Tervezgetőknek

Kemencék és kandallók a lakásban A hideg idő felébreszti az emberben a vágyat a tűz melege után. Nincs is hangulatosabb, mint a kandalló előtt olvasgatva, teázgatva figyelni lobogó tüzet, hallgatni a pattogó parázs hangját. Manapság már nem csupán a Dickens regények elmaradhatatlan "kellékei" a kandallók. Egyre többen teszik nappalijukat kellemesebbé kandallóval, ismét divatba jöttek a lakókonyhát otthonossá varázsoló kemencék is.

Kandallók a nappaliban

A nyitott tűzterű kandalló nem helyettesíti a nappali fűtését, de reprezentatív berendezési tárgy, amely a ház és a családi élet hangulatos középpontja lehet. A kandallót úgy helyezzük el a szobában, hogy a tüzet a kandalló közelében letelepedett családtagok, vendégek jól láthassák, de az ülőalkalmatosságok közelében ne keletkezzen huzat (1). A nyitott kandallót a helyszínen készíti el a szakember. Minden nyitott tüzelőhelyhez saját kéményt kell építeni, amelynek szükséges keresztmetszetét idejében állapíttassuk meg kéményseprő vállalattal (2). Gondoskodni kell a külső légtérből a padlózaton át a friss levegő utánpótlásáról, amely közvetlenül a tűztér alá kerül bevezetésre. Ezzel megelőzhető, hogy a kandalló égés közben a szoba levegőjét használja el. A megfelelő égési levegővel ellátott és méretes kéménnyel megépített nyitott kandalló biztonságosan üzemeltethető. A nagy kéményjárat lehetővé teszi az égéstermék és levegő keverékének elvezetését. Ezek a kandallók fűtésre nem igazán használhatók, hiszen sok hő távozik a kéményen át.
A kandalló tervezését, illetve terveztetését a belső berendezés kigondolásával egyidejűleg tanácsos végezni. Burkolóanyagnak alkalmas a terméskő, a zsírkő, a márvány, különböző kerámiák, klinkerek, fémek (3). A kandalló jellegét elsősorban a burkoláshoz használt anyag határozza meg. A tűztér készülhet samottból, öntöttvasból vagy más megfelelő anyagból.
Tüzeléshez a nyitott kandallóban bármilyen száraz, lombos fa megfelel. Régi szokás szerint karácsonykor zöld ágakkal feldíszített, olajjal megszentelt óriási farönköt raktak a kandallóba, amely egész éjjel égett. A magas gyantatartalmú tűlevelű fák hajlamosak a "fröcskölésre", ezért tüzelésre kevésbé alkalmasak. Ha a nyitott kandallóban keletkező hőt nem akarjuk veszni hagyni, érdemes zárt tűzterű kandallót építtetnünk, amely a nyílt tűz élvezésén kívül fűtésre is alkalmas (4). A fűtőkandalló használata igazán kényelmes. A beépített, hőálló üvegből vagy fémből készült ajtókkal a tűztér bezárható (5). Az ajtó védelmet nyújt a kiröppenő szikrák ellen és felfogja a fából kifröccsenő apró nedvességcseppeket. A fűtőkandalló burkolata lehet kő, tégla, kályhacsempe, márvány, attól függően, hogy milyen a szoba berendezése (6). A kályhacsempés kandallók nagy előnye, hogy igen változatos és mutatós díszei a szobának. Mivel a felületi burkolatuk felmelegszik, a fűtőteljesítmény egy részét a felületükön adják le és jobban tárolják a hőt (7).

Kemencék a konyhában

A manapság kapható, ultramodern konyhák idegenül hatnak egy hagyományos környezetben.
Klasszikus anyagú és megmunkálású konyhabútorokkal, illetve kemence építtetésével könnyen megoldható, hogy étkező-konyhánk harmonikusan illeszkedjék a lakás egészébe.
A kemence, amely régen a paraszti élet elengedhetetlen berendezési tárgya volt, napjainkban reneszánszát éli. Ezek a modern, főzni, sütni, fűteni is tudó, fával fűthető kemencék jól kombinálhatók a modern háztartási berendezésekkel. A nyitott kis pizzasütő kemencében nem csak az ízletes olasz tésztát, de roston sült húsokat, zöldségeket is készíthetünk (8). Az ételek parázs fölött sütve különleges, semmihez nem hasonlítható ízt kapnak. Komolyabb a képen látható kemence, amelyben a nyitott rostélyon kívül ajtóval zárható rész is található, ahol házi kenyeret, rakott ételeket is elkészíthetünk (9, 10).
Minden fűtési időszak kezdetén és végén szükség van a tüzelő berendezések teljes körű karbantartására. Kéményseprővel, szakképzett szerelővel vizsgáltassuk át a kéményeket és berendezéseket, majd győződjünk meg a biztonságos működésről.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs Adrienne

Címkék: kandalló, kályha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fatüzeléses berendezések

A háztartási fatüzelésű berendezések közül a legelterjedtebbek a cserépkályhák, a kandallók és a kazánok. A vegyes tüzelést, tehát a fán kívül a lignit és a szén tüzelését háztartási méretekben...


Helytelen szilárdtüzelés

Megszokottá vált a szilárdtüzelés a vidéki településeken, amelyet a legkülönbözőbb tüzelőberendezésekkel valósítanak meg. Sokan azonban nem tudják, hogy nem mindegy mit és hogyan tüzelünk el...