Májusban már időszerű az előzetesen
szabad levegőhöz és a közvetlen napfényhez
hozzászoktatott, vagyis megedzett (1) saját előállítású
vagy vásárolt zöldség- és virágpalánták
kiültetése állandó helyükre. Ez a szokásos
palántázás, aminek helyes elvégzése
a palánták tovább nevelkedésének az
alapja.
A nem elég gazdag tápanyagtartalmú talajokon a
kifejezetten tápanyagigényes zöldségnövények,
mint a káposztafélék, a paprika, paradicsom, tök,
palántázás előtt tápanyagfeltöltő
trágyázást igényelnek. Egy négyzetméterre
számítva fél-háromnegyed vizesvödörnyi
vagy 5-8 kg érett szerves trágyát - istállótrágyát
- szórjunk ki. 2,5-5 dkg szuperfoszfát vagy ugyanennyi kálisó,
esetleg kénsavas káli és 1,5 dkg pétisó,
valamivel kevesebb ammónium-nitrát műtrágya
is megfelel, minél egyenletesebben elterítve a talajfelszínen.
Még jobb, ha a műtrágya-adagolás kiegészül
érett komposzt, négyzetméterenként ugyancsak
mintegy jó vizesvödörnyi mennyiségének,
elterítésével. A kiszórt trágyát
lehetőleg 12-15 cm mélyen ásással, mély
kapálással vagy gépi - rotációs kapával
forgassuk a talajba.
A talajfertőtlenítés ugyancsak előzze meg
a palántázást. Az előírt várakozási
idő betartásával, a legmegfelelőbb, ha egy
négyzetméterre számítva 3,5 g Basudin, 5 gr
vagy kétszer ennyi Galation kerül kiszórásra
a talajfelszínre. Szárazságban az öntözés
nagyban fokozhatja a talajfertőtlenítő szerek hatékonyságát.
A lótücsök kártétele ellen lótetű-irtószer
is alkalmazható. Ez a csalétek a feltűnő járataik
mentén a földbe süllyesztett sima falu kis edényekbe,
műanyag tálkákban helyezhető el célszerűen.
Vigyázni kell arra, hogy a szerhez se a gyerekek, se a háziállatok
ne férhessenek hozzá.
A talaj porhanyós, sima felszínű és gyommentes
legyen. Ehhez különösen jó a horoló, illetve
saraboló, a csuklós kapa, a rögtörő húzókapa
vagy a kultivátor. Nagy felületen a rotációs
kapák a leghatékonyabbak.
Az előöntözés, palántázást
megelőzően, akkor szükséges, ha a talaj száraz
és omlós, az ültetőfával bele fúrt
lyuk, a fa kihúzása után beomlik. Ilyenkor legalább
a palántasorok helyét meg kell öntözni annyira,
hogy a felső, száraz talajréteg nedves legyen. Ez
a palántázást fél-egy órával
előzze meg, hogy utána a föld ne ragadjon a palántázáshoz
használt ültetőfára.
A helykijelölés sorvonalazással a legmegfelelőbb.
A már jól előkészített talaj felszínén
a sorvonalazás a sortávolságnyi térközökkel
földbe vert cövekek között kifeszített erős
zsineg segítségével, illetve ennek a mentén,
kapa- vagy gereblyenyéllel, esetleg a gereblyének a fokával
végezhető el. Gyorsabb a munkaművelet sorvonalzóval,
ami fagereblyeszerű szerszám. A sorvonalzó készülhet
kivehető vagy elmozdítható fogakkal, amelyek így
az éppen megfelelő távolságokra állíthatók
be (2). Többnyire elegendő csak hosszirányban meghúzni
a sorokat. A sorokon belül a tőtávolságok már
becsülhetők, szemmértékkel is elég jól
betarthatók (3).
Májusban már minden zöldségfaj palántázható.
Legkorábban a paradicsom, ami néhány fokos fagyot
is átvészel, ha megeredt már, a levelei lefagyás
után is újra kihajthatnak. Legkésőbbre maradjon
a paprika, aminek a palántái biztonsággal csak május
15-e után kerülhetnek ki. Ugyanígy a paprikavirág,
a dália, a petúnia és a többi, fokozottan fagyérzékeny
virágpalánta. Június második felében
és július elején palántázhatók
a káposztafélék, közöttük a karalábé
kései termesztéséhez nevelkedett palántái,
a késői virágzásra szánt őszirózsa
és más hasonló virágpalánták.
A jól kifejlett, már bimbós, kis terméses,
de zömök, egészséges színű palánták
a legjobbak. Fontos, hogy edzettek, vagyis már a szabad körülményekhez,
a kinti levegőhöz és közvetlen napsütéshez
szoktatottak legyenek. Az eredést segíti, ha a palántázás
előtt egy-másfél héttel a földet késsel
körülvágjuk (4) a tövek körül. Legalább
5-8 cm mélyen történjen meg ez a körbevágás.
