Bitumenes zsindely

Az új házat, nyaralót építők, vagy komolyabb házfelújításba fogók tudják, hogy a ház összképében igen meghatározó tényező a tető. A sok szép megoldás egyike a bitumenes zsindely, ami különösen alkalmas arra, hogy változatos tetőformákhoz is megfelelő héjazást képezzünk belőle. Kifejezetten a magastetők fedésére fejlesztették ki. Felhasználásával könnyű, az időjárási viszonyoknak jól ellenálló tetőfedést nyerhetünk.

A zsindelyeket különleges bitumenes lemezből vágják ki. Hordozórétege szervetlen üvegszálakból készült üvegfátyol, melyre mindkét oldalról forró, speciális bitumenréteget hordanak fel. A lemez felső oldala palazúzalék hintést kap, mely védelmet nyújt az időjárás viszontagságai, az ibolyántúli sugárzás, a tűzterjedés és a mechanikai sérülések ellen. A zsindelyeket folyamatos működésű automata gépsorok gyártják, ez a gyártási technológia biztosítja az állandó minőséget. A tetőfedő elemek különböző alakja és színválasztéka lehetővé teszi változatos tetőformák készítését. Forma szerint leggyakoribb a méhsejt, a hódfarkú, a téglány és az alul csúcsos "gyémánt" alak. Egy-egy zsindelyelem 1 m széles, és a minta tagolása csak az alsó, lenyúló részeken látszik. Felül, az átfedett részek egy széles lapban maradnak.
A bitumenes zsindelyeket 15-90°-os hajlásszög esetén lehet alkalmazni. A tetőszerkezetet kéthéjú hidegtetőként kell kialakítani, de figyelembe kell venni a fedőanyag tulajdonságait. A héjazat lég- és párazáró, nem engedi át a szerkezetből áramló nedvességet, ezért az átszellőztetéséről gondoskodni kell. A fedés vízzárósága alátétlemez alkalmazásával, az előírt átfedések betartásával, és a szabályszerű részletképzés esetén szavatolható. A tetőszerkezet fából és acélból egyaránt készülhet. A fa szerkezet statikailag méretezett, megfelelően állékony és merevített legyen. Beépítés előtt láng-, rovar- és gombamentesíteni kell. Ellenőrizni kell, hogy rovarrágástól, gombafertőzéstől mentes-e. Az acélszerkezet alapkövetelménye a megfelelő korrózióvédelem és az előírásoknak megfelelő tűzállóság. A fő keretállásoknak biztosítani kell az aljzatszerkezet megfelelő alátámasztását.
A bitumenes zsindelyt teljes felületű, szilárd aljzatszerkezetre kell készíteni. Ennek anyaga gyalulatlan, 100-150 mm széles, legalább 24 mm vastag deszka, vagy rétegeltlemez lehet. Az aljzatszerkezetnek teljesen száraznak és egyenletesnek kell lennie, kiálló élek és görcsök nem megengedettek. A deszkákat legfeljebb 3 mm-es ütközőhézagal kell fektetni. Általános esetben teljes felületű alátétfedés nem szükséges, ennek ellenére ajánlott. Az alátétfedés bitumenes lemezből készüljön. A lemezeket fektetés előtt ki kell tekercselni, hogy kisimuljanak. Az alátétfedést az aljzatra simítva mindkét irányban 10-10 cm átlapolással kell fektetni. A vízzárás fokozása érdekében a vápában, az eresz, az oromfal és a tetőáttörések mentén S típusú bitumenes lemezt vagy öntapadó modifikált Bitufol PE 15 lemezt kell alkalmazni.
A bádogos munkák a palafedéshez hasonlóak. A kémény, eresz, oromszegély tetőfelépítmények kiegészítő fémlemez szerkezeteit az alátét héjazat fektetése után lehet elhelyezni. Kivétel a kémény és a tetősíkban fekvő tetőablak, ahol ez csak a fedéssel egyidejűleg lehetséges. A csatornatartó vasakat az aljzatszerkezetbe be kell süllyeszteni az alátétfedés egyenletessége érdekében. A fémlemez szegélyek mentén a zsindelyeket bitumenes ragasztóval kell rögzíteni.
A tető hőszigetelését úgy kell kialakítani, hogy az átszellőző légrések szabad felülete a hőszigetelés és az aljzatszerkezet között biztosítva legyen. Nem éghető kasírozású, vagy kemény külső kérgű ásványi szálas anyagok alkalmazása célszerű. A tető hajlásszögének és a szarufák hosszának függvényében különböző műanyag szellőző elemek közül lehet választani, melyek külön rovarhálóval vannak ellátva. A levegő bevezetése az ereszvonal mentén történik. A folyamatos légmozgás kialakulása érdekében a szükséges kiszellőzést biztosítani kell. Ezt a szellőző elemek megfelelő számával és keresztmetszetével érhetjük el.
A héjalás készítéséhez csak néhány alapvető kéziszerszám szükséges (vágókés, ácskalapács, csapózsinor, kinyomópisztoly a ragasztóhoz, harapófogó, spatulya) illetve PB gázos lángpisztoly. A lemezek hátoldalán található ragasztósávok beépített helyzetben a napsugárzás hatására megolvadnak, ezáltal a zsindelyek összeragadnak, és a fedés fokozottan vízzáróvá válik. Egyes típusoknál a ragasztósávról felhelyezés előtt el kell távolítani a védőfóliát.
A zsindelylemezeket soronként, tompa ütköztetéssel kell fektetni. +5 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet esetén a későbbi hőmozgások miatt 1-2 mm hézagot kell hagyni a lemezek között. A kitűzést és a fedést az összefüggő tetőfelület középvonalán célszerű kezdeni. Itt kell kitűzni a vízszintes ereszvonalra merőlegesen a vezérvonalat és ezzel párhuzamosan az eltolás mértékének megfelelő segédvonalat. Ezt a két jelölést a középvonaltól jobbra és balra a tető széléig három lemezhoszszonként meg kell ismételni.
A lemezek rögzítése 15-90° hajlásszög tartományban szegezéssel történik. A ragasztósávok felett lemezenként négy szeget kell elhelyezni úgy, hogy azok az előző sor felső élét is rögzítsék. A szegezés a zsindely oldalélétől 2,5 cm-re kezdődjön. 60°-os hajlásszög felett kiegészítő rögzítés szükséges, a lemezek felső sarkában még két szeget kell elhelyezni. Más anyagú szerkezetekhez történő csatlakozásnál, illetve hajlított elemek többletrögzítéséhez bitumenes hidegragasztót kell alkalmazni.
Forrás: AssiDomän

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kültéri munkák a MESTERrel

Amikor elmúlik a kánikula, figyelmünk a kültéri teendőkre irányul. A MESTER segítségünkre van, mint mindig.


Előtetők

A legtöbb családi- vagy kisebb társasháznál a bejárati ajtó közvetlenül a homlokzaton van, ezért ki van téve az időjárás viszontagságainak. Nyáron a Nap süti, esős időben pedig a csapadék áztatja a...