Bosch PSB 650 RE ütvefúrógép

Ez az új gép a Bosch ütvefúró gépei között a középmezőnybe tartozik. Egyszerű, ám megbízható társa lehet annak, aki erős, több célra is használható szerszámgépre vágyik. Szerkesztőségünk most ezt az új gépet kapta meg tesztelésre, és tapasztalatainkat mindjárt közzé is tesszük.

Az új gép kissé „megizmosodott”, hiszen névleges teljesítményfelvétele 650 W, amiből következik, hogy leadott teljesítménye is megnőtt. Ez a különböző anyagok megmunkálásakor érezhető is, fában 30 mm-es, acélban 12 mm-es, betonban pedig 16 mm-es átmérőjű furatok készítésére elegendő. Fordulatszáma 0-3000 f/p, amit a szabályozó elektronikának köszönhetően fokozatmentesen lehet beállítani, s még csavarok be és kihajtására is jól használható. Fúrótokmányába 13 mm szárátmérőjű szerszámok foghatók be.
2 A szerszámok cseréjét, befogását a „Press+Lock” rendszer gyorsítja meg, az ütvefúrási üzemmód is egy mozdulattal bekapcsolható. A gép minden kapcsolóeleme jól hozzáférhető, a tartós működtetéshez szükséges kapcsolót pedig teljesen a fogantyúba sülylyesztették a tervezők. A fúrógép fél kézzel is könnyen kezelhető, hiszen súlya csak 1,7 kg, a mélységütközővel ellátott segédfogantyúval pedig még szélsőséges helyzetekben is biztonságosan kézben tartható, irányítható.
A kipróbáláskor természetesen előbb az ütvefúró kezelő szerveit vizsgáltuk meg alaposan. A szerszámcserét valóban meggyorsítja és egyszerűvé teszi a Bosch Press+Lock rendszer. A burkolat elején levő billentyű lenyomásával reteszelhettük a gép tengelyét, így a gyorsbefogó tokmányt egy mozdulattal oldhattuk, rögzíthettük (1). A szerszám tokmányba szorítása, vagy kiemelése így gyorsan, és biztonságosan elvégezhető. A Press+Lock billentyű mögötti kapcsoló oldalra húzásával (2) ütvefúró üzemmódra állíthattuk át a gépet, míg jobbra-balra forgását az irányváltó tolókapcsolóval állíthattuk be (3), illetve középállásban ez a kapcsoló akadályozza meg a gép véletlenszerű elindítását. Az indító kapcsolóba beépített a fordulatszám-tartomány beállító tárcsája, amivel a fordulat maximumát állíthatjuk be – mégpedig 8 arretált fokozatban – az indító billentyűvel pedig a beállított fordulatszámhatárig fokozatmentesen szabályozhatjuk a gép fordulatszámát. A folyamatos működést biztosító reteszelő gomb teljesen a markolat felületébe süllyesztett, így a fúrógépet még a balkezesek is kényelmesen használhatják.
4 A fúrógépet különféle anyagokba készített furatokon, csiszoláson (4) kívül csavarok behajtásban is kipróbáltuk (5). A Bosch elektronika kifogástalanul és korrektül működött, a csavarok behajtásához ideális alacsony fordulatszámon is elegendően erős a gép. Fúrtunk lyukakat fába, faforgácslapba, majd téglafalazatba és betonba is. Attól függetlenül, hogy milyen anyagokat fúrtunk, mindig jó hatásfokkal és kényelmesen végezhettük el a munkát. Ütvefúráskor határozottan éreztük a markolat rezgéscsillapító burkolatának előnyös hatását, miközben a fúrógép igen hatékonyan dolgozta be magát a kemény anyagokba. Ebben természetesen a jól megválasztott éles szerszámoknak is jelentős szerepük volt. A furatok pontos mélységét a pótmarkolaton beállítható mélységütköző pálca biztosította. Ez a tartozék különösen akkor nagyon előnyös, ha sok azonos 7 mélységű lyukat kell készítenünk. Beállítása nagyon egyszerű, a fogazott műanyagpálcát a rugalmas szorítópofa elmozdulásmentesen rögzíti, beállításához pedig csak a szorítópofát kell a pálca fogai közül kiemelni (6). A PSB 650 RE fúrógépet a jól kialakított markolatának köszönhetően még extrémnek minősíthető helyzetekben is biztosan irányíthattuk, de ilyen esetekben azért ajánlott a segédfogantyú használata.
A próbák során szerzett tapasztalataink szerint a Bosch PSB 650 RE ütvefúrógép az igényesebb barkácsolók számára univerzálisan használható, megbízható társ, amelynek a forgalmazó által ajánlott fogyasztói ára 24000 Ft. Jó erőtartalékával, méltányolandó alapszolgáltatásaival együtt garantáltan élvezetesebbé teszi az otthon végzett munkákat

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ütvefúrógép, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magfúró, koronafúró

A magfúró (koronafúró) egy lezárt acél cső, aminek palástjának az egyik végére (élére) az esetek túlnyomó többségében kemény ezüstforrasztásos technikával, átmérőtől függő számú gyémánt darabkát...


Fúrószárak és fúrókoronák

A betonfúrásra alkalmas keményfém-lapkás fúrószáraknak rendszerint nincs éle. A fúróhegy nem forgácsol, hanem inkább "bont" a folyamatos kalapálás hatására. Van azonban olyan típus is, amelynek...