Feltuningolt Moto Guzzi

Az igazi járműveket akkor szokták feltuningolni, ha nagyobb teljesítményt szeretnének belőle kihozni. Így van ez a modellekkel is, csakhogy ezek "teljesítményét" nem LE-ben mérik, hanem működő, finoman kidolgozott részleteikben, amelyeket nélkülöznek a gyári makettek. Rovatunkban eddig főként autómodellekhez adtam ilyen megvalósított ötleteket, most viszont az 1/12-es motorkerékpárokhoz ismertetek néhány újabban kidolgozott és érdekes megoldást.
Kísérleti alanyom a Tamiya új, remekbe formált kétkerekűje: az olasz Moto Guzzi V10-es Centaurója. A gyártó frissességére jellemző, hogy a '95-ben bemutatott új jármű alapján már '97-ben elkészítette kiváló minőségű makett változatát.
Hihetetlenül finom munka minden darabja, ezért is vettem a bátorságot magamnak ahhoz, hogy még különlegesebbé tegyem. Az alábbi módosítások egyébiránt más Tamiya motormodellen is alkalmazhatók, ha a típusok adottságaihoz igazítjuk az alapötleteket.
Féktárcsa finomítások
Kezdeném talán az egyszerű, apró dolgokkal, a féktárcsákkal. Szó se róla, mindegyik finomrajzú, de csak a külső oldalukon. A hűtőlyukakat azonban csak bemélyedések érzékeltetik. Ez viszont megkönnyítette a kifúrásukat. A művelethez 0,5 mm-es fúrót használtam, amelyet egy apró, nyelezett patronos befogóba rögzítettem. A lyukakat kézzel fúrtam ki, mert így jól éreztem, hogy mikor lép ki a fúró hegye az anyagból, ha kezdéskor a fúró hegye egy picit el is csúszott a helyéről, még könnyen korrigálhattam a hibát. A lyukszéleket 1,2-es fúróval finoman lesorjáztam, ezt követően fújtam csak le festékkel. Száradás után a vékony fúróval távolítottam el a lyukakba rakódott festéket, ezt követően már valóságosabbak voltak a tárcsák.
Mivel a tárcsáknak - főleg az első kettőnek - a belső oldala is látszik, ezért a különböző anyagokból készült betétgyűrűk kontúrját acéltűs körzővel - a külső oldaluk alapján - bekarcolva jelöltem be. A felerősítő csavarok fejeit pedig megfelelő méretű vékonyfalu csővel bemélyítve alakítottam ki a belső oldalakon. Erre a kerámiahegyű tollak fémvégei nagyon jól használhatók, pl. töltőceruzába fogva.
Igen ám, de e kötőelemek általában fényesek, ezért a feljelölésükhöz használt tollvéget élesre fenve, mint lyukasztószerszámot használva krómfóliából kivágott apró korongokkal tettem valószerűbbé a csavarfejeket. E korongokat a lyukasztóba hagyva nyomkodtam fel a tárcsákra, majd kézzel lenyomkodva rögzítettem véglegesen a helyükre. A belső apró csavarokra is sort kerítettem, ezután már határozottan valóságosabb lett az összes féktárcsa (1, 2).

