Faházak kicsiben, igényeitek szerint

Így télvíz idején, amikor nemigen lehet a szabadban játszani, előtérbe kerülnek az asztalhoz kötött elfoglaltságok.  Ilyenkor azután előkerülnek a  különféle építőkészletek, aki ügyes kezű, egyedi "műveket" készít a kész elemekből. Ám az egyszerű, vékony modell lécekből is remek dolgokat lehet építeni, pl. saját tervezésű kis faházakat. Közben észrevétlenül ezek szerkezetével, az építés során az alapvető munkafogásokkal is megismerkedhettek.

A tervet - mert e nélkül nem megy a dolog - négyzethálós papírra, kb. 1:10 arányban lekicsinyítve kell megrajzolni. Segítségül rajzunkon (1) bemutatunk néhány falusi házelemet, amelyekből azután különféle méretű épületek állíthatók össze, mégpedig megfelelő összekötő lécek beragasztásával. E vázelemek természetesen módosíthatók is, pl. a tető szöge meredekebbre is vehető, az ámbitus, azaz a fedett tornác el is hagyható. Sőt a padlástér is beépíthető, fantázia kérdése az egész.
A szükséges anyagok sem különlegesek, csupán 10´10, vagy 10´15 és 3´5-10 mm-es modellécek, 2-3 mm vastag rétegeltlemez, 2 mm vastag karton és ragasztó kell a házépítéshez. A szerszámok sem különlegesek, éles késsel és egy lombfűrésszel az összes házelem kialakítható. Egy kis ragasztópisztoly azonban nagyon megkönnyítheti a munkát. Ha ilyen nincs kéznél, az oldószeres ragasztó is megfelel az alkatrészek összeerősítéséhez.
Első feladat a vázelemek leszabása, majd összeragasztása. Ezt egy nagyobb sík lapon előrajzolt minta alapján célszerű elvégezni. A darabok csapozás nélkül csak akkor erősíthetők szilárdan egymáshoz, ha ragasztópisztolyt használunk! A simára csiszolt 10´10 mm-es lécdarabokat e nélkül félig egymásba eresztetten csapozva, azaz az illesztések helyén félig elvékonyított végeikkel csatlakoztassátok egymáshoz. Az ilyen illesztéseket előbb fűrészeljétek be, majd a felesleges anyagrészt éles késsel hasítsátok le. A lécek elmozdulás ellen gombostűkkel letűzve rögzíthetők (2). A terv szerint szükséges vázelem elkészülte után ezeket vízszintes lécekkel összekötve alakítsátok ki a ház favázát (3). A vázelemek mindenhol egy síkban legyenek, különben nehéz lesz az épület burkolása.
A nagyítotthoz kattintson ide!A faváz teljes burkolata készülhet 3´5-10 mm-es modellécekből (4), de a kartonból kivágott, sűrű diszperziós falfestékkel bevont burkolati elemek is jól mutatnak. Az ablakok, ajtók keretét is vékony lécekből ragasszátok a helyükre. A sarkokon lehetőleg 45 fokban levágott végeikkel illesszétek egymáshoz a léceket. A házikónak azonban az egyik oldalát érdemes "nyitva" hagynotok, hogy a későbbi játékok alkalmával majd a belseje is játéktér lehessen.
Következhet a tető burkolása. Alapként a tetőlécekre ragasszatok 2 mm-es rétegelt lemezt, vagy kartonlapot. Nádfedeles háztető kopott cirokseprű méretre vágott szálkötegeiből készíthető.
A szálak hossza egységesen 50 mm legyen, a tető szélétől kezdve, sávonként 15 mm-es ráfedéssel ragasszátok fel (5). A szálak vastagabban felkent ragasztórétegbe nyomkodva jól rögzíthetők. A cseréptető utánzatához meg finom csiszolópapírból kivágott 30 mm széles csíkok kellenek, amelyeket ugyancsak alulról felfelé 5 mm-es átfedéssel kell sorban egymás fölé ragasztanotok. A kéményt rétegelt lemezből, vagy vastag kartonból kivágott darabokból állítsátok össze, még a tetőfedés befejezése előtt ragasszátok a tetőre, majd a nád-, vagy a cserépburkolattal körülvéve fejezzétek be a tető befedését.
Ezután már csak a házat kell egy nagyobb rétegelt lemez, vagy vastagabb kartonlapra felragasztanotok, s jöhet a kert kialakítása. A gyepesítéshez kenjétek be ragasztóval a kijelölt részeket, majd szórjatok rá zöldre színezett fűrészport. A ragasztóba nyomkodott "gyep" felesleges szemcséit fújjátok le, ha szükséges újabb ragasztóréteg felkenése után dúsíthatjátok a füves részek gyeptakaróját. Most már csak a kerítés hiányzik, amit az alaplemezbe fúrt lyukakba szorosan benyomott léckerítés elemekből állíthattok össze, majd fessétek színre, vagy csak simán lakkozzátok be. A ház ezzel kész (6), birtokba vehetitek, játszhattok vele kedvetekre. Bábuként a nagyobb műanyag figurákat, járművekként pedig a játékautóitokat használhatjátok.
Ha pedig meguntátok, bármikor készíthettek helyébe egy újat, mivel már van gyakorlatotok az ilyesfajta házépítésben. Ha pedig egy-egy részletnél megakadnátok, apu majd biztosan segít a megoldásban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: makett, modell

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Modellek lakásdíszként

A modellépítőket, gyűjtőket egyéni érzelmi kapcsolat is köti a kedvenceikhez. És ezeket igyekeznek is láthatóvá tenni. Legnagyobb ellenségük a por, ami ellen elég nehéz védekezni, hogy közben...


Hidak és makettek

Híd 8200 gyufaszálból, mini vasbeton híd, és az összes dunai híd művészi fotója látható a Hidak a Dunán című kiállításon a Közlekedési Múzeumban.