Többszörös CD-író a HP-tól

Napjainkban a számítástechnika rohamos fejlődésével együtt jár az adathordozók kapacitásának növekedése. Emlékezhetünk, hogy néhány évvel ezelőtt a programok mérete kilobájtokban, esetleg megabájtokban volt kifejezhető. Mára ez megváltozott, az újonnan kijövő szoftverek helyigénye több száz megabájt is lehet.

Ezért jelent meg néhány évvel ezelőtt a nagy újításnak számító CD (compact disc, mely kezdetben csak olvasásra volt alkalmas. Hamarosan megjelent az írható változat is (CD-R). És most itt a legújabb vívmány, az újraírható CD lemez (CD-RW, CD rewritable). A CD-re írhatunk, törölhetjük és formázhatjuk is, gyakorlatilag úgy működik mint egy hatalmas méretű floppy lemez. Ne higgyük azonban, hogy az új lemez teljes mértékben kiváltja a régi írható CD-t, különösen mert az ára igencsak borsos. Az egyszer írható CD–t továbbra is akkor használjuk, ha véglegesen akarunk adatokat archiválni, különösen ha az adatok csak olvasásra szolgálnak, például a nagy méretű kép, hang vagy zene állományok. Ezt használjuk ha az adatokat örökre meg akarjuk őrizni. 
A többször írható CD felhasználási területe némileg különböző, akkor használhatjuk ha az adatokat csak ideiglenesen akarjuk tárolni, vagy egyik gépről a másikra átvinni. A CD írására nem minden CD–író alkalmas. A legújabbak között is csak nemrég jelentek meg az ilyen változatok.

Nekünk a HP CD Writer Plus 7200i típusú író-olvasóját volt szerencsénk tesztelni (ezúton is köszönet érte a Kronosnak, aki a készüléket próbára a rendelkezésünkre bocsátotta), amely képes mind a hagyományos egyszer írható, mind az új többször írhatót CD-t kezelni. Olvasási sebessége 6-szoros (900kb/sec), írási sebessége pedig 2-szeres (300kb/sec). Ennek a HP típusnak nagy előnye még, hogy a CD-író IDE egység, tehát nem szükséges külön SCSI vezérlőkártyát beszereznünk hozzá, mert közvetlenül az alaplap vezérli. Úgy csatlakozik akár a winchester vagy egy közönséges CD-ROM olvasó.
A CD-író installálása a gépre nem különösebben nehéz feladat, csak annyi gond van vele, mint az összes hardverrel. Arra figyeljünk csak, hogy mielőtt bárminek nekikezdenénk installáljuk az író alapszoftverét és csak ezután helyezzük be a készüléket a házba. A következő indításnál a szoftver automatikusan keresni fogja az írót és elvégzi a szükséges beállításokat, majd felteszi a maradék szoftvereket.
Egy probléma azonban adódik. Amikor feltesszük az alapszoftvert a telepítő megállapítja, hogy a CD-író hova fog csatlakozni. Hibásan. Ezek után azt csinálhatunk, amit akarunk, mert a telepítő csak akkor találja meg a hardvert, ha az általa felkínált helyre tesszük. Tehát a megfelelő IDE csatornára (kábelra) és a megfelelő beállításokkal (Master vagy Slave). Így megeshet, hogy az egységeinket egy kicsit át kell rendezni.
Az installálás szintén nem könnyű ha nincs egy másik CD-ROM olvasónk, erre azonban a későbbiekben is szükségünk lesz. Ha bármi problémánk adódik nyugodtan forduljunk a könyvhöz, mely nagyon alapos és a legtöbb problémára választ ad. Egyébként az egész kiszerelésen érződik a remek HP minőség. A csomagban négy CD-t is találhatunk, ezeken rajta van a CD-író szoftverek mellet több kép és fotó szerkesztő szoftver is (Adobe PhotoDelux, Corel Print House Magic), melyeket többek között azért is adtak, hogy megtervezhessük saját CD-ink borítóját. Megtalálhatók mindazok a programok is, amelyek CD-íráshoz vagy egy másik CD másolásához szükségesek.
Nagyon hasznos dolog a "Direct CD" program mely lehetővé teszi, hogy egy CD-t úgy használjunk akár egy winchestert. Először meg kell formáznunk a CD-t, mely a CD-R típusúnál csak egy-két percig tart, a CD-RW-nél azonban akár másfél óra is igénybe vehet. Megadhatjuk a CD címét(label) is.
Ezek után bármely programmal másolhatunk a CD-re, a törléssel azonban vigyázni kell, mert ez csak a CD-RW lemezeknél lehetséges. Az egyszer írható CD-nél az adatok valójában nem törlődnek (csak eltűnnek) és így hely se szabadul fel. Amennyiben CD-R-re írunk a CD kiszedésénél a program megkérdezi, hogy lezárja-e a CD-n az adott SESSION–t, mert CD-ROM olvasók csak így képesek leolvasni. (Ha CD-RW lemezre írunk DirectCD programmal azt kizárólag a MULTI-READ-es CD-ROM olvasók (vagy írók) fogják leolvasni. Nekünk is csak az író olvasta vissza.) Sajnos a CD-t még így is csak Windows95 vagy Windows NT 4.0 alatt lehet leolvasni. A hang CD-ket mindig le kell zárni.

