Görgős fekhely

1. ábraKis szobában bizony nehéz elhelyezni egy felnőtt heverőt, de nem lehetetlen. Különösen nem akkor, ha könnyen mobilizálhatóvá tesszük, azaz akár az egyik faltól a másikig sínre fektetve könnyítjük meg a mozgatását. Legalábbis azágyfej felőli végén.
S hogy a berendezés ne tegye még szűkebbé a pici szobát, szekrények helyett megteszi az alacsonyra szabott fiókos komód is (1), ahol elférnek a fehérneműk, és az ágynemű is. Azt pedig, hogy a fekhelyül szolgáló heverő mindig ott legyen, ahol éppen nekünk a leginkább megfelel, azt a fekhely ágyfej felőli végére szerelt görgők, illetve a szekrény hátsó részére felcsavarozott hosszú vezetősín teszi lehetővé. A fekhely így kissé magasabbra kerül, mint a szokásos heverők, viszont kényelmes ülésre még alkalmas. A két elülső láb nem görgős, széles talpai fékként is funkcionálnak (2).
2. ábraA hosszú fiókos szekrény fedőlapja a falra csavarozott hátlap élére csatlakozik. Alátámasztására padlóig érő, a hátlapba, továbbá a fedőlapba csapozott válaszlapok szolgálnak. A nagy, ám lapos fiókok görgősek, padlószőnyeges szobában azonban görgős fiókvezető sínekkel célszerű a megvezetésükről gondoskodni. Kávájuk alul 20 mm-rel a szőnyeg felett legyen. Magasságuk 150-220 mm közötti, mélységük kb. 600 mm, szélességük pedig akár 1000 mm is lehet.
A szekrény alapanyaga 19 mm vastag laminált faforgácslap, a fiókok fenéklapja pedig 5 mm-es farostlemez, vagy 10 mm-es MDF-lap. A fekhely vezetősíneként megfelel a 10´10 mm-es alumínium U idom, vagy a tolóajtókhoz használatos süllyesztett kivitelű alsó vezetősín is. A két görgő 8 mm-es rétegeltlemezből körkiszúróval készült 50 mm átmérőjű korong, amelyet két lemeztartó közé szerelve erősíthetünk alulra, a fekhely ágybetétének fakeretére. A görgők furatát célszerű fémcsőből levágott hüvellyel "kibélelni", nehogy hamar kikopjanak. A vezetősínt az elé, illetve a pereme alá erősített megfelelő vastagságú, lekerekített élű szegélyléccel takarhatjuk el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fekhely

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kutyakanapé

Maga az ötlet nem saját, egy állati felszereléseket árusító áruházban találkoztam vele és szinte egyből elhatároztam, hogy egy ilyen kell a Mese nevű kutyánknak otthonra, kell hogy csináljak egyet.