Az aloe vera titkai

Az aloe vera a meleg, száraz klímájú Afrikából származik. Eredetileg trópusi növény, de gyökere átvészeli a fagypontot is, feltéve ha a talaj nem fagy meg teljesen körülötte. Még a legnagyobb szárazságot is könnyedén túlélik. Termesztése ezért könnyű és gazdaságos.

Világszerte több mint 250 aloe faj él. Évelő növény, melynek virágai általában sárgák, pirosak vagy narancsszínűek, és fürtvirágzatban csoportosan nyílnak. Az egész növény magassága 110-120 cm, levelei húsos, pozsgás, lándzsa alakúak, melyek 50 cm-re is megnőhetnek. A dísznövényként elterjedt fajok többnyire napfényigényes növények, és a nyári időszakban nálunk is a szabadban kell tartani. Télen viszont csak mérsékelt 10 °C körüli, viszont minél világosabb hely való számukra.
Mérsékelt öntözést igényel. A megfelelő teleltetés nagyon fontos, mert jelentős részüknek a virágzása a téli időre esik. Különösebb gondozást nem igényel. A téli hideg idő elmúltával kb. május végén napos vagy félárnyékos helyre a kertbe a legjobb kitelepíteni, persze fokozatos szoktatással, hogy a levelek nehogy égési foltokat kapjanak a tűző napsugárzástól. Átültetésüket kétféleképpen végezhetjük el, kihelyezésük előtt 2-3 héttel vagy utána, ha már a növények megszokták a szabad levegőt és a napfényt.
A talaj - amibe kiültetjük - homokos jellegű legyen, amihez trágyaföldet keverünk. A legjobb azonban a folyami homokkal kevert komposztföld.

Az aloék többféleképpen szaporíthatók:

  • magról,
  • dugványról,
  • levéldugványról,
  • sarjakról.

A dugványozásra legalkalmasabb a késő tavaszi-nyári időszak. A dugványok talajának mosott folyami homokot (Duna-homokot) használjunk. A fiatal és kis növésű fajok az ablaknál vagy az ablakládában jól tarthatók, sőt ha megfelelő a teleltetésük, akkor évről-évre virágoznak is. A nagyobb növésű fajok inkább a kertet kedvelik, és mikor itt az ideje gyönyörű sárgás-pirosas virággal ajándékoznak meg minket.
Az aloe-t gyógyító hatása miatt a természetgyógyászok is előszeretettel ajánlják. Kizárólag leveleit használják gyógyászati célokra, melyet felhasítva, sűrűn folyó kocsonyás nedvet kapunk. Égési sérülések kezelésére rendkívül hatásos.
A legenda azt tartja, hogy Cleopátra szépségápolásának szerves része volt az aloe vera kivonat használata. Az arab medicinában pedig a gélt bőrbe dörzsölték a fejfájás megszüntetésére. Majdnem minden kultúrában használták, és használják ma is sebek kezelésére, gyógyítására és kozmetikai szerek előállítására.


4 fő tulajdonsága van:

  • gyulladáscsökkentő,
  • gombaölő,
  • antibiotikus,
  • regeneráló.

Fontos azonban, hogy orvos hozzájárulása nélkül nem szabad használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: aloevera, aloe vera

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.