tippet, ami hozzásegít ahhoz, hogy...