Utána néhány napig árnyékoljuk (akár
burgonyás-zsák hálóanyagával), és
a rendszeres öntözésre fordítsunk különös
gondot. A túlnyúló gyökereket így elvágjuk,
ugyanakkor a megmaradtak elágaznak, és jobban átszövik
a körülvágott földhasábot. Ha a tervezettnél
később kerülne sor a palántázásra,
ez a körbevágás megismételhető.
A palánták kiemelésére csak közvetlenül
a palántázás előtt kerüljön sor.
Előtte való nap, vagy legalább pár órával
korábban egy alapos beöntözés szükséges,
hogy azután ültetőkanállal a gyökerek alá
nyúlva, minél épebben és a lehető legtöbb
földdel lehessen őket kiemelni a helyükről. A tejfölöspohárban
és az egyéb egyszeri felhasználásra szánt,
de földbe kerülve el nem bomló anyagú edényben
nevelkedett palánták gyökérlabdájáról
a nevelőedényük ollóval levágható.
A cserepes növényeket átültetéskor úgy
vegyük kézbe, hogy a mutató- és a nagyujjunk
között legyen a tőrész (5). Ezután egy mozdulattal
fordítsuk fejjel lefelé, és ebben a helyzetben a tartóedény
peremét ütögessük az asztallap széléhez,
amíg le nem emelhető a gyökérlabdáról,
illetve ki nem csúszik belőle a gyökérlabda.
Soha nem szabad a tövénél megfogva, egyszerűen
kihúzni az edényből a palántát. A kiemelt
földlabda felső vékony rétegét, ha már
megkeményedett vagy zölden bemohosodott, a legjobb eltávolítani.
Amennyire lehet, ne bolygassuk a gyökereket. Ha azonban a gyökerek
már koszorúszerűen, sűrűn összetekeredtek,
akkor ezt a gyökérkoszorút legalább kissé
meg kell bontani, a jobb és gyorsabb begyökeresedés
érdekében.
A palántatartó egy kis láda vagy kosár,
de fóliával bélelt kartondoboz is lehet. A kiszedett
palánták csomóit egymás mellé, szorosan
kell betenni, hogy minél jobban fedjék egymást, a
párologtatás ellen. Nyirkos zsákvászon vagy
más textilanyag borítást is kaphatnak. Különösen
jó, ha vödörben vagy puha földbe vájt gödörben
laza, pépszerű sarat keverünk és a szabadgyökerű,
illetve a szálas palánták csomóit a pépbe
mártva, szedjük, választjuk szét egymástól
az egyes palántákat. Így a gyökereket nedves
iszap burkolja be, ami segíti a nedvességmegőrzést.
Ültetéskor, amikor a földet a palánta gyökerei
mellé kell nyomni, ez a folyós iszapréteg meggátolja,
hogy a gyökerek között levegős üregek maradjanak.
A palánták tárolása hosszabb ideig is lehetséges,
de ez sohase vízbe állítva történjen.
A szakszerűen, nedves földdel kiszedett palántákat
nyirkos újságpapírba és műanyag fóliába
csavarjuk be. A befülledés elkerülése érdekében
a csomagolás felül maradjon nyitott. Így rakjuk le pincébe
vagy kamrába, esetleg más hűvös helyre. Ha időközben
szükséges, csak a gyökeresen lévő földet
nedvesítsük, öntözzük. A levelek lehetőleg
ne legyenek vizesek a tárolás alatt sem, mert úgy
rövid időn belül befüllednek, és a kiültetés
után napégést kaphatnak. A nedves ronggyal becsomagolt
gyökerű, illetve műanyag fóliába burkolt
palánták viselik el a legjobban a szállítást
is.
A kézi palántázás földlabda nélküli,
vagyis szabad gyökerű, illetve szálas palánták
esetében viszonylag egyszerű (6). A legkönnyebben megfelelő
ültetőfával palántázhatók. A palántázófát
szúrjuk a talajba olyan mélyen, amilyen hosszú a palánta
gyökérzete. Forgatva szúrjuk le és húzzuk
ki. Ezáltal a kialakított lyuk peremén a talajszemcsék
rendeződnek, tömörödnek, és nem hullanak vissza
a lyukba. A palánta gyökerei a keletkezett lyukba természetes
helyzetükben álljanak, ne hajoljanak vissza. Az elegendő
földdel felszedett palánta elhelyezése is könnyebb,
mert gyökereit a rátapadó föld súlya lefelé
húzza. A palánta elhelyezése után az ültetőfával
ferdén mellé kell szúrni úgy, hogy az előző
és a mostani szúrás hegye egybeessen. Az így
ferdén leszúrt ültetőfával először
alulról, majd felülről a földet a palánta
felé, a gyökereihez kell nyomni, hogy közöttük
nagyobb légüregek ne maradjanak. A visszamaradó kis
lyukat pedig be kell ütni az ültetőfával, de csak
annyira, hogy egy kis mélyedés még maradjon a palánta
mellett, ami a benne meggyűlő vizet levezeti a gyökerekhez.
