Faházak kicsiben, igényeitek szerint

Így télvíz idején, amikor nemigen lehet a szabadban játszani, előtérbe kerülnek az asztalhoz kötött elfoglaltságok.  Ilyenkor azután előkerülnek a  különféle építőkészletek, aki ügyes kezű, egyedi "műveket" készít a kész elemekből. Ám az egyszerű, vékony modell lécekből is remek dolgokat lehet építeni, pl. saját tervezésű kis faházakat. Közben észrevétlenül ezek szerkezetével, az építés során az alapvető munkafogásokkal is megismerkedhettek.

A tervet - mert e nélkül nem megy a dolog - négyzethálós papírra, kb. 1:10 arányban lekicsinyítve kell megrajzolni. Segítségül rajzunkon (1) bemutatunk néhány falusi házelemet, amelyekből azután különféle méretű épületek állíthatók össze, mégpedig megfelelő összekötő lécek beragasztásával. E vázelemek természetesen módosíthatók is, pl. a tető szöge meredekebbre is vehető, az ámbitus, azaz a fedett tornác el is hagyható. Sőt a padlástér is beépíthető, fantázia kérdése az egész.
A szükséges anyagok sem különlegesek, csupán 10´10, vagy 10´15 és 3´5-10 mm-es modellécek, 2-3 mm vastag rétegeltlemez, 2 mm vastag karton és ragasztó kell a házépítéshez. A szerszámok sem különlegesek, éles késsel és egy lombfűrésszel az összes házelem kialakítható. Egy kis ragasztópisztoly azonban nagyon megkönnyítheti a munkát. Ha ilyen nincs kéznél, az oldószeres ragasztó is megfelel az alkatrészek összeerősítéséhez.
Első feladat a vázelemek leszabása, majd összeragasztása. Ezt egy nagyobb sík lapon előrajzolt minta alapján célszerű elvégezni. A darabok csapozás nélkül csak akkor erősíthetők szilárdan egymáshoz, ha ragasztópisztolyt használunk! A simára csiszolt 10´10 mm-es lécdarabokat e nélkül félig egymásba eresztetten csapozva, azaz az illesztések helyén félig elvékonyított végeikkel csatlakoztassátok egymáshoz. Az ilyen illesztéseket előbb fűrészeljétek be, majd a felesleges anyagrészt éles késsel hasítsátok le. A lécek elmozdulás ellen gombostűkkel letűzve rögzíthetők (2). A terv szerint szükséges vázelem elkészülte után ezeket vízszintes lécekkel összekötve alakítsátok ki a ház favázát (3). A vázelemek mindenhol egy síkban legyenek, különben nehéz lesz az épület burkolása.
A nagyítotthoz kattintson ide!A faváz teljes burkolata készülhet 3´5-10 mm-es modellécekből (4), de a kartonból kivágott, sűrű diszperziós falfestékkel bevont burkolati elemek is jól mutatnak. Az ablakok, ajtók keretét is vékony lécekből ragasszátok a helyükre. A sarkokon lehetőleg 45 fokban levágott végeikkel illesszétek egymáshoz a léceket. A házikónak azonban az egyik oldalát érdemes "nyitva" hagynotok, hogy a későbbi játékok alkalmával majd a belseje is játéktér lehessen.
Következhet a tető burkolása. Alapként a tetőlécekre ragasszatok 2 mm-es rétegelt lemezt, vagy kartonlapot. Nádfedeles háztető kopott cirokseprű méretre vágott szálkötegeiből készíthető.
A szálak hossza egységesen 50 mm legyen, a tető szélétől kezdve, sávonként 15 mm-es ráfedéssel ragasszátok fel (5). A szálak vastagabban felkent ragasztórétegbe nyomkodva jól rögzíthetők. A cseréptető utánzatához meg finom csiszolópapírból kivágott 30 mm széles csíkok kellenek, amelyeket ugyancsak alulról felfelé 5 mm-es átfedéssel kell sorban egymás fölé ragasztanotok. A kéményt rétegelt lemezből, vagy vastag kartonból kivágott darabokból állítsátok össze, még a tetőfedés befejezése előtt ragasszátok a tetőre, majd a nád-, vagy a cserépburkolattal körülvéve fejezzétek be a tető befedését.
Ezután már csak a házat kell egy nagyobb rétegelt lemez, vagy vastagabb kartonlapra felragasztanotok, s jöhet a kert kialakítása. A gyepesítéshez kenjétek be ragasztóval a kijelölt részeket, majd szórjatok rá zöldre színezett fűrészport. A ragasztóba nyomkodott "gyep" felesleges szemcséit fújjátok le, ha szükséges újabb ragasztóréteg felkenése után dúsíthatjátok a füves részek gyeptakaróját. Most már csak a kerítés hiányzik, amit az alaplemezbe fúrt lyukakba szorosan benyomott léckerítés elemekből állíthattok össze, majd fessétek színre, vagy csak simán lakkozzátok be. A ház ezzel kész (6), birtokba vehetitek, játszhattok vele kedvetekre. Bábuként a nagyobb műanyag figurákat, járművekként pedig a játékautóitokat használhatjátok.
Ha pedig meguntátok, bármikor készíthettek helyébe egy újat, mivel már van gyakorlatotok az ilyesfajta házépítésben. Ha pedig egy-egy részletnél megakadnátok, apu majd biztosan segít a megoldásban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: makett, modell

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Könyves részből vitrin

Aki valamit gyűjt, előbb utóbb helyszűkébe kerül a tárgyak gyarapodó száma miatt. Ekkor kell egy új tároló hely kialakításához helyet keresni. Ez azonban nem feltétlenül egy új bútordarabbal...


Egyéni dísztárgyak

Az otthonát mindenki igyekszik különféle dísztárgyakkal sajátosan egyedivé tenni. A készen vásároltak persze igényes darabok, ám ezek mellett a saját személyes élményeinkre utaló tárgyakkal is...