Egzotikus hangulatú pihenőkert

Kertbarátok számára legkényelmesebb időszak a tél. Ilyenkor kevesebb és nem oly sürgető a kerti munka, viszont a nagy gondolatok is hamarább megszületnek, mert a csupasz ágak, kopár felületek jobban megmutatják, hogy hol
szorul kertünk áttervezésre.
Sokan vágynak arra, hogy kertjükben legyen olyan sarok, ahol zavartalanul élvezhetik a csendet és a magányt. Keleties elemekkel megnyugtató, elmélyedésre késztető kertrészleteket tervezhetünk meg és alakíthatunk ki a jobb idő beköszöntével.
A víz a kert egyik legérdekesebb látványa. A bambuszkerítéssel körülvett, szabálytalan alakú kerti tó tükrén tündérrózsák bontogatják szirmaikat (1).
Lebilincselő látványt nyújt a kerti tóhoz kapcsolódó, különböző vastagságú üreges bambusz- rudakból összeállított, szivattyúval működtetett kerti csobogó (2). A különböző, érdekes levélformájú növények, különös alakú kövek között tükröződnek a tó felületén (3).
Keleties dísztárgyakkal fokozhatjuk az egzotikus hangulatot. A japán teázókert nélkülözhetetlen kelléke a kőlámpás, amelynek több fajtája is van (4). A vízmedence körül kis kőpagodák, faragott tipegőkövek elhelyezésével fokozhatjuk a keleties hangulatot. Meglepően érdekes látványt nyújt a kerti asztalra helyezett bonsai fácska (5).
9-es ábra10-es ábra
11-es ábraKeleties hangulat eléréséhez nem szükséges Buddhákat, mandarinokat vagy leánykákat ábrázoló szobrokat elhelyezni kertünkben. Inkább arra törekedjünk, hogy a lényegéből megragadjunk valamit ennek a szemléletnek. Bambuszkerítéssel (6), néhány sziklával, kerti pavilonnal (7) és különös megjelenésű keleties növényekkel (8) biztosan pihenésre csábító helyet hozhatunk létre.
A bambusz különösen alkalmas meghitt sarkok védelmére. Készülhet belőle napellenző tető (9), pergolához hasonló építmény (10) vagy kerítés is (11).

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs Adrienne

Címkék: egzotikus, pihenő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A jövő pihenő-üvegháza

Francis Gendron kanadai szakember megépítette a jövő üvegházát, mely energiatakarékos, megtermelhetők benne a szükséges zöldségek, éspihenő helyül is szolgál.


Függő pihenők kertbe, teraszra

Képes, ötletadó összeállításunkbanközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok jó...