Ruhaszárító az asztalban

Családi házak kertjeiben, hétvégi telkeken a háziasszonyok szívesen szárítják a mosott ruhát a szabadban. Ennek előfeltétele természetesen, hogy legyen hová teregetni a nedves ruhát. E célra megfelel egy kifeszített ruhaszárító kötél is, ám sokan mégis a különféle szárító állványokat használják, mert ezek bárhol felállíthatók, és ha nincs szükség rájuk, el is tüntethetők. Mi most olyan eszköz elkészítését mutatjuk be, amely nemcsak ruhaszárító (1), hanem egyben a kerti asztal szerepét is betölti (2).

Első dolgunk az asztal lapjának az elkészítése. Anyaga 10 mm vastag rétegeltlemez, vagy MDF lap. Nagysága 750x1100 mm legyen. Egyik lapját 20x20 mm-es lécből kialakított vakkerettel erősítsük meg alulról. A keretléceket az asztallap éleitől 15 mm távolságra ragasszuk fel, és facsavarokkal is erősítsük meg (3). Az asztallap felületeit csiszoljuk simára, majd kenjük be UV-álló impregnálószerrel (Bondex, Consolan stb.). Az egyik hosszanti keretléc belső élére csavarozzunk fel egy méretre vágott zongorapántot (4).
Következhet az állvány kialakítása. A szárítókötél tartókeretéhez és a lábakhoz 20x50 mm-es léceket használjunk. A tartókeretet akkora méretűre készítsük, hogy néhány milliméternyi hézaggal az asztallap vakkeretébe illeszkedjen. A sarokkötéseket átmenő köldökcsapokkal megerősítve alakítsuk ki. A furatokat és a kötések kialakítását lehetőleg sarokszorítóba fogva készítsük el (5). A kész tartókeretet egészítsük ki 20x20 mm-es lécekből leszabott, kötélfogó léc párral. A kötél befűzéséhez szükséges lyukak egymástól 80-100 mm távolságra legyenek. A léceket felfogó csavarok helyét azonban úgy határozzuk meg, hogy a kötélfogó lyukak közé essenek. A kifurkált léceket csavarozzuk fel a keretre, mégpedig az alsó élekre illesztve (6).
Most már csak a lábak hiányoznak a szárítókeretről. Ezeket átlósan elhelyezve szereljük fel. Hosszuk 1300 mm legyen, végeik ferdére vágásához előbb csavaros szorítókat használva ideiglenesen rögzítsük a helyükre őket. A lapoltan felhelyezett lábak alá szabjunk kis alátét darabokat a szintkiegyenlítéshez. A keret sarkaiba erősített léceket a rövidebb oldalfelezője alapján, talpas derékszög segítségével állítsuk be pontosan középre (7), majd ott átfúrva szárnyasanyás kapupántcsavarral fogassuk össze a lapolás közepén (8). A lábak felső csatlakoztatási helyén is készítsünk furatokat a kapupánt csavarok számára, majd a kötélfeszítő keret éle alapján jelöljük be a lábak ferde bütüinek szögét, a felesleges anyagrészeket fűrészeljük le, majd a kapupánt csavarokkal fogassuk helyükre a lábakat. E darabokat alul egy-egy hevederléccel, átmenő köldökcsapokkal megerősítve fogassuk egymáshoz.
A nagyításhoz KLIKKELJ ide! A keretbe fúrt lyukakba fűzzük be (9), majd húzzuk feszesre a műanyag bevonatú ruhaszárító kötelet, és az utolsó lyuknál áthurkolva, egy kis lefogólemez felszerelésével rögzítsük. Így könnyen újból kifeszíthetjük, ha a kötél a meleg és a nedves ruha miatt megnyúlik. Ám mivel a szárító használatához az asztallapot fel kell hajtanunk, kitámasztásához szükségünk van egy támlécre is. Ezt a kötéltartó lécek fölé csavarozzuk fel, de a léc végét még ezt megelőzően kerekítsük le, hogy lehajtható legyen. Másik végébe üssünk oldalról egy 3x45 mm-es acélcsapot. Ennek fészkét majd az asztallap felszerelését követően, a kitámasztásakor határozzuk meg, és fúrjuk ki.
A kész nyers faalkotmányt szereljük szét fő alkotóira, felületeit még egyszer csiszoljuk le, és jól itassuk be UV-álló favédő alapozóval. Száradás után pedig legalább kétszer lakkozzuk be, vagy mázoljuk le színes zománcfestékkel. E célra csak kültéri igénybevételre készült lakkot, vagy zománcfestéket használjunk, mert csak így lehetünk biztosak benne, hogy a Nap sugarai nem teszik tönkre a szárítónkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szárítógépek a gyakorlatban

A szárítógépek nem tartoznak a nélkülözhetetlen háztartási gépek közé, de aki megtapasztalta már az előnyeit, nem szívesen mond le róla. Az olyan családokban, ahol sokat kell mosni,...


Felsőmarós munkák

Az asztalosok és a hobbiként famunkákkal foglalkozók számára a marógép alapvetően fontos szerszám. Ezzel képesek profi minőségű lemunkálásokat készíteni, ami a munkadarabokat gyári minőségűvé...