Májusban már időszerű az előzetesen
szabad levegőhöz és a közvetlen napfényhez
hozzászoktatott, vagyis megedzett (1) saját előállítású
vagy vásárolt zöldség- és virágpalánták
kiültetése állandó helyükre. Ez a szokásos
palántázás, aminek helyes elvégzése
a palánták tovább nevelkedésének az
alapja.
A nem elég gazdag tápanyagtartalmú talajokon a
kifejezetten tápanyagigényes zöldségnövények,
mint a káposztafélék, a paprika, paradicsom, tök,
palántázás előtt tápanyagfeltöltő
trágyázást igényelnek. Egy négyzetméterre
számítva fél-háromnegyed vizesvödörnyi
vagy 5-8 kg érett szerves trágyát - istállótrágyát
- szórjunk ki. 2,5-5 dkg szuperfoszfát vagy ugyanennyi kálisó,
esetleg kénsavas káli és 1,5 dkg pétisó,
valamivel kevesebb ammónium-nitrát műtrágya
is megfelel, minél egyenletesebben elterítve a talajfelszínen.
Még jobb, ha a műtrágya-adagolás kiegészül
érett komposzt, négyzetméterenként ugyancsak
mintegy jó vizesvödörnyi mennyiségének,
elterítésével. A kiszórt trágyát
lehetőleg 12-15 cm mélyen ásással, mély
kapálással vagy gépi - rotációs kapával
forgassuk a talajba.
A talajfertőtlenítés ugyancsak előzze meg
a palántázást. Az előírt várakozási
idő betartásával, a legmegfelelőbb, ha egy
négyzetméterre számítva 3,5 g Basudin, 5 gr
vagy kétszer ennyi Galation kerül kiszórásra
a talajfelszínre. Szárazságban az öntözés
nagyban fokozhatja a talajfertőtlenítő szerek hatékonyságát.
A lótücsök kártétele ellen lótetű-irtószer
is alkalmazható. Ez a csalétek a feltűnő járataik
mentén a földbe süllyesztett sima falu kis edényekbe,
műanyag tálkákban helyezhető el célszerűen.
Vigyázni kell arra, hogy a szerhez se a gyerekek, se a háziállatok
ne férhessenek hozzá.
A talaj porhanyós, sima felszínű és gyommentes
legyen. Ehhez különösen jó a horoló, illetve
saraboló, a csuklós kapa, a rögtörő húzókapa
vagy a kultivátor. Nagy felületen a rotációs
kapák a leghatékonyabbak.
Az előöntözés, palántázást
megelőzően, akkor szükséges, ha a talaj száraz
és omlós, az ültetőfával bele fúrt
lyuk, a fa kihúzása után beomlik. Ilyenkor legalább
a palántasorok helyét meg kell öntözni annyira,
hogy a felső, száraz talajréteg nedves legyen. Ez
a palántázást fél-egy órával
előzze meg, hogy utána a föld ne ragadjon a palántázáshoz
használt ültetőfára.
A helykijelölés sorvonalazással a legmegfelelőbb.
A már jól előkészített talaj felszínén
a sorvonalazás a sortávolságnyi térközökkel
földbe vert cövekek között kifeszített erős
zsineg segítségével, illetve ennek a mentén,
kapa- vagy gereblyenyéllel, esetleg a gereblyének a fokával
végezhető el. Gyorsabb a munkaművelet sorvonalzóval,
ami fagereblyeszerű szerszám. A sorvonalzó készülhet
kivehető vagy elmozdítható fogakkal, amelyek így
az éppen megfelelő távolságokra állíthatók
be (2). Többnyire elegendő csak hosszirányban meghúzni
a sorokat. A sorokon belül a tőtávolságok már
becsülhetők, szemmértékkel is elég jól
betarthatók (3).
Májusban már minden zöldségfaj palántázható.
Legkorábban a paradicsom, ami néhány fokos fagyot
is átvészel, ha megeredt már, a levelei lefagyás
után is újra kihajthatnak. Legkésőbbre maradjon
a paprika, aminek a palántái biztonsággal csak május
15-e után kerülhetnek ki. Ugyanígy a paprikavirág,
a dália, a petúnia és a többi, fokozottan fagyérzékeny
virágpalánta. Június második felében
és július elején palántázhatók
a káposztafélék, közöttük a karalábé
kései termesztéséhez nevelkedett palántái,
a késői virágzásra szánt őszirózsa
és más hasonló virágpalánták.
A jól kifejlett, már bimbós, kis terméses,
de zömök, egészséges színű palánták
a legjobbak. Fontos, hogy edzettek, vagyis már a szabad körülményekhez,
a kinti levegőhöz és közvetlen napsütéshez
szoktatottak legyenek. Az eredést segíti, ha a palántázás
előtt egy-másfél héttel a földet késsel
körülvágjuk (4) a tövek körül. Legalább
5-8 cm mélyen történjen meg ez a körbevágás.
