Fűfelület felújítása

A fűfelület felülvetéssel történő felújítása lényegesen kevesebb munkával és anyagi áldozattal jár, a még csak kisebb részben kikopott pázsit- ill. gyepfelületeknél, mintha valamilyen más módon kerülne sor az újrafüvesítésre. Feltétele azonban, hogy a bármilyen okból foltosan hiányossá vált, vagy éppen nagyon megritkult pázsit-, ill. gyepfelület még tartalmazzon annyi fűmennyiséget, amennyi elegendő ahhoz, hogy fűmagvetéssel „rásegítve” képes legyen megújulni, és ismét összefüggő fűállománnyá válni.

Az első lépés a még meglévő fű között tenyésző gyomok, mohák maradéktalan eltávolítása, lehetőleg gyökerestül. Megoldás lehet az erre alkalmas gyomirtó szer előírás szerinti alkalmazása is. A gyomirtást követően a felszínt erős vasgereblyével mintegy fél centiméter mélyen fel kell lazítani. Már eközben is felszámolhatjuk az előforduló kisebb felszíni egyenetlenségeket, vagyis a szembetűnő besüppedéseket – akár rostált komposztföld elterítésével – töltsük ki, és pl. deszkalappal kissé lapogassuk is le. Csak ezután kerüljön sor a fűmagvetésre, amely lehetőség szerint jó minőségű fűmaggal, illetve fűmagkeverékkel történjék. Ennek mennyisége egy négyzetméterre számítva kb. 30 gramm legyen, ami a szokásos, magvetéses füvesítés mag-adagjának mintegy fele, kétharmada. Különösen fontos ilyenkor arra törekednünk, hogy a kikopástól már teljesen megüresedett részekre egyenletesen szórjuk a fűmagot.
A fűmag elszórása után a bemunkálása gereblyével, apró kapáló mozdulatokkal történjen, mintegy beverdesve a földbe. Ennél egyenletesebb és eredményesebb fűmageloszlást biztosít a nagyobb felületi hiányok esetében, ha a magelszórást követően beterítjük a magokat gyommentes, rostált komposztfölddel, mintegy fél centiméter vastagon. Végezetül ne feledkezzünk meg a hengerezésről sem! Ezt követően finoman porlasztott vízsugárral mértékletesen öntözzük meg a frissen elszórt fűmagokat, nehogy az erős vízsugár ki-vagy összemossa azokat.
A másfél-két héten belül várható kelést követően már időszerű a nyírás is annak érdekében, hogy a meghagyott fűtövek el ne nyomják az új vetésből kikelt friss füvet. A kedvező tarlómagasság ekkor kb. 4 cm körüli. Célszerű a keletkező nyesedéket legereblyézni, az újabb lapogatás, hengerezés és óvatos öntözés előtt. A továbbiakban pedig már csak a szokásos fűkezelési, -fenntartási feladatokat kell elvégeznünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...


Robotfűnyírók

Sokan úgy érzik, hogy túl jól hangzik, amit eddig hallottak a robotfűnyírókról ahhoz, hogy igaz legyen. Kétségbe vonják, hogy valóban eredményesen dolgoznak-e. Nos, nézzük meg az előnyeiket, de...