Rendhagyó karnisok

Azt mindenki tudja, hogy függöny nélkül az ablakok csupaszok lennének. Az ablakot "fel-öltöztető" függönyökhöz viszont karnisok szükségesek. Most néhány olyan megoldást mutatunk be, amelyek nem szokványos megoldásúak, éppen ezért érdekesek és célszerűek.

Íves karnis

Nagyon sokan napfényt kedvelő cserepes virágaikat a szobaablak könyöklő deszkáján helyezik el. Így viszont többnyire nem lehet elhúzni a függönyt, mert a virágok így könnyen megsérülhetnének. A megoldás: ívelt karnist kell készíteni, mert a virágok csak így lesznek biztonságban az összehúzott függöny szárai mögött. Ehhez nem kell más csak egy, az ablak szélességével azonos hosszúságú, legalább 300 mm széles faforgácslap, amelynek egyik hosszanti oldalát íveltre fűrészelhetjük. A lap e szélétől 50 mm-re csavarozzuk fel a görgős műanyag sínt, majd eléje a laminált felületű farostlemezből leszabott 80-100 mm széles takarólapot. A karnist készen kapható lemez tartóvasakkal erősítsük az ablaknyílás fölé, majd a görgők csipeszeire erősítsük fel a függönyszárnyakat.

Rusztikus karnis

Ha valaki kedveli az egyszerű megoldásokat, függönyét egyenes farúd helyett akaszthatja erős, görbe faágra is. Természetesen nem kiszáradt, könnyen törő korhadt ág kell hozzá, hanem egészségesen levágott. Az ág legalább 40 mm vastagságú legyen, ha göcsörtös az sem baj, sőt. A kérget távolítsuk el, majd jól szárítsuk ki. A száraz ág felületét csiszoljuk simára, pácolása után eresszük be lenolajkencével, majd kétszer kenjük be színtelen lakkal. A sima felületű ágrudat egy-egy nagyobb facsavarral erősítsük a falra, vagy ha a nem elég ívelt, hasonló vastagságú, és kb. 80 mm hosszú hasonlóan kikészített ágdarabokra erősítsük fel. A falba 60 mm mélyen eresszünk be egy-egy 8 mm átmérőjű, a végén menetelt fémrudat, a két ágdarabot pedig átfúrásuk után ezekre húzzuk fel. A farudat is húzzuk fel a fémrúdra, majd egy-egy anyával rögzítsük is. A könnyű vászonból készült függönyt 20 mm széles tépőzár szalagokkal, vagy 5-8 mm széles sima köpper szalagokkal erősíthetjük fel a rúdra. Mivel az egyenetlen rúdon a függönyt nem lehet mozgatni, ezért két féldarabból álljon, belső végeinek a felkötésével tehetjük dekoratívabbá.

Drapéria konzolon

Némelyek függöny mellett drapériával keretezve teszik érdekessé az ablakukat. Ez különösen a spalettával, azaz elsötétítő fatáblákkal ellátott régi lakásokban előnyös, ahol a kiálló fatáblák miatt csak az ablakszárnyakra lehet felerősíteni a függönyt, az ablaknyílás meg így nagyon sivár lenne. A laza redőkbe rendezett drapéria anyagok azonban csak akkor tartják meg formájukat, ha kellően rögzítve vannak. E célt szolgálják a falra erősített drapériatartó konzolok, amelyek tépőzára már megfogja a horgaiba nyomott textilanyagokat. A konzolok lehetnek fából készült, fordítva felerősített polctartók, vagy ezekhez hasonlóan kialakított saját készítésű darabok is. A tépőzáras szalagokat ragasztva célszerű felerősíteni, utána már könnyű a drapériaredőket elrendezve tartóssá tenni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: karnis, függöny

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felöltöztetett ablakok

Egy lakásnak meghatározó esztétikai eleme a függöny. Barátságosabbá és otthonosabbá teszi a lakást egy jól kiválasztott darab, és ez fordítva is igaz; nyomasztóvá is tehet egy lakást egy csúnya,...


10+1 konyhai ötlet

Néhány kreatív ötlettel egy kicsit átalakíthatjuk konyhánkat. Ezekhez nem szükséges túl nagy összeget elkölteni, és nem kell az egész konyhát kipakolni, felforgatni, mégis megújíthatjuk,...