Utána néhány napig árnyékoljuk (akár
burgonyás-zsák hálóanyagával), és
a rendszeres öntözésre fordítsunk különös
gondot. A túlnyúló gyökereket így elvágjuk,
ugyanakkor a megmaradtak elágaznak, és jobban átszövik
a körülvágott földhasábot. Ha a tervezettnél
később kerülne sor a palántázásra,
ez a körbevágás megismételhető.
A palánták kiemelésére csak közvetlenül
a palántázás előtt kerüljön sor.
Előtte való nap, vagy legalább pár órával
korábban egy alapos beöntözés szükséges,
hogy azután ültetőkanállal a gyökerek alá
nyúlva, minél épebben és a lehető legtöbb
földdel lehessen őket kiemelni a helyükről. A tejfölöspohárban
és az egyéb egyszeri felhasználásra szánt,
de földbe kerülve el nem bomló anyagú edényben
nevelkedett palánták gyökérlabdájáról
a nevelőedényük ollóval levágható.
A cserepes növényeket átültetéskor úgy
vegyük kézbe, hogy a mutató- és a nagyujjunk
között legyen a tőrész (5). Ezután egy mozdulattal
fordítsuk fejjel lefelé, és ebben a helyzetben a tartóedény
peremét ütögessük az asztallap széléhez,
amíg le nem emelhető a gyökérlabdáról,
illetve ki nem csúszik belőle a gyökérlabda.
Soha nem szabad a tövénél megfogva, egyszerűen
kihúzni az edényből a palántát. A kiemelt
földlabda felső vékony rétegét, ha már
megkeményedett vagy zölden bemohosodott, a legjobb eltávolítani.
Amennyire lehet, ne bolygassuk a gyökereket. Ha azonban a gyökerek
már koszorúszerűen, sűrűn összetekeredtek,
akkor ezt a gyökérkoszorút legalább kissé
meg kell bontani, a jobb és gyorsabb begyökeresedés
érdekében.
A palántatartó egy kis láda vagy kosár,
de fóliával bélelt kartondoboz is lehet. A kiszedett
palánták csomóit egymás mellé, szorosan
kell betenni, hogy minél jobban fedjék egymást, a
párologtatás ellen. Nyirkos zsákvászon vagy
más textilanyag borítást is kaphatnak. Különösen
jó, ha vödörben vagy puha földbe vájt gödörben
laza, pépszerű sarat keverünk és a szabadgyökerű,
illetve a szálas palánták csomóit a pépbe
mártva, szedjük, választjuk szét egymástól
az egyes palántákat. Így a gyökereket nedves
iszap burkolja be, ami segíti a nedvességmegőrzést.
Ültetéskor, amikor a földet a palánta gyökerei
mellé kell nyomni, ez a folyós iszapréteg meggátolja,
hogy a gyökerek között levegős üregek maradjanak.
A palánták tárolása hosszabb ideig is lehetséges,
de ez sohase vízbe állítva történjen.
A szakszerűen, nedves földdel kiszedett palántákat
nyirkos újságpapírba és műanyag fóliába
csavarjuk be. A befülledés elkerülése érdekében
a csomagolás felül maradjon nyitott. Így rakjuk le pincébe
vagy kamrába, esetleg más hűvös helyre. Ha időközben
szükséges, csak a gyökeresen lévő földet
nedvesítsük, öntözzük. A levelek lehetőleg
ne legyenek vizesek a tárolás alatt sem, mert úgy
rövid időn belül befüllednek, és a kiültetés
után napégést kaphatnak. A nedves ronggyal becsomagolt
gyökerű, illetve műanyag fóliába burkolt
palánták viselik el a legjobban a szállítást
is.
A kézi palántázás földlabda nélküli,
vagyis szabad gyökerű, illetve szálas palánták
esetében viszonylag egyszerű (6). A legkönnyebben megfelelő
ültetőfával palántázhatók. A palántázófát
szúrjuk a talajba olyan mélyen, amilyen hosszú a palánta
gyökérzete. Forgatva szúrjuk le és húzzuk
ki. Ezáltal a kialakított lyuk peremén a talajszemcsék
rendeződnek, tömörödnek, és nem hullanak vissza
a lyukba. A palánta gyökerei a keletkezett lyukba természetes
helyzetükben álljanak, ne hajoljanak vissza. Az elegendő
földdel felszedett palánta elhelyezése is könnyebb,
mert gyökereit a rátapadó föld súlya lefelé
húzza. A palánta elhelyezése után az ültetőfával
ferdén mellé kell szúrni úgy, hogy az előző
és a mostani szúrás hegye egybeessen. Az így
ferdén leszúrt ültetőfával először
alulról, majd felülről a földet a palánta
felé, a gyökereihez kell nyomni, hogy közöttük
nagyobb légüregek ne maradjanak. A visszamaradó kis
lyukat pedig be kell ütni az ültetőfával, de csak
annyira, hogy egy kis mélyedés még maradjon a palánta
mellett, ami a benne meggyűlő vizet levezeti a gyökerekhez.