Rugózott hátsó villa

A motorok rugós kerékfelfüggesztésének a megoldása mindig is izgatott, de eddig csak a nagyobb léptékűeken sikerült megoldanom. E motorkerékpárnál viszont segítségemre sietett egy régebbi ötletem, amelyet a Nascar autó lengéscsillapítóinál alkalmaztam. A hátsó villa rugós teleszkópja ugyanis - elvben - ugyanígy kivitelezhetőnek tűnt. A rugózott távolság ugyan kissé rövidnek tűnt, de itt nem is kell 3 mm-nél hosszabb villajáték. A dugattyúszárat levágtam a felfogószárról, majd 1,3 mm-es acélhuzalra cseréltem, és ezt a felfogófejbe fúrt lyukba nyomtam. Kerestem egy vékonyfalu 2,5 mm átmérőjű csövet, abból a gyári dugattyú hosszának megfelelő darabot vágtam le. Egyik végébe fültisztító pálcika szárából levágott kis gyűrűt ragasztottam, majd ebbe beledugtam a dugattyú szárát, ennek a végére is kis műanyag gyűrűt ragasztottam dugattyúfejként. A kipróbált, könnyen mozgatható dugattyút most már csak az eredeti gyári darab dugattyútömbjébe kellett ragasztanom. Ezt pedig úgy oldottam meg, hogy hosszan kifúrtam a tömböt, e furatba ragasztottam be a fémhüvelyes dugattyút.
A gyári tekercsrugót 0,2 mm-es acélhuzalból készítettre cseréltem - az eredeti rugó nagyon kemény volt - az eredeti zárótárcsa felnyomásával rögzítettem. A rugó hosszának beszabályozását nyújtással végeztem el, majd pillanatragasztóval a helyére erősítettem a rugóvégeket és a zárótárcsát is (3). A lágyan rugózó lengéscsillapítót ezt követően az eredeti módon szereltem a helyére (4). A hátsó villa működéséhez azonban a befogóagy helyezőcsapjait is ék alakúra kellett reszelnem, különben akadályozták volna a villa mozgását.

Rugós teleszkópok az első villán

A siker bátorítólag hatott rám, most már az első villa teleszkópjainak a működése sem tűnt elérhetetlennek. Ez fogósabbnak bizonyult az előbbinél, de nem megoldhatatlannak. Az elv most is hasonló volt, de ehhez két, pontosan egymásba illő 3,6 és 4 mm-es csőre volt szükségem. A megoldáshoz egy régi zsebrádió teleszkópos antennája segített hozzá. A gyári villaszárakat a cél érdekében természetesen kénytelen voltam feldarabolni, hiszen a féknyergek, és a teleszkópok felső darabjaira mindenképen szükségem volt a pontos összeállítás érdekében. Ezért a dugattyúszárakat a hüvely végén levágtam, a kerékfelfogó, féknyerges darabokba 1,2 mm-es lyukakat fúrtam a villaszár tengelyének irányába. A vékonyabb csövek végébe csapos kis dugattyúkat reszeltem, amelyek pontosan a vastagabb csőhüvelyekbe illettek. A dugattyúk 3 mm magasak, száruk 10 mm hosszú. Az eredeti teleszkóphüvelyek hosszával azonos méretűre vágtam le a csőhüvelyeket, ezek végét a megkurtított, lereszelt átmérőjű eredeti hüvelydarabokból készített dugókkal zártam le. Így a gyári villaszárakkal azonos méretű maradt a két villaszár (5). Most már csak két lágy tekercsrugót kellett a hüvelyekbe helyeznem, a lágyan mozgatható teleszkópokat a helyükre ragaszthattam. A kerékbefogók darabjait 1 mm-es huzalcsapokkal megerősítve pillanatragasztóval rögzítettem a teleszkóp dugattyúszárainak a végére. A villa így elég erős lett, s rugózott is. Nem is kellett hozzá órás esztergapad, csupán figyelmes kézi munka, ráérzés és nyugalom.
E motorkerékpár makett újdonság természetesen a feljavítások nélkül is kiemelkedően igényes minőségű, egy modellépítő számára örömszerző karácsonyi ajándék is lehet, különösen, ha az ajándékozó még e lapszámot is mellékeli a kitthez.

A teszthez és a feljavító módosítások kikísérletezéséhez rendelkezésemre bocsátott modellért köszönet illeti a Dataco Kft-t.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: modell, modellezés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Könyves részből vitrin

Aki valamit gyűjt, előbb utóbb helyszűkébe kerül a tárgyak gyarapodó száma miatt. Ekkor kell egy új tároló hely kialakításához helyet keresni. Ez azonban nem feltétlenül egy új bútordarabbal...


Egyéni dísztárgyak

Az otthonát mindenki igyekszik különféle dísztárgyakkal sajátosan egyedivé tenni. A készen vásároltak persze igényes darabok, ám ezek mellett a saját személyes élményeinkre utaló tárgyakkal is...