Természet alkotta faszobrok

Aki nyitott szemmel jár a természetben, gyakran lát "csodákat", amelyek egyáltalán nem természetfelettiek, sőt mindennapiak. A kivágott fák ágai, gyökerei között például néha igen fantasztikus alakzatokra bukkanhatunk. Magunk, még ha akarnánk sem tudnánk ezeket utánozni. Aki meg nem rest, haza is visz néhányat közülük, némi finomítás után e természet alkotta szobrokkal gyarapíthatja otthona dísztárgyait.
Nem értékesek ugyan, viszont esetenként meghökkentően érdekesek. A gyökér által közrefogott ködarab, vagy a fantasztikus alakzatokban kifejlődött ágbogok nyersen, csak a kéregtől, vagy a földtől megtisztítva kevésbé látványosak. Ha viszont felületüket simára csiszoljuk akkor ezzel a formájukat tesszük hangsúlyossá. Bár anyaguk valójában nem változik, de a csiszolás és némi felületkezelés után nemesebbé, dísztárggyá válhatnak.
Az ilyen holt kreációkat előbb éles késsel tisztítsuk meg, majd az ágak kérgét is hántsuk le róluk. A gyökér által körbenőtt kődarabot ne távolítsuk el. Hagyjuk teljesen kiszáradni a felületüket, majd finom szemcséjű csiszolópapírral koptassuk egyre simábbá a külsejüket. A faágakat ezt követően áztassuk be híg lenolajkencébe, telítődésük után szárítsuk meg a darabokat. Újabb finom csiszolás után felületüket vonjuk be két, vékonyan felterített, híg színtelen lakk réteggel, amíg a bevonat szárad, készítsünk számukra kis talpazatot. Méreteik akkorák legyenek, hogy az ágdarabok, s ne a talpak domináljanak.
Az álló helyzetben felerősítendők alá akkora talp szükséges, hogy az megóvja a feldőléstől. A talpak anyaga keményfa legyen, éleiket pedig munkáljuk fazonosra, vagy szegjük körbe gérbevágott nemesebb idomlécekből kialakított kerettel. Ilyen léceket a nagyobb barkácsáruházakban vásárolhatunk. Az ágszobrokat végül egy-két - a talp alja felől behajtott - facsavarral fogassunk szilárdan a talpra. A kész dísztárgyat most már a kiszemelt helyére állíthatjuk, és ha a helyét jól választottuk ki, sokak szeme megakad majd rajta.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: faszobor, szobor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csavaros metamorfózisok

Mindenki által közismert oldható kötőelemekből készült egyedi kompozíciók láthatók a képeken. Készítőik a csavarokat, anyákat és alátéteket alkotóelemekként, egyedi kis fémplasztikák...


Szobrok, kisplasztikák drótokból

A mindennapi életben be vagyunk „drótozva”, ha nem is szó szerint. Az otthonokban ugyanis sok helyen kígyóznak a különféle kábelek vezetékek. Ám életünk e kellékeiből, különféle huzalokból...