Tél eleji tennivalók a kertben

A december hónap a tél beálltát is jelenti, amikorra már a kerti munkák többségének a végére kell érni.

Ilyenkor még jól látszanak a korábbról visszamaradt, elszáradt virágrészek, termések, levélcsomók, melyekben valószínűleg a pusztulásukat okozó kártevők húzódnak meg. Ezeket mindig szedjük le és égessük el vagy ássuk el mélyen. Ha széltől tépett, esetleg már le is hasadt részek tűnnének fel, az ezekről a még visszamaradt vékonyabb csonkokat metszőollóval, a vastagabbakat fűrésszel vágjuk le, közvetlenül egy-egy elágazódás felett, vagy a tövüknél. A télire védett helyre húzódó kártevők olyan rejtekhelyeit is fedjük fel, mint a leszakadó, könnyen lehántható kéregrészek, az ágelágazódások kéreggyűrődései, az odvasodó részek és az ápolatlan, sebfedő tapasz nélküli sebfelületek. A eredési helyüket megkeresve - akár a takaróföld kibontásával - tőből ki kell vágni a fák és nemes rózsatövek, valamint az úgynevezett vadalanyra szemzéssel szaporított cserjék még meglévő tő- és gyökérsarjait.
A fiatal fenyők és más örökzöldek alatt fedjük le a talajfelszínt lombbal vagy más, nemfertőző növénymaradvánnyal átfagyás ellen. Ahol az előző hidegebb teleken fagykár érte az örökzöldek hajtásrészeit, közülük legalább a legféltettebbeket ajánlatos vesszővel sűrűn körülszurkálni, és szalmával vagy száraz falevéllel színültig kitölteni a csúcsúknál összekötözött veszszőkalodát. Erős napsütésnek kitett helyen a déli oldaluk elé felállított, lécekből összeszerelt rácsárnyékoló lehet hasznos. Olyan helyen, ahol nincs kerítés és kárt okozhatnak a nyulak, a fiatal és még sima kérgű fák törzsét legalább méteres magasságig vegyük körül sűrűn tüskés, szúrós gallyakkal, esetleg egyéb célra már nem alkalmas drótfonatból formált hengerekkel.
Az újabb gyümölcsfa csemeték és bokrok ültetését most már be kell fejezni. Az ilyen új telepítésűeknek, akárcsak az újonnan ültetett szőlőnek ajánlatos a tövükre húzott földdel való takarásuk, a hideggel szembeni fokozott érzékenységük miatt. A szőlő után a füge és a kivi tőtakarásával már szintén végezni kell.
Az üres területrészeket viszont a gyümölcsfák és a gyümölcstermő bokrok között is a legjobb felásni. Így elég jól beforgathatók a talajba az itteni hulladékok és az előzetesen megfelelő mennyiségben kiszórt trágyák is. A kiszórásra kerülő trágyaadag négyzetméterenként átlag fél-egy vizesvödörnyi földszerűvé érett komposzt vagy más trágya, de legalább 5 dkg szuperfoszfát, valamint fele-fele mennyiségű kálisó és pétisó műtrágya is lehet. Ugyanezt a műtrágyamennyiséget a gyep szintén megkívánja, akárcsak a fél-háromnegyed vizesvödörnyi földszerűvé érett komposzttrágyát, amelyből a téli csapadék a földbe moshatja a tápanyagokat. A gyepfelületre hullott falevelek legereblyézése, elásása vagy elégetése, esetleg komposztálása se maradjon el. Gyomok szintén ne maradjanak vissza sehol.
Kerüljön sorra a korábbról meglévő komposzthalom időszerű átforgatása is. Eközben a tápanyagtartalom hatékony fokozására még műtrágya-bekeverése is ajánlatos.
Vegyük számba a kipusztult és pótolni kívánt cserjék, fák, fenyők valamint más évelők mindegyikét. Közülük a több tövűvé váló cserjék, még inkább évelő virágok pótlásáról egyszerűen lehet gondoskodni, a meglévő tövekről, a részleges körülásásuk vagy kiemelésük után leválasztható sarj-részek beültetésével. Ugyanerre még szaporítási szándékkal is sor kerülhet, amíg a talaj át nem fagy.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.