Bosch egykezes excentrikus

A Bosch excentrikus csiszolók családja új géppel gyarapodott. Ez a sorozat legkisebb teljesítményű gépe, és kimondottan egykezes használatra szánták a tervezői. A cég választékát így most már négy különböző teljesítményű gép alkotja, mi most a legkisebb excentrikus csiszológép kvalitásaival ismerkedtünk meg.

Testvérei mind kétkezesek, s rezgésszámuk változtatható. Az új PEX 220 A típusnál erre nincs mód, fix a fordulat- és rezgésszáma, amely megegyezik a kétkezes PEX 270 AE gép maximális, 24000-es fordulatával. A csiszolótányérra csökkentett üresjárati rezgésszám hat induláskor, és csak az anyagra történő ráhelyezéskor nő automatikusan a tányér fordulata, rezgésszáma. A lágy felületre helyezést, amely megakadályozza a durva karcok és bemaródások kialakulását, a csiszolótányér-fék biztosítja. Az új gép névleges teljesítményfelvétele 220 W, rezgésszáma percenként 24 000, a csiszolótányér átmérője 125 mm, excentricitása pedig 2 mm.
Mivel kis gépről van szó, irányíthatóságát jól kézbe illő, ergonómiailag megtervezett, a csiszolótányér felett kialakított testes marokfogantyú biztosítja. A gép szilárd kézbentartását és irányíthatóságát a fogantyú gumiborítása teszi még biztonságosabbá. Kézre esik a kapcsoló gombja is, amely a fogantyú elején a kiszélesedő perem középére került.
A PEX 220 A éppen úgy beépített porelszívásos rendszerű, mind a többi excentrikus csiszológép, és az elszívott por a jellegzetes Bosch mikroszűrőbe kerül (1), ami egyébként már egyre több Bosch gép univerzális tartozéka. Ennek előnyei közismertek, portisztább levegő és munkaterület, így a csiszolólap szemcséi sem tömődnek el gyorsan. A különféle finomságú csiszolólapok cseréje az öntapadó talpnak köszönhetően gyors, és a különleges kiképzésnek köszönhetően a csiszolólapok feltapadása nagyon szilárd (2). Közepes és nagy felületek gyors és finom lecsiszolásához ideális ez a gép, amelynek rugalmas csiszolótányérja még az ívelt felületek csiszolását is lehetővé teszi (3).
Próbáink során határozottan jó tapasztalatokat szereztünk a kis géppel. Először egy durva palló felületére eresztettük rá. A gép talpára 130-as, tehát közepes finomságú csiszolólapot erősítettünk fel, s előbb enyhén, majd kissé erőteljesebb nyomással meglepően rövid idő alatt teljesen simára csiszolta a szálkás felületű anyagot (4). A tenyerünkbe simuló gépet könnyű volt irányítani, s ami legalább ilyen fontos, pormentesen csiszolhattunk vele. A porelszívás mondhatni szinte tökéletesnek tűnt. A rozsdás acélidom viszonylag keskeny, enyhén ívelt oldalát is percek alatt simára és fényesre koptattuk (5). Az ívelt felület miatt kissé ferdén megemelve irányítottuk a gépet, a csiszolt fémfelület mintázata pedig alig észrevehetően, de jól tükrözte a csiszolótányér excentrikus mozgását. A gép egyáltalán nem tűnt zajosnak még a fém csiszolása közben sem.
Kíváncsiságból még egy plexilap felületén is kipróbáltuk, amelyet a csiszolószemcsék természetesen homályossá tettek, ám beégésnek, bemaródásnak nyomát sem találtuk (6). Festett felületen is igen gyorsan dolgozhattunk a csiszológéppel (7), s ami fő, pornak nyomát sem láttuk addig, amíg az eléggé megtelt mikroszűrő fedelét ki nem nyitottuk. Ha jól választjuk meg a csiszolóanyagot, közepes és nagy felületek pormentes simára csiszolásához, sőt
polírozáshoz is remekül használható az egykezes Bosch PEX 220 A excentrikus
csiszoló, amelynek ajánlott ára 19 900 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: excentrikus, csiszoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...