A helybe vethető virágok és zöldség
vetése még májusban is lehetséges a kertben.
A sűrűn kikelő magok, két-három leveles
állapotuktól kezdve viszont már ritkítást
kívánnak annak érdekében, hogy csak nagy térközökkel
maradjanak meg, különben kedvező kifejlődésük
nem várható.
A hagymaféléket, a céklát és a többi
gyökérgumóst, a répaféléket, valamint
az egyéb gyökérzöldségeket olyan sűrűn
kell meghagyni, hogy a soron belüli tőtávolságuk
a föld alatti, felhasználható részük várható
átmérőjének kétharmada körüli
legyen. A végleges térállásra egyelésnél
hasznosabb a sárgarépa és a petrezselyem, valamint
az agyagos talajon is nevelhető paszternák szakaszos egyelése,
ritkítása. Ez esetben is akkor kell elvégezni az egyelést,
amikor a kelést követően már jól kivehető
a sor, négy-öt levélkét hozott egy növény.
Ekkor úgy kell kihúzni a felesleges szálakat, hogy
egymástól egy-másfél centiméterre maradjanak
csak vissza. A körülöttük lévő talaj
megbolygatása, fellazulása miatt, a megmaradó kis
apró növények megdőlése, elfekvése
az egyelést követően ugyan elkeserítő
látványt nyújt, de csupán pár nap kell
ahhoz, hogy ezek is felegyenesedjenek, megerősödjenek.
Két-három hét elteltével, amikor a sorban
egymás mellett lévő répák levelei összeérnek,
kell újra egyelni, de már olyan módon, hogy kettő-kettő
és fél centiméter hely maradjon a növények
között. Ebben az időszakban naponta is lehet ritkítani,
akár egyszerre annyit kiszedve a már ceruzavastagságú
répákból, hogy fogyasztható mennyiség
összegyűljön belőlük. Ahogy újra összeérnek
a levelek, a ritkítást lehet folytatni, folyamatos felhasználással
összekapcsolva. Az utolsó egyeléskor alakul ki a végleges
tőtávolság, egymástól mintegy öt-hat
centiméterre, ami elegendő a teljes nagyság eléréséhez.
Ekkor már szépen fejlett példányok húzhatók
ki a többi közül, és a visszamaradóknak is
lesz még idejük megnőni az őszi begyűjtésig.
Ha viszont hat centiméternél is nagyobb térközökkel
maradnának vissza répák, annak a veszélye áll
fenn, hogy túl nagyra nőnének, ami az ízletességüket
és az eltarthatóságukat egyaránt rontaná.
A jól végzett szakaszos, ritkító egyeléssel
viszont semmi sem vész kárba.
A föld feletti zöld részükért vagy termésükért
termesztett zöldségfélék soron belüli tőtávolsága,
a várható növényátmérő kétharmada
és egyharmada között legyen. A kétharmados érték,
a zömök alakzatúak, mint a saláta és káposztafélék,
az egyharmad-fél távolság a laza levélzetű
és ágrendszerű paradicsom, paprika esetében
ajánlatos. A várható növényátmérőnél
nagyobb tőtávolságra ritkítás a terület-kihasználás
miatt sem indokolt. Ez érvényes a sorba vetett és
így nevelt, egynyári vagy évelő virágokra
is. Ezeknél is, ha csak egy mód van rá, mindig a legerősebb
palánta maradjon vissza.
A felesleges, kiszedett növények, különösen
ha nem kézzel húzgálták ki, hanem a beöntözést
követően ültetőkanállal, jó gyökérzettel
sikerül kiemelni őket, még felhasználhatók
foghíjak pótlására, palántázásra.
A végképp feleslegesek kitépése helyett is
jobb a talajszintnél, tőben elcsípni (pl. uborka esetében)
a felesleges egyedeket.
Májusi egyelés
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.