A földlabdás palántázás kétféleképpen
oldható meg. Ha nagyobb térállásra palántázunk,
a földlabdás palánták mindegyikének külön-külön
készítsünk a földlabdájuk méreténél
valamivel nagyobb ültetőgödröt, kapával, ültetőkanállal
(7). A gödörbe elhelyezett palánta földlabdája
köré kézzel nyomkodjuk oda a földet. A virághagymák
és gumók ültetéséhez bevált a hagymaültető
kéziszerszám, ami a palánta helyén, a földbenyomását
követő felemeléskor, földlabda méretű
és formájú talajt emel ki a földből.
A palántaültetés mélysége, földlabdás
palánták esetében olyan legyen, hogy a földlabdájukat
legalább egy centiméter vastagon takarja föld. Egyébként
a palántákat általában a legalsó, ún.
sziklalevélig kell a földbe süllyeszteni. Az ennél
mélyebb ültetésre, a zelleren kívül, különösen
érzékeny a saláta. Ezért ezeknek mindig csak
gyökérzete kerüljön földbe, különben
nem fejlődnek, berohadnak. A kiültetett salátapalánta
pedig inkább az oldalán feküdjön, és a szél
lengesse, semhogy a föld alá kerüljön a szívlevele,
vagyis a legkisebb belső levélkéje.
Mélyen palántázható viszont a szárukon
meggyökeresedő paradicsom és uborka. A mélyen
palántázás akkor hasznos, ha a palánták
már felnyurgultak. Ilyenkor ásót legjobb benyomni
a talajba a palánta helyén, és az ide-oda mozgatásával
képezhető vele ék alakú nyílás.
Abba függőlegesen, vagy ha nagyon megnyúlt inkább
ferdén kerüljön a hosszú, szabadgyökerű
vagy a földlabdás paradicsompalánta úgy, hogy
még a szár, illetve a levelek egy része is a talajba
kerüljön (8). Ezt követően, az ék alakú
nyílástól egy kis arasznyi távolságban
újra leszúrt ásóval nyomjuk szorosan a földet
a palánta gyökeréhez és szárához.
A palántázás utáni beöntözés
még a palánták meglankadása előtt történjen
meg úgy, hogy az öntözővíz a gyökerekhez
iszapolja a talajt, kellően bő vízsugárban.
Legjobb minden egyes tőhöz külön-külön
juttatni vizet, öntözőkanna rózsa nélküli
csövéből vagy tömlőből. Jó
beöntözéskor a kizúduló vízsugár
odatoccsan a palánta tövéhez, és ütésszerűen
bemossa a talajrészecskéket a gyökerekhez (9). Kannával,
folyamatosan haladva, a palánták locsolgatása nem
sokat ér. Még kevésbé jó a kikerült
palántákat kannarózsán keresztül öntözgetni.
A szükséges vízadag három-öt deciliter palántánként.
A tápoldatos beöntözés az eredés és
a további fejlődés szempontjából kedvező.
Egy százalékos töménységű szuperfoszfátos
oldat jól megfelel erre a célra. A tápoldatozással
a palánták levelére került oldatot rózsával
ellátott kannával vagy tömlő porlasztott vízsugarával
mossuk le. Arra ügyeljünk, hogy egy négyzetméterre
öt-hét liternél több műtrágyaoldat
ne kerüljön.
A palántázás próbája, hogy az elültetett
palántát az egyik levelének felső csücskénél
megfogva (10), óvatosan megpróbáljuk kihúzni.
A jól kiültetett palánta így megfogva nem húzható
ki a földből, inkább a levele szakad le. A túlságosan
kemény ültetés pedig az igen nehéz, kötött
agyagtalajoknál adódó hiba.
A vízvesztés ellen - mindenekelőtt a felületi
cserepesedésre, a kiszáradásra hajlamos talajon -
az elültetett palánták tövéhez vékony
rétegben húzzunk száraz földet. Föld helyett
kisebb-nagyobb műanyagfólia-darabok is elteríthetők
a talajfelszínen, gallérszerűen, a palánták
töve körül. Még jobb, a palánták töve
köré, vagy az egész felületre elteríteni
összegyűjtött lombot vagy lekaszált füvet (10),
mert így csökkentjük a talaj vízvesztését.
A palánták pótlása céljából
érdemes a többiekkel együtt néhánnyal többet
kiültetni, majd szükség esetén, ezek földlabdás
áthelyezésével és alapos beöntözésével,
ebből a tartalékból pótolni a kipusztultakat.
Palántázás a gyakorlatban
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
Vetést segítő eszközök
A kereskedelemben számos olyan vetést segítő eszköz – ablaküvegház, tőzegcserép és más hasonló – jelent meg, melyek nagyban megkönnyítik munkánkat, ésjavítják a leendő palánták minőségét.
Vetőmag rulett: melyik, meddig csíraképes?
A vetőmag bizalmi termék, hiszen ha nem csírázik ki, nem vihetjük vissza az eladónak, akkor már senki nem tudja bizonyítani, hogy a mag volt rossz minőségű, vagy a vetés és vetésápolás volt...