A földlabdás palántázás kétféleképpen
oldható meg. Ha nagyobb térállásra palántázunk,
a földlabdás palánták mindegyikének külön-külön
készítsünk a földlabdájuk méreténél
valamivel nagyobb ültetőgödröt, kapával, ültetőkanállal
(7). A gödörbe elhelyezett palánta földlabdája
köré kézzel nyomkodjuk oda a földet. A virághagymák
és gumók ültetéséhez bevált a hagymaültető
kéziszerszám, ami a palánta helyén, a földbenyomását
követő felemeléskor, földlabda méretű
és formájú talajt emel ki a földből.
A palántaültetés mélysége, földlabdás
palánták esetében olyan legyen, hogy a földlabdájukat
legalább egy centiméter vastagon takarja föld. Egyébként
a palántákat általában a legalsó, ún.
sziklalevélig kell a földbe süllyeszteni. Az ennél
mélyebb ültetésre, a zelleren kívül, különösen
érzékeny a saláta. Ezért ezeknek mindig csak
gyökérzete kerüljön földbe, különben
nem fejlődnek, berohadnak. A kiültetett salátapalánta
pedig inkább az oldalán feküdjön, és a szél
lengesse, semhogy a föld alá kerüljön a szívlevele,
vagyis a legkisebb belső levélkéje.
Mélyen palántázható viszont a szárukon
meggyökeresedő paradicsom és uborka. A mélyen
palántázás akkor hasznos, ha a palánták
már felnyurgultak. Ilyenkor ásót legjobb benyomni
a talajba a palánta helyén, és az ide-oda mozgatásával
képezhető vele ék alakú nyílás.
Abba függőlegesen, vagy ha nagyon megnyúlt inkább
ferdén kerüljön a hosszú, szabadgyökerű
vagy a földlabdás paradicsompalánta úgy, hogy
még a szár, illetve a levelek egy része is a talajba
kerüljön (8). Ezt követően, az ék alakú
nyílástól egy kis arasznyi távolságban
újra leszúrt ásóval nyomjuk szorosan a földet
a palánta gyökeréhez és szárához.
A palántázás utáni beöntözés
még a palánták meglankadása előtt történjen
meg úgy, hogy az öntözővíz a gyökerekhez
iszapolja a talajt, kellően bő vízsugárban.
Legjobb minden egyes tőhöz külön-külön
juttatni vizet, öntözőkanna rózsa nélküli
csövéből vagy tömlőből. Jó
beöntözéskor a kizúduló vízsugár
odatoccsan a palánta tövéhez, és ütésszerűen
bemossa a talajrészecskéket a gyökerekhez (9). Kannával,
folyamatosan haladva, a palánták locsolgatása nem
sokat ér. Még kevésbé jó a kikerült
palántákat kannarózsán keresztül öntözgetni.
A szükséges vízadag három-öt deciliter palántánként.
A tápoldatos beöntözés az eredés és
a további fejlődés szempontjából kedvező.
Egy százalékos töménységű szuperfoszfátos
oldat jól megfelel erre a célra. A tápoldatozással
a palánták levelére került oldatot rózsával
ellátott kannával vagy tömlő porlasztott vízsugarával
mossuk le. Arra ügyeljünk, hogy egy négyzetméterre
öt-hét liternél több műtrágyaoldat
ne kerüljön.
A palántázás próbája, hogy az elültetett
palántát az egyik levelének felső csücskénél
megfogva (10), óvatosan megpróbáljuk kihúzni.
A jól kiültetett palánta így megfogva nem húzható
ki a földből, inkább a levele szakad le. A túlságosan
kemény ültetés pedig az igen nehéz, kötött
agyagtalajoknál adódó hiba.
A vízvesztés ellen - mindenekelőtt a felületi
cserepesedésre, a kiszáradásra hajlamos talajon -
az elültetett palánták tövéhez vékony
rétegben húzzunk száraz földet. Föld helyett
kisebb-nagyobb műanyagfólia-darabok is elteríthetők
a talajfelszínen, gallérszerűen, a palánták
töve körül. Még jobb, a palánták töve
köré, vagy az egész felületre elteríteni
összegyűjtött lombot vagy lekaszált füvet (10),
mert így csökkentjük a talaj vízvesztését.
A palánták pótlása céljából
érdemes a többiekkel együtt néhánnyal többet
kiültetni, majd szükség esetén, ezek földlabdás
áthelyezésével és alapos beöntözésével,
ebből a tartalékból pótolni a kipusztultakat.
Palántázás a gyakorlatban
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
Magvetés vagy palántázás?
Már egy 50 négyzetméteres konyhakert képes egy négytagú család zöldségellátását biztosítani. Egyre többen felismerik, hogy akár kis terület is elég ahhoz, hogy sok zöldséggel, fűszerrel tudjunk...
Magcsávázás házilag
A magok csávázása növényvédelmi szempontból nagyonhasznos, hiszen a kikelő kis csíranövény védelmét szolgálja a bakteriális és gombás betegségekkel szemben. A kereskedelemben kaphatunk már eleve...