Bosch kalapácsok

A fúrókalapácsok alatt általában a pneumatikus ütvefúrókat szoktuk érteni. E gépek közös jellemzője, hogy az elsősorban beton, de más építőanyag fúrásakor is a fúráshoz szükséges ütési energiát egy pneumatikus kalapácsrendszer közvetíti a csigafúró számára. Ezzel a megoldással az ütő funkció a forgástól függetlenné válik. Az ütések száma nem függ a fordulatszámtól, és az ütési energia sokszorosan nagyobb, mint a "sima", vagyis körmöstárcsás ütvefúrók esetében.

  

Mivel a kalapácsmozgás külön válik a forgástól, ezért az ilyen fúrógépek fordulatszáma lényegesen alacsonyabb lehet, mint az általános fúrógépeké anélkül, hogy az ütési energia csökkenne. Ennek az a nagy előnye, hogy a kemény kőzetekben a fúróhegy kevésbé hevül fel, így nem lágyul meg, a vídia lapka nem olvad ki a fúrószárból még tartós, erőltetett fúrás közben sem. Végül, de nem utolsó sorban a pneumatikus fúrógépek, éppen jellegzetes tulajdonságaik miatt, univerzálisan felhasználhatók. Alacsony fordulatszámuk és nagy nyomatékuk miatt kiválóan használhatók keverésre. Több típusnál a forgó mozgás kikapcsolható, és külön vésőgépként használható. Szinte valamennyi típusnál a kalapács mechanizmus kikapcsolható, s így nagy nyomatékú, alacsony fordulatszámú fúró- és csavarbehajtó gépet kapunk. Nagy átmérőjű fúrásnál, fém fúrásnál ezek a tulajdonságok nagyon hasznosak lehetnek. Beton fúrásához pedig tiszta szívvel csak a pneumatikus fúrógépeket ajánljuk.
A Bosch a barkács kategóriában négy pneumatikus fúrókalapácsot kínál. A csúcsgép a PBH 240 RE, amely nem csak a legnagyobb teljesítményű (620 W), hanem a legtöbbet tudó is. Az SDS gyorsbefogó rendszerben a kalapácsfúró fej egyszerűen rögzíthető, ugyanakkor a tokmány egyetlen mozdulattal cserélhető a tokmánykulcs nélkül működő normál gyorsbefogó tokmányra. Természetesen a forgó és a kalapáló mozgás külön-külön is kikapcsolható, a csavarozás érdekében pedig forgásirány váltóval is ellátták. A jó formájú gépet minden mechanikus és elektronikus védelemmel és szolgáltatással ellátták. Pótfogantyújába még a fúrófejeket is el lehet tárolni. 
Alig különbözik az előzőtől a PBH 220 RE. Teljesítmény adataiban minimális az eltérés az előbbi javára. E típusnál csak az SDS gyorsbefogó tokmány gyári alaptartozék és a pótfogantyúba nem lehet fúrófejeket rejteni.

Ha az előző két gép majdnem ikernek tekinthető, akkor ugyanez igaz a PBH 200 RE (elektronikus fordulatszámszabályozós) és a PBH 160 R típusjelűekre is. Vésésre nem, de hatékony kalapácsfúrásra, illetve sima fúrásra és csavarozásra mindkét gép ajánlható. Nyomatékuk is elegendően nagy, ezért festékkeverésre is felhasználhatók. A kisebb teljesítményű gépből (500, illetve 420 W) hiányzik a fordulatszám előválasztási lehetőség, de ez nem különösebben zavaró. E két gép működési elvében nem pneumatikus, hanem egy ún. kengyeldugattyús (elektromechanikus) ütőművel rendelkezik. Erre egy későbbi lapszámunkban visszatérünk.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fúrókalapács

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

SDS plus fúrókalapácsok új generációja

Az építőiparban dolgozó szakemberek talán legfontosabb és nélkülözhetetlen gépe az sds plus befogású fúrókalapács. Legyen az víz-, gáz-, fűtés-, villany- és még sorolhatnánk, hogy milyen szerelő,...


Fúrókalapács vásárlása

A fúrókalapács az egyik legnépszerűbb szerszámgép, ami nem hiányozhat egyetlen szakember készletéből sem. Mindenki használ SDS-plus befogású gépet, mégis úgy érzem, sok esetben nem megfelelő...