Ruhaszárító az asztalban

Családi házak kertjeiben, hétvégi telkeken a háziasszonyok szívesen szárítják a mosott ruhát a szabadban. Ennek előfeltétele természetesen, hogy legyen hová teregetni a nedves ruhát. E célra megfelel egy kifeszített ruhaszárító kötél is, ám sokan mégis a különféle szárító állványokat használják, mert ezek bárhol felállíthatók, és ha nincs szükség rájuk, el is tüntethetők. Mi most olyan eszköz elkészítését mutatjuk be, amely nemcsak ruhaszárító (1), hanem egyben a kerti asztal szerepét is betölti (2).

Első dolgunk az asztal lapjának az elkészítése. Anyaga 10 mm vastag rétegeltlemez, vagy MDF lap. Nagysága 750x1100 mm legyen. Egyik lapját 20x20 mm-es lécből kialakított vakkerettel erősítsük meg alulról. A keretléceket az asztallap éleitől 15 mm távolságra ragasszuk fel, és facsavarokkal is erősítsük meg (3). Az asztallap felületeit csiszoljuk simára, majd kenjük be UV-álló impregnálószerrel (Bondex, Consolan stb.). Az egyik hosszanti keretléc belső élére csavarozzunk fel egy méretre vágott zongorapántot (4).
Következhet az állvány kialakítása. A szárítókötél tartókeretéhez és a lábakhoz 20x50 mm-es léceket használjunk. A tartókeretet akkora méretűre készítsük, hogy néhány milliméternyi hézaggal az asztallap vakkeretébe illeszkedjen. A sarokkötéseket átmenő köldökcsapokkal megerősítve alakítsuk ki. A furatokat és a kötések kialakítását lehetőleg sarokszorítóba fogva készítsük el (5). A kész tartókeretet egészítsük ki 20x20 mm-es lécekből leszabott, kötélfogó léc párral. A kötél befűzéséhez szükséges lyukak egymástól 80-100 mm távolságra legyenek. A léceket felfogó csavarok helyét azonban úgy határozzuk meg, hogy a kötélfogó lyukak közé essenek. A kifurkált léceket csavarozzuk fel a keretre, mégpedig az alsó élekre illesztve (6).
Most már csak a lábak hiányoznak a szárítókeretről. Ezeket átlósan elhelyezve szereljük fel. Hosszuk 1300 mm legyen, végeik ferdére vágásához előbb csavaros szorítókat használva ideiglenesen rögzítsük a helyükre őket. A lapoltan felhelyezett lábak alá szabjunk kis alátét darabokat a szintkiegyenlítéshez. A keret sarkaiba erősített léceket a rövidebb oldalfelezője alapján, talpas derékszög segítségével állítsuk be pontosan középre (7), majd ott átfúrva szárnyasanyás kapupántcsavarral fogassuk össze a lapolás közepén (8). A lábak felső csatlakoztatási helyén is készítsünk furatokat a kapupánt csavarok számára, majd a kötélfeszítő keret éle alapján jelöljük be a lábak ferde bütüinek szögét, a felesleges anyagrészeket fűrészeljük le, majd a kapupánt csavarokkal fogassuk helyükre a lábakat. E darabokat alul egy-egy hevederléccel, átmenő köldökcsapokkal megerősítve fogassuk egymáshoz.
A nagyításhoz KLIKKELJ ide! A keretbe fúrt lyukakba fűzzük be (9), majd húzzuk feszesre a műanyag bevonatú ruhaszárító kötelet, és az utolsó lyuknál áthurkolva, egy kis lefogólemez felszerelésével rögzítsük. Így könnyen újból kifeszíthetjük, ha a kötél a meleg és a nedves ruha miatt megnyúlik. Ám mivel a szárító használatához az asztallapot fel kell hajtanunk, kitámasztásához szükségünk van egy támlécre is. Ezt a kötéltartó lécek fölé csavarozzuk fel, de a léc végét még ezt megelőzően kerekítsük le, hogy lehajtható legyen. Másik végébe üssünk oldalról egy 3x45 mm-es acélcsapot. Ennek fészkét majd az asztallap felszerelését követően, a kitámasztásakor határozzuk meg, és fúrjuk ki.
A kész nyers faalkotmányt szereljük szét fő alkotóira, felületeit még egyszer csiszoljuk le, és jól itassuk be UV-álló favédő alapozóval. Száradás után pedig legalább kétszer lakkozzuk be, vagy mázoljuk le színes zománcfestékkel. E célra csak kültéri igénybevételre készült lakkot, vagy zománcfestéket használjunk, mert csak így lehetünk biztosak benne, hogy a Nap sugarai nem teszik tönkre a szárítónkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ünnepi asztal

Az ünnepekhez általában valamilyen étkezés is hozzátartozik, és ilyenkor szokás az ünnepi asztalt feldíszíteni. Karácsony táján szinte minden házban található adventi koszorú, téli hangulatú...


Pipereasztalok

A pipereasztalok a bútortörténet során mindig is részei voltak a női környezetnek. A rajta tárolt apró dobozok, tégelyek, fésűk, tükrök hozzátartoznak a női környezethez, és a tetszeni akarás, a...