Pont akkora legyen, amekkora szükséges!

A régi görgős függönytartók mellett nagyon kedveltek a fából készült, esztergált tartókkal és karikákkal kiegészített megoldások is. A farudak gyári hossza azonban ritkán megfelelő, többnyire méretre kell szabni őket. Leszabásuk természetesen nem nehéz, csak egy kézifűrész kell hozzá. Ám ha rosszul számolunk, megeshet, hogy nemcsak le, de el is szabjuk. Ennek elkerülése érdekében előbb a két gyűrűs konzolt csavarozzuk a helyére (1). Ezek az ablaknyílás szélétől legalább egy-egy bő arasszal távolabb legyenek, és műanyag tiplibe hajtva biztosítsuk a szilárdságukat. A farudat ezt követően dugjuk a tartógyűrűkbe, állítsuk be az egyik vég felől a kiálló végüket, és az esztergált záróvéget is nyomjuk a rúdvégre. A beállítást követően a másik végén is mérjük ki a szükséges hosszúságot, majd a felesleges részt a leemelt rúdról vágjuk le.
Ezt követően a méretre szabott farúdra fűzzük fel a függönykarikákat, a rudat dugjuk a konzolgyűrűkbe, majd a rúdvégek kiálló részét egyforma hosszúságúra állítva egy-egy facsavarral rögzítsük elmozdulás ellen (2). Ezután már csak a két zárógömböt kell a tartórúd végére erősítenünk (3), és máris hozzáfoghatunk a függönykarikákra csipeszeléséhez, vagy szalagos felkötözéséhez. A függönyrúd így bármikor könnyen leszerelhető, de mindig szilárdan a beállított helyzetében is marad, és beállításával csak egyszer kell bajlódnunk.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: függöny, karnis

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Távvezérelt redőnyök és belső árnyékolók

A megfelelő lakókomforthoz a távvezérlések elterjedésével természetesen hozzá tartoznak azautomatikusan működő árnyékoló berendezések is. Emegoldásoknak különféle fokozatai vannak, amelyeknek...


10+1 konyhai ötlet

Néhány kreatív ötlettel egy kicsit átalakíthatjuk konyhánkat. Ezekhez nem szükséges túl nagy összeget elkölteni, és nem kell az egész konyhát kipakolni, felforgatni, mégis megújíthatjuk,...