Bitumenes zsindely

Az új házat, nyaralót építők, vagy komolyabb házfelújításba fogók tudják, hogy a ház összképében igen meghatározó tényező a tető. A sok szép megoldás egyike a bitumenes zsindely, ami különösen alkalmas arra, hogy változatos tetőformákhoz is megfelelő héjazást képezzünk belőle. Kifejezetten a magastetők fedésére fejlesztették ki. Felhasználásával könnyű, az időjárási viszonyoknak jól ellenálló tetőfedést nyerhetünk.

A zsindelyeket különleges bitumenes lemezből vágják ki. Hordozórétege szervetlen üvegszálakból készült üvegfátyol, melyre mindkét oldalról forró, speciális bitumenréteget hordanak fel. A lemez felső oldala palazúzalék hintést kap, mely védelmet nyújt az időjárás viszontagságai, az ibolyántúli sugárzás, a tűzterjedés és a mechanikai sérülések ellen. A zsindelyeket folyamatos működésű automata gépsorok gyártják, ez a gyártási technológia biztosítja az állandó minőséget. A tetőfedő elemek különböző alakja és színválasztéka lehetővé teszi változatos tetőformák készítését. Forma szerint leggyakoribb a méhsejt, a hódfarkú, a téglány és az alul csúcsos "gyémánt" alak. Egy-egy zsindelyelem 1 m széles, és a minta tagolása csak az alsó, lenyúló részeken látszik. Felül, az átfedett részek egy széles lapban maradnak.
A bitumenes zsindelyeket 15-90°-os hajlásszög esetén lehet alkalmazni. A tetőszerkezetet kéthéjú hidegtetőként kell kialakítani, de figyelembe kell venni a fedőanyag tulajdonságait. A héjazat lég- és párazáró, nem engedi át a szerkezetből áramló nedvességet, ezért az átszellőztetéséről gondoskodni kell. A fedés vízzárósága alátétlemez alkalmazásával, az előírt átfedések betartásával, és a szabályszerű részletképzés esetén szavatolható. A tetőszerkezet fából és acélból egyaránt készülhet. A fa szerkezet statikailag méretezett, megfelelően állékony és merevített legyen. Beépítés előtt láng-, rovar- és gombamentesíteni kell. Ellenőrizni kell, hogy rovarrágástól, gombafertőzéstől mentes-e. Az acélszerkezet alapkövetelménye a megfelelő korrózióvédelem és az előírásoknak megfelelő tűzállóság. A fő keretállásoknak biztosítani kell az aljzatszerkezet megfelelő alátámasztását.
A bitumenes zsindelyt teljes felületű, szilárd aljzatszerkezetre kell készíteni. Ennek anyaga gyalulatlan, 100-150 mm széles, legalább 24 mm vastag deszka, vagy rétegeltlemez lehet. Az aljzatszerkezetnek teljesen száraznak és egyenletesnek kell lennie, kiálló élek és görcsök nem megengedettek. A deszkákat legfeljebb 3 mm-es ütközőhézagal kell fektetni. Általános esetben teljes felületű alátétfedés nem szükséges, ennek ellenére ajánlott. Az alátétfedés bitumenes lemezből készüljön. A lemezeket fektetés előtt ki kell tekercselni, hogy kisimuljanak. Az alátétfedést az aljzatra simítva mindkét irányban 10-10 cm átlapolással kell fektetni. A vízzárás fokozása érdekében a vápában, az eresz, az oromfal és a tetőáttörések mentén S típusú bitumenes lemezt vagy öntapadó modifikált Bitufol PE 15 lemezt kell alkalmazni.
A bádogos munkák a palafedéshez hasonlóak. A kémény, eresz, oromszegély tetőfelépítmények kiegészítő fémlemez szerkezeteit az alátét héjazat fektetése után lehet elhelyezni. Kivétel a kémény és a tetősíkban fekvő tetőablak, ahol ez csak a fedéssel egyidejűleg lehetséges. A csatornatartó vasakat az aljzatszerkezetbe be kell süllyeszteni az alátétfedés egyenletessége érdekében. A fémlemez szegélyek mentén a zsindelyeket bitumenes ragasztóval kell rögzíteni.
A tető hőszigetelését úgy kell kialakítani, hogy az átszellőző légrések szabad felülete a hőszigetelés és az aljzatszerkezet között biztosítva legyen. Nem éghető kasírozású, vagy kemény külső kérgű ásványi szálas anyagok alkalmazása célszerű. A tető hajlásszögének és a szarufák hosszának függvényében különböző műanyag szellőző elemek közül lehet választani, melyek külön rovarhálóval vannak ellátva. A levegő bevezetése az ereszvonal mentén történik. A folyamatos légmozgás kialakulása érdekében a szükséges kiszellőzést biztosítani kell. Ezt a szellőző elemek megfelelő számával és keresztmetszetével érhetjük el.
A héjalás készítéséhez csak néhány alapvető kéziszerszám szükséges (vágókés, ácskalapács, csapózsinor, kinyomópisztoly a ragasztóhoz, harapófogó, spatulya) illetve PB gázos lángpisztoly. A lemezek hátoldalán található ragasztósávok beépített helyzetben a napsugárzás hatására megolvadnak, ezáltal a zsindelyek összeragadnak, és a fedés fokozottan vízzáróvá válik. Egyes típusoknál a ragasztósávról felhelyezés előtt el kell távolítani a védőfóliát.
A zsindelylemezeket soronként, tompa ütköztetéssel kell fektetni. +5 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet esetén a későbbi hőmozgások miatt 1-2 mm hézagot kell hagyni a lemezek között. A kitűzést és a fedést az összefüggő tetőfelület középvonalán célszerű kezdeni. Itt kell kitűzni a vízszintes ereszvonalra merőlegesen a vezérvonalat és ezzel párhuzamosan az eltolás mértékének megfelelő segédvonalat. Ezt a két jelölést a középvonaltól jobbra és balra a tető széléig három lemezhoszszonként meg kell ismételni.
A lemezek rögzítése 15-90° hajlásszög tartományban szegezéssel történik. A ragasztósávok felett lemezenként négy szeget kell elhelyezni úgy, hogy azok az előző sor felső élét is rögzítsék. A szegezés a zsindely oldalélétől 2,5 cm-re kezdődjön. 60°-os hajlásszög felett kiegészítő rögzítés szükséges, a lemezek felső sarkában még két szeget kell elhelyezni. Más anyagú szerkezetekhez történő csatlakozásnál, illetve hajlított elemek többletrögzítéséhez bitumenes hidegragasztót kell alkalmazni.
Forrás: AssiDomän

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőfedés: mikor, milyen fedést alkalmazzunk?

A tetőfedés feladata a csapadék felfogása, elvezetése, illetőleg a fedés alá jutásának megakadályozása. Új építményünk fedésekor, vagy régi házunk felújításakor fontos kérdés, hogy milyen...


Tetőfedő anyagok

Ahány ház, annyiféle tető van rajtuk. Az épületek tetőzete és annak szerkezete sokban függ attól, hogy milyen fedőanyag kerül a tetőszéket alkotó gerendavázra. Az anyagok választéka igen...