Napelemek gyakorlati alkalmazása

Bár a nagyobb teljesítményű napelemek elterjedése az elmúlt két évtizedben indult be igazán - köszönhetően az egyre nagyobb teljesítménynek és a folyamatosan csökkenő előállítási költségeknek (jelenleg 2-3 USD/Watt) - számtalan felhasználási területet ismerünk, ahol a szoláris technológia kiválthatja a hagyományos áramforrásokat. Ha teljesítmény szerint járjuk körül a témát, kezdve a kis teljesítményű napelemektől, a legismertebb felhasználási terület a számológépek, órák és hasonló, kis energiát igénylő elektronikus eszközök energiaellátásának biztosítása. Ezek a cellák 1/10-ed, 1/100-ad watt nagyságrendű energiát biztosítanak. Általában itt is szükséges egy átmeneti tároló, egy kis akkumulátor, mely a fényszegény helyeken is biztosítja a folyamatos működést.

Továbbmenve megtalálhatjuk a napelemeket a világítás területén is, például jelzőfények, kerti lámpák formájában, melyek napközben magukba gyűjtik a napsugarakat, éjjel pedig fénnyel látják el kertünket vagy éppen a reklámtáblánkat. Egy 60-80 W-os szolár panel már alkalmas komolyabb berendezések működtetésére. Ha autópályán közlekedünk, tapasztalhatjuk, hogy a segélykérő állomások áramellátását egyre gyakrabban biztosítja napelem. Hasonló teljesítményű panelek használatosak hordozható berendezések (pl. műszerek, mérőberendezések) hálózattól független működtetésére.
A legkomolyabb általános felhasználási terület mégis az épületek hálózatra kapcsolt vagy szigetüzemű áramellátása. Számos külföldi és magyar cég foglalkozik napelem gyártással és forgalmazással, kínálataikban általában komplett rendszerek (pl. inverter, akkumulátorok) is megtalálhatók. Van olyan is, aki kiegészítő áramforrásokat (pl. szélkereket) is forgalmaz, és ezek beépítését is vállalják. (Erről korábban már írtunk.) Aki ilyen jellegű beruházáson gondolkodik, érdemes felkeresnie a témával foglalkozó cégeket, akik tanáccsal tudnak szolgálni a panelek méretét, teljesítményét és árát illetően, illetve előzetesen becslést tudnak adni házunk energiaigényéről.
Az EU-n belül a környezetkímélő energiaforrások előnyt élveznek, számos országban már jelenleg is futnak olyan programok, melyek a családi és társasházak szoláris technológiákkal való kiegészítését támogatják. Hazánkban is érdemes érdeklődni pályázati anyagok után. Bár nem hétköznapi felhasználási terület, de a végén mégis fontos szólni az űrhajózásról, hiszen mint sok technikai vívmány, a szolárcella is a csúcstechnika irányából indult el hódító útjára. A mesterséges holdak, űrállomások és kutató szondák áramellátását napelemek biztosítják, sőt még olyan elképzelések is születtek a közelmúltban, hogy egy hatalmas, a világűrbe telepített napelem-mező juttatna energiát a Földre. Az energiaátvitel mikrohullámon történhetne, bár ennek az élettani hatásai egyelőre még nem tisztázottak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelem állami támogatással

A 750 milliárd eurós európai uniós helyreállítási alapból Magyarország a tervek szerint 16-17 milliárd eurót kíván lehívni napelemes rendszerek támogatásához. Ezek a források egyebek mellett a...


Új anyagok, technológiák

MESTER+A hagyományos iparágakban is elképesztő sebességre kapcsolt a kutatási kedv: a tégla, a cserép, a beton és a nyílászárók is alaposan megújulnak. Új falazó- ésépítőanyagokban nincs hiány,...