Tervezgetőknek

Kemencék és kandallók a lakásban A hideg idő felébreszti az emberben a vágyat a tűz melege után. Nincs is hangulatosabb, mint a kandalló előtt olvasgatva, teázgatva figyelni lobogó tüzet, hallgatni a pattogó parázs hangját. Manapság már nem csupán a Dickens regények elmaradhatatlan "kellékei" a kandallók. Egyre többen teszik nappalijukat kellemesebbé kandallóval, ismét divatba jöttek a lakókonyhát otthonossá varázsoló kemencék is.

Kandallók a nappaliban

A nyitott tűzterű kandalló nem helyettesíti a nappali fűtését, de reprezentatív berendezési tárgy, amely a ház és a családi élet hangulatos középpontja lehet. A kandallót úgy helyezzük el a szobában, hogy a tüzet a kandalló közelében letelepedett családtagok, vendégek jól láthassák, de az ülőalkalmatosságok közelében ne keletkezzen huzat (1). A nyitott kandallót a helyszínen készíti el a szakember. Minden nyitott tüzelőhelyhez saját kéményt kell építeni, amelynek szükséges keresztmetszetét idejében állapíttassuk meg kéményseprő vállalattal (2). Gondoskodni kell a külső légtérből a padlózaton át a friss levegő utánpótlásáról, amely közvetlenül a tűztér alá kerül bevezetésre. Ezzel megelőzhető, hogy a kandalló égés közben a szoba levegőjét használja el. A megfelelő égési levegővel ellátott és méretes kéménnyel megépített nyitott kandalló biztonságosan üzemeltethető. A nagy kéményjárat lehetővé teszi az égéstermék és levegő keverékének elvezetését. Ezek a kandallók fűtésre nem igazán használhatók, hiszen sok hő távozik a kéményen át.
A kandalló tervezését, illetve terveztetését a belső berendezés kigondolásával egyidejűleg tanácsos végezni. Burkolóanyagnak alkalmas a terméskő, a zsírkő, a márvány, különböző kerámiák, klinkerek, fémek (3). A kandalló jellegét elsősorban a burkoláshoz használt anyag határozza meg. A tűztér készülhet samottból, öntöttvasból vagy más megfelelő anyagból.
Tüzeléshez a nyitott kandallóban bármilyen száraz, lombos fa megfelel. Régi szokás szerint karácsonykor zöld ágakkal feldíszített, olajjal megszentelt óriási farönköt raktak a kandallóba, amely egész éjjel égett. A magas gyantatartalmú tűlevelű fák hajlamosak a "fröcskölésre", ezért tüzelésre kevésbé alkalmasak. Ha a nyitott kandallóban keletkező hőt nem akarjuk veszni hagyni, érdemes zárt tűzterű kandallót építtetnünk, amely a nyílt tűz élvezésén kívül fűtésre is alkalmas (4). A fűtőkandalló használata igazán kényelmes. A beépített, hőálló üvegből vagy fémből készült ajtókkal a tűztér bezárható (5). Az ajtó védelmet nyújt a kiröppenő szikrák ellen és felfogja a fából kifröccsenő apró nedvességcseppeket. A fűtőkandalló burkolata lehet kő, tégla, kályhacsempe, márvány, attól függően, hogy milyen a szoba berendezése (6). A kályhacsempés kandallók nagy előnye, hogy igen változatos és mutatós díszei a szobának. Mivel a felületi burkolatuk felmelegszik, a fűtőteljesítmény egy részét a felületükön adják le és jobban tárolják a hőt (7).

Kemencék a konyhában

A manapság kapható, ultramodern konyhák idegenül hatnak egy hagyományos környezetben.
Klasszikus anyagú és megmunkálású konyhabútorokkal, illetve kemence építtetésével könnyen megoldható, hogy étkező-konyhánk harmonikusan illeszkedjék a lakás egészébe.
A kemence, amely régen a paraszti élet elengedhetetlen berendezési tárgya volt, napjainkban reneszánszát éli. Ezek a modern, főzni, sütni, fűteni is tudó, fával fűthető kemencék jól kombinálhatók a modern háztartási berendezésekkel. A nyitott kis pizzasütő kemencében nem csak az ízletes olasz tésztát, de roston sült húsokat, zöldségeket is készíthetünk (8). Az ételek parázs fölött sütve különleges, semmihez nem hasonlítható ízt kapnak. Komolyabb a képen látható kemence, amelyben a nyitott rostélyon kívül ajtóval zárható rész is található, ahol házi kenyeret, rakott ételeket is elkészíthetünk (9, 10).
Minden fűtési időszak kezdetén és végén szükség van a tüzelő berendezések teljes körű karbantartására. Kéményseprővel, szakképzett szerelővel vizsgáltassuk át a kéményeket és berendezéseket, majd győződjünk meg a biztonságos működésről.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs Adrienne

Címkék: kandalló, kályha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Látványkandallók

Lakberendezési tárgy, divat, dizájn elem, fűtőkészülék, vagy mindezek együtt! Új fogalom alakult ki, amihez sokféle képen lehet viszonyulni, de tudomást nem venni róla nem lehet. Egy kis...


A kandalló nem szemetes

A tűzre dobott háztartási hulladékok azon túl, hogy nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban....