Bosch egykezes excentrikus

A Bosch excentrikus csiszolók családja új géppel gyarapodott. Ez a sorozat legkisebb teljesítményű gépe, és kimondottan egykezes használatra szánták a tervezői. A cég választékát így most már négy különböző teljesítményű gép alkotja, mi most a legkisebb excentrikus csiszológép kvalitásaival ismerkedtünk meg.

Testvérei mind kétkezesek, s rezgésszámuk változtatható. Az új PEX 220 A típusnál erre nincs mód, fix a fordulat- és rezgésszáma, amely megegyezik a kétkezes PEX 270 AE gép maximális, 24000-es fordulatával. A csiszolótányérra csökkentett üresjárati rezgésszám hat induláskor, és csak az anyagra történő ráhelyezéskor nő automatikusan a tányér fordulata, rezgésszáma. A lágy felületre helyezést, amely megakadályozza a durva karcok és bemaródások kialakulását, a csiszolótányér-fék biztosítja. Az új gép névleges teljesítményfelvétele 220 W, rezgésszáma percenként 24 000, a csiszolótányér átmérője 125 mm, excentricitása pedig 2 mm.
Mivel kis gépről van szó, irányíthatóságát jól kézbe illő, ergonómiailag megtervezett, a csiszolótányér felett kialakított testes marokfogantyú biztosítja. A gép szilárd kézbentartását és irányíthatóságát a fogantyú gumiborítása teszi még biztonságosabbá. Kézre esik a kapcsoló gombja is, amely a fogantyú elején a kiszélesedő perem középére került.
A PEX 220 A éppen úgy beépített porelszívásos rendszerű, mind a többi excentrikus csiszológép, és az elszívott por a jellegzetes Bosch mikroszűrőbe kerül (1), ami egyébként már egyre több Bosch gép univerzális tartozéka. Ennek előnyei közismertek, portisztább levegő és munkaterület, így a csiszolólap szemcséi sem tömődnek el gyorsan. A különféle finomságú csiszolólapok cseréje az öntapadó talpnak köszönhetően gyors, és a különleges kiképzésnek köszönhetően a csiszolólapok feltapadása nagyon szilárd (2). Közepes és nagy felületek gyors és finom lecsiszolásához ideális ez a gép, amelynek rugalmas csiszolótányérja még az ívelt felületek csiszolását is lehetővé teszi (3).
Próbáink során határozottan jó tapasztalatokat szereztünk a kis géppel. Először egy durva palló felületére eresztettük rá. A gép talpára 130-as, tehát közepes finomságú csiszolólapot erősítettünk fel, s előbb enyhén, majd kissé erőteljesebb nyomással meglepően rövid idő alatt teljesen simára csiszolta a szálkás felületű anyagot (4). A tenyerünkbe simuló gépet könnyű volt irányítani, s ami legalább ilyen fontos, pormentesen csiszolhattunk vele. A porelszívás mondhatni szinte tökéletesnek tűnt. A rozsdás acélidom viszonylag keskeny, enyhén ívelt oldalát is percek alatt simára és fényesre koptattuk (5). Az ívelt felület miatt kissé ferdén megemelve irányítottuk a gépet, a csiszolt fémfelület mintázata pedig alig észrevehetően, de jól tükrözte a csiszolótányér excentrikus mozgását. A gép egyáltalán nem tűnt zajosnak még a fém csiszolása közben sem.
Kíváncsiságból még egy plexilap felületén is kipróbáltuk, amelyet a csiszolószemcsék természetesen homályossá tettek, ám beégésnek, bemaródásnak nyomát sem találtuk (6). Festett felületen is igen gyorsan dolgozhattunk a csiszológéppel (7), s ami fő, pornak nyomát sem láttuk addig, amíg az eléggé megtelt mikroszűrő fedelét ki nem nyitottuk. Ha jól választjuk meg a csiszolóanyagot, közepes és nagy felületek pormentes simára csiszolásához, sőt
polírozáshoz is remekül használható az egykezes Bosch PEX 220 A excentrikus
csiszoló, amelynek ajánlott ára 19 900 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: excentrikus, csiszoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...