 • A HP gyári kiszerelésében megkapjuk még az "Easy CD Creator" nevű szoftvert is, mellyel adatokat válogathatunk össze és írhatunk közvetlenül CD-re. Az e programmal felírt CD-ket utána bármely CD-ROM olvasó le tudja olvasni (még DOS alatt is), a CD-RW-t viszont csak néhány (pl. 24-szeres Sony). E program másik típusával Audió CD-t (zenei CD) írhatunk, sőt lehetőségünk van a Wav típusú hangállományok Audió CD formátumba alakítására is. Ezt a CD-t utána bármely zenei CD lejátszó képes lejátszani.

 • Szintén hasznos program a CD-másoló, mely egy az egybe átír egy másik CD-t, lehet az data CD, Audió CD, videó CD vagy foto CD is, csak a CD-ROM-unk le tudja olvasni. 
  Lehetőségünk van a másolás előtt tesztelni az átírást. Ezt mindig tegyük meg, mert ha az átírás közben hiba adódik azzal végleg elrontjuk a CD-nket. Talán erre gondolt a HP, amikor két teszt CD-t is mellékelt a csomagba (egy CD-R és egy CD-RW). Ha a teszt hibát jelez próbáljuk meg az írási sebességet alacsonyabbra venni, mert ez sok esetben segít.  (Igaz egyszeres írási sebesség mellett teszttel együtt az átírás akár órákig is eltarthat.)
  Végül egy újabb programmal CD-borítót tervezhetünk.
  A többszörös CD-író valamivel drágább, mint a piacon lévő egyszer írók, de a plusz pénzért új lehetőségeket kapunk. Sajnos ezek egy részét még nem mindig tudjuk kihasználni. Ezt gondoljuk meg, mielőtt megvásároljuk. Ha új CD-ROM vásárlását tervezzük gondoljunk a MULTI-READ lehetőségre. Tapasztalataink szerint ilyen CD olvasó még igen kevés van a hazai számítógépeken és így bizony a CD-RW-vel kompatibilitási gondjaink lesznek. Viszont ha megvesszük a többszörös CD-írót többet valószínűleg nem lesznek helygondjaink.
  A piacon megjelent már a CD-ROM utódja a DVD, melynek kapacitása többszöröse egy CD lemeznek (erről korábbi számunkban már írtunk), ezek azonban még nem elég elterjedtek. Így a hagyományos CD-ROM-ok még jó ideig biztosan nem szorulnak ki.

  Bővebb információ: Kronos Számítástechnika tel.: 302-8888

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

  Perényi Marcell


  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

  Markov avatarja

  Markov         Cd-író

  Hát igen, némelyik cikk fölött kissé elszállt az idő...