Néhány szó a kapcsolókról

Az alapgondolatot a Kontavill új termékcsaládjának, a Solid fantázianevű kapcsolóknak és csatlakozóaljzatoknak a megjelenése adta. Nevéhez híven semmi különös, semmi extra, csak jól ki van találva, könnyen működtethető, egységes és bármilyen lakásstílusba beilleszthető. A termékcsalád kifejezés pedig azért használható, mert mindazok a szerelvények, amikre egy átlag lakásban szükség van, az megtalálható a Solid családban is.

A legklasszikusabb egy- és kétpólusú (tehát a fázis és a 0 vezetéket is megszakító) kapcsolón kívül csillárkapcsoló, váltókapcsoló, keresztkapcsoló, földelt és földeletlen egyes és kettős csatlakozóaljzat, ezeken kívül antenna valamint egyes és kettős telefoncsatlakozóaljzat teszi teljessé a képet.
Az ezermestert természetesen elsősorban a szerelhetőség érdekli legjobban. Tudjuk ugyanis, hogy vitatott, de határozott véleményünk, hogy egy kapcsolót, egy csatlakozóaljzatot egy laikus is be tud szerelni, meg tud igazítani, ki tud cserélni, ha a legalapvetőbb ismeretekkel rendelkezik, és kellő óvatossággal végzi el a munkát. Az fogjon tehát az előbbi szerelésekhez, aki meg tudja különböztetni, fázisceruzával azonosítani is tudja, a fázis, a 0 és a földvezetéket, ismeri ezek szabványos színjelöléseit (fázis=fekete, 0=kék, földvezeték=zöld-sárga), és tudja, hogy a szerelvényeken melyiket hová kell kötni. A legalapvetőbb szabály pedig mindenek előtt; a szerelés megkezdése előtt a főbiztosítót, vagy a megfelelő szektorbiztosítót le kell kapcsolni, és a feszültségmentességről meg kell győződni (próbalámpával vagy még inkább fáziskeresővel. Az áramot visszakapcsolni csak a szerelés befejezése, külső ellenőrzés, majd a zárófedél visszapattintása után szabad.
A Solid szerelvényeket egyébként kifejezetten könnyű szerelni. A fedél könnyen lepattintható róluk, és alatta a többi alkatrész a helyén marad. A csatlakozó kábelek bevezetése egy oldalról történik, és a vezetékvégek befogása határozott. (Többeres rézvezetéknél az összesodort szálakat mindig ajánlatos leforrasztani.) Ugyancsak praktikus a rögzítőkörmöket visszahúzó műanyagfül, ami a régi gumikarikás visszahúzást váltja ki. Könnyen működtethető, egyszerű megoldás.
Valamennyi Solid szerelvénynek megvan a süllyesztett és falon kívüli változata is. Ez utóbbira az utólagos szerelvényezésnél lehet nagy szükség, ahol a süllyeszték kialakítására már nincs lehetőség, vagy megfelelő szerszám hiányában házilagosan nem tudjuk ezt megoldani.
Még egy jó tanács. Aljzat vagy kapcsoló szerelésekor mindig ellenőrizzük le a falban lévő vezetéket. A szerelvény korábbi túlterhelése, mechanikus sérülése legtöbbször látható nyomokat hagy maga után. Az elszíneződött, esetleg olvadt szigetelés, a feketedett vezetékvég, vagy a süllyeszték belső falán észlelhető égésnyomok erre utalnak. Az ilyen vezetékhelyre ne szereljünk fel új szerelvényt addig, amíg szakképzett villanyszerelő mesterrel nem ellenőriztettük le a vezetékezést.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kapcsoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonságos elektromos hálózat

Számos nehézséggel szembesülhetünk elektromos rendszerünk felújítása során, de a Siemens megbízható és jövőbemutató portfóliója segítségével biztonságossá tehetjük lakóterünket.


Kényelmi funkciók az otthoni villamos-rendszerben - Legrand módra

A Legrand programozható, intelligens kapcsolói igazi szenzációt jelentenek a kényelmes otthon megteremtésében: egyetlen kapcsolóval ugyanis több funkciót (világítást, redőnyöket, fűtést)...