Csüngőágú fikusz

Csüngőágú fikusz

Ez a dísznövény a közelmúltig szinte egyeduralkodónak számító, jól ismert szobafikusznak, illetve gumifának egy kecsesebb termetű, könnyedebb megjelenésű, kis levelű rokona. A Ficus benjamina, vagyis csüngőágú fikusz, újabban egyre népszerűbb. Hajtásai kecses ívben elhajlók vagy lecsüngők. Rövid nyelű, kissé bőrszerű levelei 5-12 cm hosszúak, többnyire elliptikusak, gyakran hullámos szélűek, kihegyezett csúcsúak. Már több fajtája ismert.

A zöld levelű fajták főleg áttört, könnyed alakjukkal tűnnek ki. Leveleik kisebbek és ágacskáikon többnyire ritkásan állnak, bár dús bokros növekedésűek is vannak közöttük.
A tarka levelűek első levelei igazán szép halványsárga rajzolatúak. Ez olykor visszaüt a zöld levelű tőalakra. Hibájuk, hogy lassú és rendszertelen a növekedésük. A másik tarka változat levelein a szép zöld szín uralkodik, és a sárga rajzolat inkább csak keskeny szegély, de ez következetesen megmarad. Növekedése pedig az előzőnél gyorsabb és szabályosabb. A legkisebb termetű erősen sárga-tarka levelei jóval kisebbek és keskenyebbek is az előzőeknél, hajtásai pedig ívesen széthajolnak. A zömök termetű és keskeny zöld levelű változat is kezd divatba jönni.
Kivétel nélkül fényigényesek. Világos helyet kívánnak. Fényszegénységben hullathatják leveleiket. A hideg talaj ugyancsak levélhullást válthat ki. Lehetőleg egyenletes hőmérsékletű helyre kerüljenek, és télen se csökkenjen a környezetük léghőmérséklete 16 °C alá. Helyüket ne változtatgassuk, ne is forgassuk őket!
Vízigényük közepes. Csakis langyos vízzel és a téli fényszegény időszakban, a hőmérséklettől is függően öntözhetők. Nyáron viszont gyakrabban meglocsolhatók. A túlöntözés hatására kezdetben az alsó levelek szegélyén megjelennek a sárga foltok. Ez később súlyosabb következményekkel is járhat. A levélszegély sárgulhat túl alacsony hőmérsékleten is. 60%-os légnedvesség lenne számukra kedvező, de megfelelően tűrik a szárazabb levegőt is.
A tarka levelűek kényesebbek, a kedvezőtlen körülményekre érzékenyebbek. Minden tekintetben igényesebbek. Több napfényt, melegebb környezetet és kissé több vizet kívánnak, mint a zöld levelűek.
Fiatalon meglehetősen gyors növekedésűek. Általában gazdagon ágas, dúsan leveles, kecses formájú bokorrá vagy kis fácskává fejlődnek. A kisebbek világos és meleg belső terek, szobarészek hálás díszei. Másféle levéldísznövények együttesében fő helyet foglalhatnak el. Kifejletten másfél-két méteresre növekedő fácskája egyedileg elhelyezve is tartható. Párosával vagy többed magával együtt nevelve, és szárukat kezdettől összetekerve, sajátságosan csavart törzsűvé válhatnak. Mivel a belső terek adottságaihoz, a szokásos szobakörülményekhez jól alkalmazkodnak, díszítő értéküket sokáig képesek megőrizni.
Fiatalon rendszeresen át kell ültetni őket, később azonban elegendő, ha két-három évenként kerülnek nagyobb cserépbe, s lehetőleg Florasca B, majd C típusú földbe. A nyári időszakban másfél-két hetes időközökben tápoldatozhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos

Címkék: fikusz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fengshui és a növények

Aki növényekkel veszi körbe magát, az általában kiegyensúlyozottabb, hiszen már maga a zöld szín is nyugtatóan hat az emberre. A Fengshui-ban, azaz a térrendezés művészetében is hangsúlyos...