Lovagcsillag

A legpompásabb cserépben viruló hagymás növény az újabban lovagcsillagnak nevezett amarillisz. A tekintélyes méretű hároméves vagy még idősebb hagymájából virágzó növény ajándékként is nagyon értékes, éspedig nem csak az ára, hanem a valóban párját ritkító szépsége miatt is.

Rövidebb-hosszabb szíjszerű, ívesen két oldalra hajló és hagymacsúcsból előtörő levelei és kettesével-négyesével nyíló gramofontölcsér alakú virágai a tenyérnyi átmérőt is meghaladhatják. A virágok színskálája a fajtasajátosságoktól függően a hófehértől mélybordóig terjed, és lehetnek egyszínűek, csíkosak, pettyesek is. Szép nagy virág csakis több éves, virágzóképes méretű, vagyis legalább tíz centiméter átmérőjű és jó gyökérzetű hagymájából várható. Ez azután évről-évre újra virágzásra késztethető, akár két szál, kettő-négy virágos virágzat kifejlesztésére.
A virágzó állapotában gondos öntözést kíván, szobahőmérsékletű vízzel, amiből lehetőleg semmi ne kerüljön a földből kiálló hagymacsúcsaira. Hűvösben tartva - de legalább éjszakára áttéve ilyen helyre - remélhető leghosszabban a virulása. Eközben is kaphat tápoldatot, két ezrelék körüli töménységben, valamilyen jó vízoldékony virágtápsóból előírás szerint elkészítve. Elvirágzás után se maradjon magára! A legtöbbször azért marad el az újravirágzása, mert a továbbiakban nem törődnek vele, illetve helytelen a virágzás utáni kezelése.
Az elnyílást követően is folytatni kell tápoldatozását és öntözését, bár a korábbihoz képest már mérsékeltebben. A májusi lehűlések megszűnése után, kellő edzést követően, szabadba, legalább erkélyre, loggiára, még inkább kertbe is kikerülhet, akár egész nyárra. Félárnyékos helyre, tápdús és legfeljebb közepesen kötött kerti földbe ültethető ki, de cserepesen is a földbe süllyeszthető. A kiszáradást meggátló öntözést és a tápoldatozást mindaddig megkívánja, amíg (kb. július közepétől) el nem kell kezdeni a növekedés visszafogását. Ekkor az esetleges üveg vagy fóliaborítást eltávolítva, és akár már tűző napnak is kitéve, a növekedést folyamosan csökkenteni kell. Egyidejűleg az öntözést is fokozatosan mérsékeljük (augusztus végéig). Szeptember elejétől már csupán annyi vizet kapjon, hogy a levelek le ne égjenek, inkább fokozatosan lesárguljanak. Földje végül teljesen váljon szárazzá. Csupán a gyökerek egy részének kell még megmaradnia.
Az ilyen módon elért teljes visszahúzódás után, a hagyma ki is emelhető a földjéből. Mindenképpen szárazon legyen négy-öt héten át, 16 °C körüli hőmérsékleten. Csak az így biztosított egy-másfél hónapos teljes pihentetési időszak után lehet számítani ismételt virágzásra.
A nyugalomban tartást követően másodszor is becserepezhetjük, a hagyma méretének megfelelő nagyságú cserépbe. A cserép aljára kerüljön vékony rostos tőzeg vagy kavics, esetleg másmilyen vízelvezető anyag. A hagyma körül pedig nagyon gondosan kell tömöríteni az enyhén savanyú, kissé kötött földet, földkeveréket, illetve Florasca B típusföldet. A hagyma felső harmada viszont mindig maradjon szabadon, a berohadás elleni védelmül.
A november elejétől időszerű cserépbe ültetést legfeljebb igen mérsékelt beöntözés kövesse.
Egyetlen kártevő, az atka veszélyes a növényre. Ha feltűnik a szívásnyomok miatti elpárásodó csík, a legjobb megválni a fertőzött növénytől.
A leválasztott sarjhagymából nevelhető új növény, de ehhez nagy türelem kell, mert három-négy év vagy még több is eltelhet a virágzóképes állapot eléréséig. Az egyszer bekövetkezett virágzás után viszont legalább három évig megismételhető a kivirágoztatás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos

Címkék: lovagcsillag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.