Eumenia

A sokoldalú famegmunkáló mini központ

A sokoldalú, sokcélú szerszámgépeknek a barkácsolók és a mesteremberek egyaránt örülnek. Ha valamiről elmondható hogy sokoldalú, akkor az osztrák gyártmányú Eumenia szett igazán ilyen, s miután újabban Magyarországon is kapható, örömmel mutatjuk be olvasóinknak.
A címképünkön látható komplett összeállításból az alapkészlethez a teljes állványrendszer, valamint a körfűrész tartozik. Ez meglehetősen logikus elgondolás így, mert a rendszerhez - a külön tartozékként megvásárolható adapter segítségével - bármelyik euronormás (43 mm-es nyakátmérőjű) fúrógép csatlakoztatható, s ilyenje valószínűleg nem csak az iparosoknak, de a legtöbb barkácsolónak is van már. A harmadik szerszámgép, a felsőmaró jelentőségét sem akarjuk lebecsülni, de mint a következőkből kitűnik majd, a tárcsafűrész és a fúrógép sok esetben képes helyettesíteni azt. Akinek ez kevés, az a fúrógéphez megvásárolt tartozékot a felsőmaróhoz is használhatja.
A három dimenzióban tetszőleges helyzetbe állítható körfűrésszel 52 mm mélységig lehet vágni. Ábrasorunk sejteti, hogy ez az univerzális beállítási és megvezetési lehetőség milyen sok feladat megoldására teszi alkalmassá a gépet. Segítségével a legkülönfélébb csapolások, szögbevágások, fazonvágások, sőt még körvágások is elvégezhetők. Az átállítások kevés mozdulattal, gyorsan elvégezhetők.
A géphez tartozó körfűrész persze több, mint egy közönséges körfűrész. Tengelyének túlsó végére fúrógép tokmánya csatlakoztatható. Ebbe csigafúrón kívül természetesen csiszoló és polírozó tárcsák, marófejek, huzalkefék és szinte bármilyen forgó mozgást végző szerszám befogható. Ennek segítségével egy helyszíni szerelésnél akár még ajtópánt marást is végezhetünk.
A fúrógép univerzális szögbeállítási és megvezetési lehetősége is kitágítja a felhasználási lehetőségeket. A legkülönbözőbb szögű felületeken készíthetünk köldökcsapozásokat, az alacsony fordulatszámon is elvégezhetők egyszerűbb marási munkák, sőt kisebb fa vagy műanyag tárgyak esztergálása is megoldható.
A pontot az „I"-re természetesen a felsőmaró teszi fel. A szerszámgép és a rögzítéséhez szükséges adapter persze külön tartozék, de aki rendszeresen végez fazonmarást, falcolást, csapozást és más - felsőmarót igénylő - munkákat, az igen jó hasznát veheti az Eumenia pontos rögzítési és megvezetési lehetőségeinek.
A „famegmunkáló miniközpontnak" két típusát árulja a Király Torma Kft. A „Standard" változathoz képest az „Exakt"-hoz még egy külön szögbeállító is tartozik.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.